Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 0.45 m/s, D-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Saldēts - kā svaigs

Sasaldēt un ilglaicīgi uzglabāt var visu – ogas, dārzeņus, zupas, maizi, sautējumus, sēnes, biezpienu un pat skābo krējumu.

Sasaldēt un ilglaicīgi uzglabāt var visu – ogas, dārzeņus, zupas, maizi, sautējumus, sēnes, biezpienu un pat skābo krējumu.
Ja mājās ir saldējamā kamera vai ledusskapī speciāli saldēšanai paredzēti nodalījumi, krājumus ziemai var sagatavot, produktu sasaldējot. Galvenais nosacījums, lai ledusskapis spētu uzturēt vismaz mīnus 180 temperatūru. Ledusskapjos, kuros zemākā temperatūra ir no mīnus 6 līdz mīnus 120, saldētos produktus var uzglabāt īsu laiku. Sasaldēšana pieder pie fizikālajām konservēšanas metodēm. Pareizi sasaldēti, uzglabāti un atlaidināti produkti maz atšķiras no svaigiem. Konservēšana zemā temperatūrā pamatojas uz mikroorganismu un fermentu darbības palēnināšanu vai pārtraukšanu. Produktu pakļauj sasaldēšanai, lai saglabātu tā vēlamās īpašības un kvalitāti. Katram produktam, lai līdz minimumam samazinātu kaitīgo reakciju ietekmi uz kvalitāti, jāizvēlas noteikti sasaldēšanas un uzglabāšanas apstākļi, kā arī produktu stāvoklis pirms sasaldēšanas, svarīgs ir arī šā procesa ātrums. Izmantojot ātrsaldēšanu, (temperatūra zem
240C), siltums no sasaldējamā produkta tiek aizvadīts intensīvi, tajā vienmērīgi veidojas sīki ledus kristāliņi. Tikai daži produkti prasa ļoti ātru sasaldēšanu. Jo zemāka temperatūra, jo lielāks C vitamīna procents saglabājas. Lēni sasaldējot, produktos izveidojas kristāli, ko var redzēt ar neapbruņotu aci. Tie ievaino audus, izjauc to struktūru, kas, produktu atlaidinot, neatjaunojas pilnīgi. Tāpēc ledusskapjos ar saldēšanas kamerām parasti viena no tām paredzēta ātrai sasaldēšanai, bet pārējās – saldēto produktu uzglabāšanai.
“Zemgales Ziņas”.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri