Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-6° C, vējš 0.89 m/s, Z-ZA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

“Viltoto ananasu” kompots ziemas krājumiem

Kad lielā oranžā oga aizgriezta, varbūt vēl varam paspēt likt lielā šo recepti. Jau padomju gados mājās tika gatavots ķirbju un cidoniju kompots, – tā gabaliņi bija kraukšķīgi un līdzinājās tolaik vēl deficītajam ananasam. Nolēmu tādu pagatavot arī šosezon, tāpēc atbrīvoju no sēklām un cietās iekšpuses cidoniju auglīšus un sagriezu smalkās šķēlītēs. Ķirbi savukārt sagriezu garenos gabaliņos, ņemot palīgā robaino nazi. Sterilizētās puslitra burciņās (kopskaitā astoņas) apakšā liku apmēram vienu trešdaļu cidoniju šķēlīšu, virsū apmēram divas trešdaļas ķirbja gabaliņu, atkal kārtu cidoniju un ķirbjus tām pāri. Pievienoju arī pāris krustnagliņu un mazu gabaliņu kanēļa miziņas. Katras burciņas saturu pārlēju ar karstu sīrupu, kas uzvārīts, ņemot uz litru ūdens apmēram 400 gramu cukura (ja cidoniju ir mazāk, varētu pietikt arī ar 300 gramiem cukura uz litru; manā gadījumā, lai pārlietu visas burciņas, bija vajadzīgs mazliet vairāk par diviem litriem sīrupa). Burkas uzmanīgi izvietoju lielajā katlā ar ūdeni un karsēju 80 – 85 grādos vismaz 15 minūtes, līdz ķirbju un cidoniju gabaliņi kļuva caurspīdīgāki, pēc tam aizvākoju. Šādu kompotu vēlams ēst tikai pēc kāda laiciņa, jo tad garšas būs labāk “sadraudzējušās”.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri