Par šāgada sēņu ražu dzirdētas dažādas atsauksmes. Ir tādi, kas salasījuši gandrīz pilnu grozu, bet cits tik vien izbaudījis kā pastaigu mežā.
Par šāgada sēņu ražu dzirdētas dažādas atsauksmes. Ir tādi, kas salasījuši gandrīz pilnu grozu, bet cits tik vien izbaudījis kā pastaigu mežā. Tomēr gan vieniem, gan otriem tā ir bijusi atpūta svaigā gaisā, un, ja nav paveicies – par pavisam nelielu summu arī tirgū var iegādāties riekšavu gaileņu, lai pagatavotu garšīgas vakariņas.
Sēņu vērtību nosaka to ķīmiskais sastāvs, kas atkarīgs no sugas, augšanas vietas un attīstības stadijas. Jaunas sēnes ir daudz vērtīgākas nekā vecas, pāraugušas. Tāpat arī to cepurītes salīdzinājumā ar kātiņiem.
Sēnes satur minerālvielas – fosforu un kālija sāļus, kā arī mikroelementus – cinku, varu, mangānu un jodu. Baravikās, gailenēs un rudmiesēs nedauz vairāk nekā citās ir arī karotīns un D vitamīns.
Sēnes satur daudz kokšķiedras, ko kuņģa sula slikti sadala, un divus līdz trīs procentus olbaltumvielu, kam arī nav īpaša nozīme, jo organisms no tām izmanto labi ja pusi. Tāpēc, gatavojot sēņu ēdienus, tās ieteicams sasmalcināt.
Sēnēs ir daudz ekstraktvielu, kas veicina apetīti, un aptuveni viena devītā daļa no masas – ūdens.
Pēc salasīšanas sēnes tūlīt jāapstrādā, jo uzglabājot tās zaudē krāsu, iegūst rūgtu garšu un appelē.
Kotletes – ne tikai no gaļas
Kotletēm, ko esam pieraduši gatavot no gaļas, tikpat labi var izmantot arī gailenes. Protams, ātrāks variants ir tradicionālā gaileņu mērce. Tomēr pasniegšanai galdā glīti servējamas ir gaileņu kotletes.
1. Nepieciešamas gailenes, malta baltmaize, viena vai divas olas, sāls un pipari.
2. Gailenes notīra, smalki sakapā vai samaļ.
3. Gaileņu masai klāt liek olas, sāli, piparus, baltmaizi un, ja nevienam ģimenē nav pretenziju pret sīpoliem, arī smalki sagrieztus, apceptus sīpolus. Var pievienot karoti skāba krējuma.
4. Komponentus sajauc viendabīgā masā.
5. Ar karoti liek uz pannas sakarsētā eļļā.
6. Cep, līdz brūna viena puse, apvērš, lai apcepas otra.
7. Servē ar vārītiem kartupeļiem, marinētiem, svaigiem gurķiem un tomātiem vai jebkuriem citiem dārzeņiem, kas garšo.
Redzamajā variantā porcija greznota ar brūklenēm, kas salasītas reizē ar gailenēm.
Jeebkurš sēņu ēdiens īpaši garšo pašam sēņu lasītājam.