Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+2° C, vējš 3.06 m/s, D-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Priecē ne tikai vēderu

Teicienam “mīlestība iet caur vēderu”, ko esam pieraduši attiecināt tikai uz vīrieša un sievietes attiecībām, patiesībā ir daudz dziļāka un plašāka nozīme.

Teicienam “mīlestība iet caur vēderu”, ko esam pieraduši attiecināt tikai uz vīrieša un sievietes attiecībām, patiesībā ir daudz dziļāka un plašāka nozīme. Aplami domāt, ka ģimenes saišu stiprums atkarīgs no garšas kārpiņu kairinātājsignāla radītas labsajūtas.
Ir cilvēki, kam pieticīgas vakariņas mājās garšo labāk nekā izsmalcināts ēdiens restorānā. Kāds man oponēs, sakot, ka tā ir mūsu nebūt ne labklājības radīta situācija un intensīvā darbā vadītās dienas vakara stundas var izmantot, nevis stāvot pie plīts, bet patīkamākai relaksācijai.
Neaicinu dzīvi pārvērst par kalpošanu vēderpriekiem. Faktiski pietiek ar vienu pēcpusdienu nedēļā, lai vienkāršu tējas dzeršanu pārvērstu par svētkiem.
Patīkama viesa gaidīšana top vēl jaukāka, ja galdā likšanai gatavo īpašu cienastu. Pazīstu ģimeni, kur pēc nedēļas nogalē ceptajiem kārumiem var pateikt, kādi viesi gaidāmi.
Tāpēc kūku, ko piedāvājam šoreiz, katrs no jums var nosaukt pēc saviem ieskatiem un vēlmēm – par vīramātes, vedeklas vai labākā drauga kūku.
Kūka īpašam viesim
Nepieciešami 200 grami sviesta, divas glāzes miltu, divarpus glāzes pūdercukura cepšanai un nedaudz pārkaisīšanai, trīs olas, divi palieli āboli (vislabāk ‘Antonovka’), nepilna tējkarote sodas un šķipsniņa citronskābes tās neitralizācijai. Ja garšo, pārkaisīšanai sagatavo arī kanēli.
1. Sviestu saputo kopā ar glāzi pūdercukura.
2. Olām atdala baltumu no dzeltenuma. Dzeltenumus pa vienam pieputo cukura un sviesta masai. Baltumus, kas ir atsevišķā traukā, ievieto ledusskapī.
3. Sviesta, cukura un olas dzeltenumu masai pieber miltus, kopā sajauktu sodu un citronskābi un samīca viendabīgā mīklā.
4. Mīklu sadala divās vienādās daļās. Vienu puscentimetru biezā kārtā izlīdzina cepšanai domātajā pannā. Ērtāk ir izmantot cepamo papīru, jo tad pēc izcepšanās kūka viegli izņemama no pannas.
5. Otru daļu ietin plēvē vai pergamenta papīrā un uz stundu ievieto ledusskapja saldētavā.
6. Ābolus nomizo, izņem serdes un uz rupjas rīves vienmērīgā kārtā uzrīvē virsū pannā izklātajai mīklai.
7. No ledusskapja izņem olu baltumus un saputo kopā ar pusglāzi pūdercukura.
8. Saputoto masu liek virsū ābolu kārtai un izlīdzina.
9. Olbaltuma kārtai virsū uz rupjas rīves uzrīvē saldētavā turēto mīklu.
10. Cep vidējā karstumā, ik pa laikam ar koka skaliņu pārbaudot gatavību. Kad mīkla pie skaliņa nelīp un virskārta ir izcepusies dzeltenbrūna, kūka ir gatava.
11. Nedaudz padzisušu pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Griežot jāņem vērā, ka kūka ir drupena.
Pasniedz atdzesētu ar tēju vai kafiju. Cept var arī taisnstūra cepamajā formā un pasniegt sagrieztu garenos gabaliņos.
Lai izdodas iepriecināt savus viesus!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri