Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+-4° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Tirdzniecības pārkāpumu kļūst mazāk

Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes darbinieki katru nedēļu rajona veikalos un iestādēs pārbauda ātri bojājošos produktu uzglabāšanas un tirdzniecības apstākļus, kā arī higiēnas prasību ievērošanu.

Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes darbinieki katru nedēļu rajona veikalos un iestādēs pārbauda ātri bojājošos produktu uzglabāšanas un tirdzniecības apstākļus, kā arī higiēnas prasību ievērošanu. Vairākos veikalos konstatēti higiēnas normu pārkāpumi.
“Rupjus pārkāpumus neesam konstatējuši. Nesen kādā Alūksnes veikalā no apgrozības izņēmām trīs šokolādes konfekšu paciņas, kas pildītas ar kaltētiem augļiem, jo uz tām jau bija izveidojusies balta pelējuma kārta. Savukārt saldumu veikalā “Vāverīte” šādas pat konfektes bija ievietotas atbilstošā temperatūrā aukstumvitrīnā, līdz ar to arī realizācija iekļaujas normatīvos. Arī no iedzīvotājiem neesam saņēmuši sūdzības par nekvalitatīviem produktiem, tādēļ secinām, ka Alūksnes rajona tirgotājs domā par to, ko tirgo,” laikrakstam stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes vadītāja vietniece Daina Stahovska.
Jāievēro higiēnas normas
Viņa uzsver, ka īpašniekiem prasa stingri ievērot higiēnas normas, jo kaimiņrajonos jau konstatēti saslimšanas gadījumi ar zarnu infekcijas slimībām. “Lielākajā daļā veikalu darbinieki nepareizi veic dezinfekciju. Četros higiēnas prasību pārkāpumu gadījumos vainīgās personas esam sodījuši administratīvi,” atklāj D. Stahovska.
Katru nedēļu Alūksnes pārvaldes darbinieki sūta informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem uz Pārtikas un veterināro dienestu. “Mūsu rajonā visos pārtikas veikalos ir saldējamās iekārtas. Vienīgi ir grūti uzturēt noteikto produktu glabāšanas temperatūru, jo ārā ir ļoti karsts, tādēļ daudzi tirgotāji saīsina preču realizācijas laiku un izvairās no ātri bojājošos preču iegādes,” saka D. Stahovska.
Ir jāievieš paškontroles sistēma
Ir noteikti pārtikas produktu un ēdienu uzglabāšanas un transportēšanas temperatūras režīmi, kuri jāievēro ražotājiem un tirgotājiem.
“Svaigai gaļai realizācijas laiks ir sešas diennaktis, un tās iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par septiņiem grādiem Celsija. Ja maltajai gaļai iekšējā temperatūra ir zemāka nekā divi grādi, to var realizēt 24 stundu laikā. Olu uzglabāšanas temperatūra ir no pieciem līdz 18 grādiem. Rūpnieciski ražotiem pārtikas produktiem uzglabāšanas temperatūra un realizācijas laiks ir norādīts uz iepakojuma, bet atvēsinātiem zvejas produktiem ir jāatrodas no nulles līdz divu grādu temperatūrā. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos gatavotiem ēdieniem realizācijas laiks ražotājam ir jānorāda marķējumā vai pamatdokumentācijā,” norāda D. Stahovska.
“Ir uzņēmumu vadītāji, kas darbiniekus ir apmācījuši paškontroles sistēmas ieviešanā. Patīkami ir iegriezties Artūra Dukuļa veikalos Apē un Jaunlaicenē, jo te darbinieki paši ir konstatējuši trūkumus un kritiskās situācijas pārtikas apritē, kur vēl jāpiestrādā. Pozitīvi vērtējams individuālā uzņēmuma “Jēkabs” īpašnieku organizētais seminārs darbiniekiem ar mūsu dienesta cilvēkiem, kad pārdevēji guva informāciju par paškontroli,” vērtē D. Stahovska.
Viņa domā, ka ar katru gadu samazināsies pārkāpumu skaits higiēnas prasību neievērošanā, jo uzlabojas pārtikas kvalitāte un patērētājs kļūst prasīgāks.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri