Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-4° C, vējš 0.45 m/s, Z vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Vērtīgāko rudens produktu TOP5

Rudens mūs bagātīgi lutina ar
pašmāju ražu – sulīgi, vitamīniem bagāti un kārdinoši mūsu
dārzos, pagrabos un veikalu plauktos gozējas Latvijas kartupeļi,
burkāni, bietes, kāposti, sīpoli, ķiploki, ķirbji un citi
vietējie labumi. Protams, visi dārzeņi ir izcils vitamīnu,
minerālvielu, antioksidantu un šķiedrvielu avots, un, jo
krāsaināks ir ēdiens uz šķīvja, jo vairāk dažādu vērtīgu
uzturvielu tajā paslēpts, tomēr arī starp rudens produktiem var
atrast pašus vērtīgākos, kam noteikti jākļūst par šīs
sezonas ēdienkartes sastāvdaļu. Uztura speciāliste Jevgēnija
Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI
ir izveidojuši piecu pašu vērtīgāko rudens produktu izlasi, kas
noteikti jānobauda šajā gadalaikā!

  1. Kāposti. Lai arī, izdzirdot
    vārdu “kāposts”, mēs parasti iedomājamies baltos
    galviņkāpostus, pirmo vietu rudens dārzeņu topā noteikti
    pelnījuši visi kāposti. Gan baltie un sarkanie galviņkāposti,
    gan ziedkāposti, brokoļi, Briseles kāposti un citi mazāk
    populāri kāposti ir lielisks C vitamīna avots, turklāt satur
    daudz minerālvielu un antioksidantu. Lai iegūtu pēc iespējas
    vairāk C vitamīna un vērtīgo šķiedrvielu, kāposti jāēd
    svaigi, nevis termiski apstrādāti. Īpaši vērtīgi ir skābēti
    kāposti – tie satur ne vien jau pieminētās uzturvielas, bet arī
    probiotiķus jeb mūsu gremošanas traktam nepieciešamās
    baktērijas, turklāt skābētos kāpostos to būs pat vairāk nekā
    skābpiena produktos.

  2. Ķirbis. Šis noteikti ir pats
    universālākais rudens dārzenis, jo to var ēst gan svaigu, gan
    termiski apstrādātu, turklāt ķirbi var pagatavot tik daudzos
    veidos, ka tos visus nav iespējams uzskaitīt – ķirbi var,
    piemēram, cept, vārīt, sutināt, gatavot desertos un pat cept no
    tā maizi, taču ēdienu gatavošanas entuziasti noteikti atradīs
    vēl daudz citu variantu, kā pagatavot šo vērtīgo rudens
    dārzeni, kas īstenībā nemaz nav dārzenis, bet oga! Ķirbji
    satur ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, bet visvairāk
    tajos atrodams A vitamīns – 1 tase (240ml) svaiga ķirbja satur
    dubultu A vitamīna dienas devu! Šis vitamīns nepieciešams
    redzei, ādas veselībai, tas paaugstina organisma spēju pretoties
    dažādām infekcijām, veicina kaulu un zobu veidošanos un
    stiprina nervu šūnas. Tāpat ķirbju sastāvā ir vērtīgas
    pektīnvielas, kas sekmē holesterola izvadīšanu no organisma,
    taču par visām ķirbja labajām īpašībām vien varētu
    uzrakstīt veselu grāmatu.

  3. Ķiploks. Aromātiskā un
    vērtīgā ķiploka sastāvā ir šķiedrvielas, olbaltumvielas, C
    vitamīns, dažādi mikroelementi un makroelementi – nātrijs,
    kālijs, kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, jods, cinks, C, B, D, P
    vitamīni. Protams, ķiploka garša ir ļoti intensīva un to nevar
    apēst daudz, tomēr ķiploki ir īstā izvēle rudenim, kad ārā
    sarosās dažādi vīrusi un citi nevēlami mikroorganismi, jo tie
    satur vērtīgos fitoncīdus – vielu, kas cīnās ar nevēlamiem
    mikroorganismiem un līdz ar to paaugstina mūsu imunitāti.
    Ķiplokos ir arī daudz dažādu organismam vērtīgu sēra
    savienojumu. Tie satur, piemēram, allicīnu, kas piešķir
    ķiplokiem raksturīgo aromātu un spēj bloķēt vīrusu iekļūšanu
    organismā.

  4. Kartupelis. Lai arī šis
    dārzenis pamatoti tiek uzskatīts par latviešu otro maizi, pēdējā
    laikā tā popularitāti nomākuši mīti par kartupeļu bīstamību
    figūrai, taču tas tiešām ir mīts un kartupeļi ir vērtīgi un
    uzturā ieteicami dārzeņi! 100 grami kartupeļu satur tikai ~75
    kcal, un, ja kartupeļus pagatavo vārot, tvaicējot vai cepot bez
    pievienotiem taukiem, kartupeļi būs diētisks produkts un vērtīgs
    lēno ogļhidrātu (cietes) avots, nevis drauds veselībai.
    Kartupeļi satur C vitamīnu, turklāt mūsdienās klasisko
    kartupeļu klāstu papildinājuši dažādi eksotiskāki un
    krāsaināki kartupeļi. Jo krāsaināks būs kartupeļu šķīvis,
    jo vērtīgāka būs jūsu maltīte. Labi nomazgājot, kartupeļus
    var ēst ar visu mizu, jo tieši tur koncentrējušās pašas
    vērtīgākās vielas – šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīni,
    turklāt kartupeļu miza patiešām ir garšīga!

  5. Sēnes. Lai gan sēnes,
    atšķirībā no iepriekšējiem produktiem nav dārzeņi, tās
    apzināti iekļuvušas rudens produktu topā, jo ir pašas
    vērtīgākās meža veltes, kas pie mums sastopamas. Visas ēdamās
    meža sēnes ir labs antioksidantu avots, satur šķiedrvielas,
    olbaltumvielas un selēnu, kas organismā mazina iekaisuma reakciju,
    turklāt sēnēs ir arī daudz B grupas vitamīnu. Tomēr vācot un
    gatavojot sēnes, jāatceras – lai cik vērtīgas tās ir, sēnes
    nav ieteicams iekļaut mazu bērnu uzturā, jo satur hitīnu –
    vielu, ko līdz 3-4 gadu vecumam bērna gremošanas trakts nespēj
    pārstrādāt. Noteikti svarīgi vākt tikai labi pazīstamas sēnes,
    jo mūsu mežos ir sastopamas arī ļoti indīgas sēnes, tāpat
    svarīgi sēnes lasīt un pirkt tikai labi zināmās vietās – tās
    ir kā sūkļi, kas sevī uzņem visu apkārtējā vidē sastopamo.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri