Stabilitāte rada drošības sajūtu kā darbā, tā mājās.
Strādājot algotu darbu uzņēmumā, kas saistīts ar pārtikas
apriti, varam būt droši, ka darbs šajā nozarē būs kā šodien,
tā arī nākotnē, jo cilvēkiem nepieciešamība pēc pārtikas būs
vienmēr.
Taču, lai cik pārliecināti par savām zināšanām esam,
ir jāapzinās, ka laiki mainās un prasībās, kas attiecas uz
higiēnu
ēdināšanas uzņēmumos, tiek ieviestas dažādas izmaiņas un
papildinājumi. Tas viss tikai tādēļ, lai varētu dot klientam –
patērētājam – visu to labāko.
Izstrādājot vadlīnijas ēdināšanas uzņēmumos, tiek
pievērsta uzmanība šādiem aspektiem:
1. Obligāto prasību ievērošanai;
2. Tehnoloģiskajiem procesiem;
3. Izejvielām, kas ir būtisks rādītājs galaprodukta
iznākumam;
4. Tīrīšanas un dezinfekcijas normu ievērošanai.
5. Uz HACCP principiem balstītai paškontrolei, kas analizē
potenciālos riska cēloņus katrā ēdiena gatavošanas tehnoloģiskā
procesa posmā.
Kās jāzina strādājot pārtikas aprites uzņēmumā?
Jebkuram uzņēmumam noteikti ir jāievēro obligātās prasības,
kas balstās uz valstī noteiktajiem standartiem. Vieni no
būtiskākajiem rādītājiem, kam jāpievērš uzmanība ir uzņēmuma
teritorijai un telpām. Uzņēmuma pagalma kārtība liecina arī par
to, kas notiek tā iekšienē. Jo nesakopta apkārtne rada
priekšnoteikumus nehigiēniskai videi uzņēmumā. Tāpat jāatceras,
ka nedrīkst ignorēt prasības darba telpu iekārtojumam un
higiēnai.
Lai uzņēmumā viss darbotos ērti un efektīvi, kā arī
darbiniekiem būtu patīkamāk nākt uz darba vietu, tehnoloģiskajiem
procesiem ir jābūt sakārtotiem. Tas nozīmē ne tikai funkcionālas
ražošanas iekārtas, bet arīdzan pārdomātu darba procesu, kas
visos tā posmos balstās uz plūsmas principu. Piemēram, produktu
kustības virziens būs: izejviela-pusfabrikāts-gatavs produkts. Un
nekā savādāk. Vai arī citā gadījumā – tīro un netīro trauku
plūsma (kas savā starpā nešķērsojas) rada pozitīvu iznākumu –
būtiski samazina dažādu pārtikas piesārņojuma riska
iespējamību.
Higiēnas ievērošana uzņēmumā – vadītāju un darbinieku
atbildība
Ir daļa cilvēku, kuri uzskata, ka atbildība par higiēnas
prasību ievērošanu pārtikas aprites uzņēmumā ir tikai vadības
atbildība. Patiesībā uzņēmumu, vai tā būtu kafejnīca,
restorāns, bistro vai tuvējā maizes ceptuve, klienti vērtē kā
kopainu – komandas darbu. Tieši tādēļ neizdarība kādā ķēdes
posmā – nepareizi uzglabātu izejvielu sagatavošana vai darba
telpas sanitāro normu neievērošana būs par iemeslu visa uzņēmuma
reputācijas zaudēšanai, ja par to uzzinās plašāks sabiedrības
loks. Tāpēc lieki piebilst, ka apmeklētājs, kurš ir kaut reizi
guvis negatīvu pieredzi – saindējies pēc ēdināšanas
iestādes apmeklējums, tur tik drīz vairs neatgriezīsies. Lai
novērstu šādus nepatīkamus gadījumus, kā vadītājiem, tā
darbiniekiem, ik pa laikam ir jāatsvaidzina zināšanas, tostarp
prasības pārtikas sagatavošanā un uzglabāšanā. Tas nozīmē,
ka atkal jāsāk studēt higiēnas
vadlīnijas ēdināšanas uzņēmumos.
Smelies jaunas zināšanas Webapmaciba.lv – pat neizejot no mājām!
Lai gan ļoti daudz jaunu zināšanu var iegūt saviem spēkiem,
meklējot informāciju dažādos kanālos, visplašāko zināšanu
bagāžu var piedāvāt savas jomas profesionāļi, kas strādā pie
materiālu sagatavošanas mācībām un dažādiem kursiem.
Uzņēmumi, kas saistīti ar pārtikas apriti nav izņēmums un
tieši tādēļ arī šajā nozarē nodarbinātajiem tiek dota
iespēja papildināt savas zināšanas no mājām – attālināti,
ar tālmācības kursu starpniecību. Tas ir īpaši ērti un
izdevīgi tiem, kas pavada visu dienu darbā un vakaru negrib veltīt
klātienes lekcijām par savu izvēlēto tēmu. Webapmaciba.lv
piedāvā apmācības cilvēkiem, kuri ikdienā strādā pārtikas
uzņēmumos. Ielūkojies mājaslapā un uzzini sīkāk par savām
iespējām papildināt zināšanas bez lieka stresa, par maciņam
draudzīgu samaksu!