“Vietu pa īstam pazīstam un saprotam, ja esam to izbaudījuši ar visām savām maņām. Ainaviskā Veclaicenes augstkalne ar stāvām nogāzēm, ezeru virtenēm un tālām skatu perspektīvām ietver sevī arī dabas daudzveidību un pavisam īpašas garšas. Ieskandinot Mājas kafejnīcu dienu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” pasākumā “Garšu cīņas Bānīša tirgū” 14.augustā tiks prezentēts jauns vietējo garšu piedzīvojums – Veclaicenes kūkins*,” informē Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece Dace Bumbiere-Augule.
Veclaicenes kūkins ir alūksnietes Dainas Vītumas ģimenes gardums. Šādu grauzdēta cukura biskvītu ar skābā krējuma krēmu un brūklenēm Dainas ģimenes sievietes cep jau vismaz ceturtajā paaudzē. Kūkas autore stāsta: “Kūkins ir mana bērnības garša. Tieši kūkins man asociējas ar Veclaiceni, jo ikreiz, kad viesojos pie vecvecmammas Emmas Avots Popju mājās Ķauķu kalna pakājē, galdā tika likts šis gardums.” Recepte, kura glīti ierakstīta Dainas mammas pierakstu kladē tiek mantota no paaudzes paaudzē.
Veclaicenes kūkins savā maigumā ietver apkārtnes dabas skāvienu un malēnieša temperamentu, aicinot uzkavēties un izbaudīt, jo patiesās garšas nianses uztveramas nevis vienreiz nobaudot, bet izmēģinot atkal un atkal. Kūkins ir stāsts par malēniešu un tepat esošo igauņu draudzību, par ainavisko vērtību ieskautajiem robežu stabiņiem un par vietu, kas pārsteidzoša savā dabiskumā. Lai ikvienam izdotos piedzīvot šo īpašo Veclaicenes garšu, Daina ar recepti dalījās ar vietējiem kafejnīcu saimniekiem, kuri savās ēdienkartēs no augusta beigām piedāvās arī šo gardumu. Ikviens vietējo garšu meklētājs varēs to baudīt pirms vai pēc Veclaicenes apmeklējuma.
Idejas aktualizētājs ir Alūksnes Tūrisma informācijas centrs, jo kā stāsta tā vadītāja Iveta Veļķere: “Viesi, kas vēlas iepazīt mūsu pusi vai jau kļuvuši ar to pazīstami bieži vaicā par tradicionāliem ēdieniem un īpašajām garšām. Tā, sanākot kopā vairākiem Alūksnes un apkārtnes kūku cepējiem, lai prezentētu katram savu īpašo Veclaicenes gardumu, nonācām pie sen zināmas patiesības – visraksturīgākais un gardākais ir varbūt nedaudz piemirstais, tomēr laika pārbaudījumu izturējušais. Šoreiz no Popju māju saimnieču recepšu krājumiem.”
*Kūkins – malēniski kūka
Reklāma