Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+3° C, vējš 2.24 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Saldai Alūksnes vasarai – četri īpaši deserti

Pie kafejnīcas “Benevilla” ļoti mājīgā un vasarīgā gaisotnē trešdien notika Alūksnes desertu prezentācija “Izgaršo vasaru Alūksnē!”, kas radīja lielu alūksniešu interesi. Jauno desertu autors ir novadnieks šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs, kurš radījis četrus īpašus desertus Alūksnei. Šos gardumus visas vasaras garumā varēs baudīt Alūksnes kafejnīcās. 

Viena deserta vietā – četri
Vienmēr, apmeklējot kādu pilsētu, ir vēlme nobaudīt kaut ko lokālu, tieši attiecīgajā vietā radītu. Alūksnē visas ziemas garumā tas bija Latvijā zināmā bārmeņa Ingusa Reizenberga radītais kokteilis, par ko dzirdamas labas atsauksmes. Karstais kokteilis ir pieprasīts arī pavasarī un vasarā – bieži vien pilsētas viesi vēlas nogaršot tieši to. Vasarai tapuši četri jauni deserti, kas piesaista uzmanību ne tikai ar garšu, bet arī  nosaukumiem: “Pierobežas noslēpums”, “Saldās pilsdrupas”, “Uz Cepurītes divatā” un “Svaigums pēc peldes”.
Prezentācijā šefpavārs M.Poltiņņikovs neslēpa, ka ir pārsteigts par tik lielu alūksniešu atsaucību. “Mans uzdevums bija pagatavot Alūksnei vasarīgu desertu. Sākumā bija doma, ka tas būs viens  saldais, bet ideju lidojums bija neapturams – tapa četri! Galvenā idejas autore bija novadniece Anda Treija, sadarbojoties ar Alūksnes Tūrisma informācijas centru. Liels paldies, ka tiku uzaicināts tieši es, lai realizētu šo ideju! Man tas ir liels gods, jo esmu te dzimis un audzis. Ceru, ka visās Alūksnes kafejnīcās izdosies realizēt šos desertus,” teica šefpavārs.

Kafejnīcas parādīs savu
unikalitāti
Desertus varēs baudīt Alūksnes kafejnīcās: “Benevilla”, “Jolanta”, “Pajumte”, “Ābols”, “Gustiņš”, “Pauze”, “Cepurīte”, “Katrīnkrogs” un “Pie Martas”. “Prieks, ka turpinām iesākto. Sākumā bija Alūksnes kokteilis, tagad būs Alūksnes deserti. Saldo ēdienu receptes izstrādātas kopā ar vietējiem uzņēmējiem, tās tika uzlabotas un pilnveidotas, uzklausot vēlmes, bija kopīgas mācības kopā ar šefpavāru Mārtiņu, un esam nonākuši tik tālu, ka šodien varam saldos baudīt,” stāstīja Alūksnes Tūrisma informācijas centra tūrisma darba organizatore Iveta Veļķere. Tā kā šie deserti būs pieejami vairākās kafejnīcās, to izskats atšķirsies. “Tā būs katras vietas unikalitāte, kā viņi desertus pasniegs. Piedāvājumā būs arī ledus kafija, kas ir sveiciens no bārmeņa I.Reizenberga,” informēja I.Veļķere.

Īpašā piedeva – cidonijas
Šovasar pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem būs lieliska iespēja baudīt ko īpašu, ar ko palutināt savas garšas kārpiņas. “Sastāvdaļas desertos ir dažādas – drumstalas ar āboliem, bumbieriem un kanēli. Rupjmaizes kārtojums uzlabots ar Filadelfijas sieru, brūkleņu ievārījumu un cidonijām. M.Poltiņņikova bērnības garša ir tieši cidonijas – viņam šķita, ka kādā no desertiem noteikti jāpievieno cidonijas,” saka novadniece Anda Treija. Daudzi no bērnības atceras saldo ēdienu “Peldošās salas” – reti kurš tagad mājās gatavo šo desertu. Šis saldais pasniegts ar vaniļas mērci, kas ir netradicionālāk. Mūsdienīgāks saldais ir mango/persiku zupa kopā ar saldējumu, kas atrodas ābola šķēles laiviņā. A.Treija uzsver – uzņēmēji atbalstījuši ideju par to, ka izmantos vietējos produktus: ābolus, smiltstērkšķus, olas un dažādas ogas. Divi uzņēmēji jau izrādījuši interesi nākotnē par zivju izmantošanu kādā no Alūksnes ēdieniem.
Plašāku sarunu ar M.Poltiņņikovu lasiet 29.jūnija laikrakstā “Alūksnes Ziņas”.

— Teksts un foto: Laura Felša

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri