Ceturtdiena, 25. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+2° C, vējš 3.58 m/s, R-ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Akcijā "Francijas garša" piedalīsies arī Alūksnes ēdināšanas iestāde

Martā piekto gadu pēc kārtas norisināsies akcija “Francijas garša/Good France”, aģentūru LETA informēja Francijas institūtā.
Akcija ir gadskārtējs starptautisks pasākums, kas slavina franču
virtuves vitalitāti un pulcē vienkopus šefpavārus un restorānus visā
pasaulē, lai dalītos tās pamatvērtībās. Šogad pasākuma vadmotīvs ir
ilgtspējīga attīstība, ko raksturo atbildīga gastronomija un šefpavāru
līdzdalība mūsu planētas saudzēšanā.

Starptautiskais pasākums aizsākās 2015.gadā pēc tam, kad “maltīte
franču gaumē” tika iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma
sarakstā. Tādejādi ik gadu 21.martā restorāni, kas izteikuši vēlmi
iesaistīties šajā akcijā, piedāvā saviem viesiem piedzīvot dzīves
baudīšanas pieredzi.

Pēc Akvitānijas un Bordo vīniem 2018.gadā, šajā gada akcija cildinās Provansas produktus un atbildīgu gastronomiju.

Atzīmējot Francijas un it īpaši Provansas virtuves izcilību,
Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona 21.martā rīkos vakariņas
Francijas rezidencē. Īpaši šīm vakariņām gatavotās receptes tiks
publicētas Francijas vēstniecības Latvijā mājaslapā.

Martā un aprīlī Francijas institūts piedāvās četrus gastronomijai
veltītus kursus. Kurss “Galda kultūra” aicinās iepazīt franču galda
kultūru, praktiskajās nodarbībās mācoties, kā klāt galdu dažādos
gadījumos, kā iepirkties tirgū, kā uzsākt sarunas ar nepazīstamiem
viesiem, ievērojot labas manieres un pieklājību. Savukārt kursa “Labas
gaumes garša” nodarbības aicinās doties labās gaumes un franču šarma
meklējumos.

Kursā “Franču valoda gardēžiem” studenti tiks iepazīstināti ar
frankofono valstu gastronomijas dažādību (Beļģijas, Kanādas, Marokas,
Senegālas, Šveices), to tradicionālajiem ēdieniem, kulinārajām
tradīcijām, bet kursā “Franču valoda un gastronomija Višī” studenti
apgūs ne tikai franču valodu Francijā, bet arī gastronomijas pamatus
sertificētas kulināres Delfīnes Milē vadītajos kulinārijas ateljē.

Latvijā 14 restorāni no Rīgas, Alūksnes,
Dikļiem, Mālpils, Saldus un Tērvetes ir pieņēmuši aicinājumu
piedalīties akcijā. Daudzi restorāni piedalās šajā akcijā jau no pašiem
pirmsākumiem, un 2019.gada Francijas garšas akcijai ir pievienojušies
jauni restorāni.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri