Rudens sezonā īpaši svarīgi stiprināt savu organismu un nodrošināt to ar nepieciešamajām uzturvielām un enerģiju ikdienai. “Zelta Rieksta” veiktajā pētījumā noskaidrots, ka 43% aptaujāto izmanto riekstus kā uzkodu starp ēdienreizēm, bet 17% riekstus izmanto papildu enerģijas lādiņam vai brīžos, kad nepieciešams koncentrēties. Riekstu izvēli visvairāk ietekmē: garša, kvalitāte un cena. “Alūksniešiem.lv” Gemoss sabiedrisko attiecību konsultante vēsta Anda Podziņa.
41% respondentu iegādājas riekstus vidēji reizi mēnesī – visbiežākie iemesli riekstu iegādei ir fakts, ka tie garšo, to atzina 81% aptaujāto un ir lasīts, ka tie ir veselīgi, tas svarīgi ir 65% aptaujāto. Vēl 15% riekstus izmanto kā piedevu citiem ēdieniem. Ja ir vēlme panašķēties, taču – veselīgi, lieliska izvēle būs rieksti. Tie ir pilni ar dažādiem organismam nepieciešamiem un slimības atvairošiem vitamīniem, atliek tikai izvēlēties savām garšas kārpiņām vispiemērotākos, bet nepārspīlēt ar to daudzumu.
“Pētot riekstu uzturvielu daudzumu jaunu maisījumu ražošanai, apstiprinājās, ka rieksti uzturvērtības ziņā ir īsteni spēka produkti. Gandrīz neticami, ar cik mazu daudzumu pietiek, lai nosegtu ieteicamās dienas devas dažādām minerālvielām un vitamīniem. Piemēram, nepiesātinātās taukskābes – Omega 3, 6, kas palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, visvairāk atrodamas valriekstos. Runājot par šī brīža aktualitāti – imunitātes stiprināšanu, tad vienas no nozīmīgākajām minerālvielām ir selēns un cinks, kas attiecīgi visvairāk atrodams Brazīlijas riekstos, ciedru riekstos un Indijas riekstos. Vērtīgajos Brazīlijas riekstos selēna daudzums ir ļoti augsts, tādēļ jāseko līdzi tā daudzuma uzņemšanai uzturā – divi rieksti vien jau pilnībā nosedz selēna ieteicamo dienas devu,” atklāj “Zelta Rieksta”produkta “Dienas deva” projektu vadītāja Maija Treija-Kovāča.
Jāņem vērā, ka rieksti ļoti ātri uzņem dažādus aromātus, it īpaši lobītie rieksti, tāpēc ieteicams tos vienmēr glabāt hermētiski slēgtos traukos vēsā un tumšā vietā, lai tie neoksidētos un nekļūtu rūgti.
“Pirms lietot riekstus uzturā, svarīgi pārliecināties, vai no tiem nav alerģijas, bet citādāk tie ir ļoti vērtīgi un organismam nepieciešami produkti. Tos viegli izmantot ikdienā, iespējams eksperimentēt, pēc uzturvērtībām tie arī nodrošina, ka tik ātri nejūtam izsalkuma sajūtu. Piemēram, arī kino apmeklējuma laikā saldo popkornu iesaku aizvietot ar riekstiem. Lai nepārēstos, vēlams iegādāties mazos iepakojumus, tos var uzglabāt ilgu laiku – vienmēr ielikt somā vai mašīnā, kā uzkodu mūsu straujajā ikdienas ritmā. Sievietēm īpaši ir jāpievērš uzmanība taukvielu uzņemšanai organismā, kas svarīgi gan hormonālajai sistēmai, gan ādai – rieksti ir viens no taukvielu uzņemšanas avotiem. Labāk izvēlēties riekstu maisījumu, lai tie būtu daudzveidīgāki – Indijas rieksti, lazdu riekstu, Brazīlijas rieksti un mandeles, kā arī sekot līdzi apēstajam daudzumam,” iesaka fitnesa treneris Gints Valdmanis.
Sargājot sevi un apkārtējos no vīrusiem un domājot par veselību, jāpievērš īpaša uzmanība riekstu sastāvā esošajiem vitamīniem un to labvēlīgajai ietekmei uz organismu.
Pētījumu veica Norstat pēc zīmola “Zelta Rieksts” pasūtījuma, aptaujājot 1730 Latvijas iedzīvotājus 18-74 gadu vecumā.
Reklāma