Pēc statistikas datiem rīsi ir graudaugs, kas patēriņa ziņā ieņem pirmo vietu pasaulē. Arī pie mums tie veiksmīgi “iekarojuši” gan diētu cienītāju, gan to cilvēku ēdienkarti, kam ikdiena saistīta ar intensīvu fizisku slodzi.
Pēc statistikas datiem rīsi ir graudaugs, kas patēriņa ziņā ieņem pirmo vietu pasaulē. Arī pie mums tie veiksmīgi “iekarojuši” gan diētu cienītāju, gan to cilvēku ēdienkarti, kam ikdiena saistīta ar intensīvu fizisku slodzi. Rīsi satur aptuveni 14 procentus ūdens, septiņus – olbaltumvielu, vienu – tauku, 70,7 – cietes, kā arī nepilnu procentu cukura un pusprocentu celulozes.
Rīsu sautējumam ar šampinjoniem nepieciešams: 250 grami rīsu (divas paciņas), sīpols, divas olas, aptuveni 150 mililitru piena, augu eļļa apcepšanai, tomātu mērce, sāls, garšvielas pēc vēlēšanās un 300 gramu šampinjonu.
1. Verdošā sālsūdenī liek rīsu paciņas un vāra uz mazas liesmas.
2. Kamēr rīsi vārās, nomizo un sagriež gabaliņos sīpolu un nelielā eļļas daudzumā apcep.
3. Nomazgātus šampinjonus sagriež, ber pannā un turpina cept kopā ar sīpoliem, kamēr sīpoli ir zeltaini un caurspīdīgi, bet šampinjoni nedaudz apcepušies.
4. Kad rīsi piebrieduši, tos (vienu maisiņu) izber karstumizturīgā, ar foliju izklātā traukā, klāj šampinjonu un sīpolu kārtu. Var nedaudz pievienot sāli.
5. Uz šampinjonu un sīpolu kārtas uzber rīsus no otra maisiņa, nolīdzina un uzkaisa izvēlētās garšvielas.
6. Ieklātās folijas galus aizloka tā, lai mitrums cepot neiztvaikotu. Liek sakarsētā cepeškrāsnī, patur aptuveni desmit minūtes.
7. Atsevišķā traukā sakuļ olas, pielej pienu un samaisa.
8. No cepeškrāsns izņem trauku ar rīsiem un sēnēm. Atloka folijas malas un rīsu virskārtai uzlej piena un olu maisījumu.
9. Trauku ar neaizlocītu foliju ievieto cepeškrāsnī.Pēc piecām minūtēm sautējums ir gatavs.