Gaileņu un maltās gaļas mērce ar makaroniem
• 400 gramu makaronu,
• 300 gramu gaileņu,
• sviests, eļļa,
• 1 burkāns,
• 1 sīpols,
• 350 – 400 gramu maltās gaļas,
• 125 mililitri baltvīna,
• 125 mililitri ūdens,
• 1 ēdamkarote vai vairāk tomātu pastas,
• malti melnie pipari, sāls, pētersīļu zaļumi,
• rīvēts Parmas siers pārkaisīšanai.
Pateicoties kaimiņienei, tiku pie negaidīta pārsteiguma – apmēram 300 gramiem svaigu gailenīšu. Tā kā šoreiz vēlējos tās pagatavot mazliet citādāk, bet recepti vēl nebiju atradusi, vispirms tās notīrīju un sagriezu. Pēc tam liku pannā un sviestā apcepu. Sākumā izdalījās ūdens un viss vārījās savā sulā, kamēr šķidrums iztvaikoja. Te atcerējos vecmāmiņas teikto – sēnēm jāļauj izsprakstēties. Tad gatavās gailenes noglabāju.
Nākamajā dienā jau zināju, ko gatavošu, tādēļ vispirms sālsūdenī ar mazu eļļas “piešprici” izvārīju makaronus un pēc tam tos nokāsu.
Nomizotu sīpolu sasmalcināju, notīrītus burkānus sarīvēju. Tos apcepu pannā ar augu eļļu. Malto gaļu varam likt tiem klāt un cept, līdz tai mainās krāsa, taču gaļu arī biju apcepusi jau atsevišķi. Nu to pievienoju dārzeņiem dziļajā pannā, pieliku arī tomātu mērci, sāli, piparus, maltu papriku, pielēju baltvīnu un vārītu ūdeni (tos varam aizstāt ar 300 mililitriem buljona) un visu uz vidējas uguns sautēju zem vāka minūtes desmit. Tad bija kārta jau apceptajām gailenēm, kā arī sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Pannas saturu atkal vairākas minūtes pasautēju. Visbeidzot mērcē iemaisīju izvārītos makaronus un uzkarsēju. Gatavo ēdienu pārkaisīju ar rīvētu cieto sieru.
Pie šāda ēdiena varam tikt arī tad, kad gailenes mežā vairs nav atrodamas, – tad jāliek lietā rudenī sasēņotās, saceptās un ledusskapja saldētavā noglabātās vai arī jāizlīdzas ar veikalā nopērkamajām citām sēnēm.
***
Ar malto gaļu pildītas kabaču pankūkas
• 300 gramu kabaču,
• 1 ola,
• 4 ēdamkarotes skābā krējuma,
• 0,5 glāzes kefīra,
• 5 ēdamkarotes miltu,
• vismaz 150 gramu maltās putnu (vai citas) gaļas,
• 1 sīpols,
• sāls, malti melnie pipari,
• augu eļļa cepšanai.
Kabacīti sarīvēju uz rupjās rīves, piejaucu olu un skābo krējumu. Piekaisīju sāli un piparus, pielēju arī kefīru un visbeidzot – piesijāju miltus. Visu labi samaisīju, lai veidojas mīkla. Tai nav jābūt šķidrai, taču nevajadzētu būt arī pārāk biezai, tādēļ miltu vajadzēs vai nu nedaudz vairāk, vai arī mazāk par norādīto daudzumu.
Nomizoju, sasmalcināju un pannā augu eļļā apcepu sīpolu, pievienoju malto gaļu, piekaisīju garšvielas un cepu līdz gatavībai.
Citā pannā ielēju eļļu, uzkarsēju un ar karoti izliku kabaču mīklu tā, lai veidojas palielas ovālas pankūkas. Kad tās no apakšas jau bija apcepušās, vienā malā liku pa karotei gatavās maltās gaļas. Tad ar lāpstiņas palīdzību pārsedzu gaļu ar otru, brīvo pankūkas malu, mazliet no virspuses piespiežot, un pildīto pankūku apgriezu. Cepu uz vidējas uguns zem vāka, tās vēl apgrozot, līdz gatavībai. Ja nu vēlamies, cepšanas beigu posmā tām varam uzkaisīt rīvētu sieru. Gardās un sātīgās pankūkas labi garšoja ar skābo krējumu.
**
Pildītas persiku pusītes ar svaigām ogām
• Persiki – svaigi vai konservēti,
• 100 gramu saldā biezpiena,
• zemenes, avenes, vīnogas, mellenes, meža zemenes vai citas ogas.
Šo sulīgo un veselīgo gardumu iespējams pagatavot gan no svaigiem, gan sīrupā konservētiem persikiem. Šoreiz iegādājos svaigos, un tad nu bija vēl pāris dienu jāpaciešas, lai tie labāk nogatavojas un kļūst mīkstāki. Pēc tam tos nomazgāju, apsusināju, pārgriezu uz pusēm un izņēmu kauliņus. Konservētajiem tas nebūs jādara, jānolej tikai šķidrums. Pildījumam arī ir vairāki varianti – izmantoju saldo biezpiena sieriņu ar marmelādes gabaliņiem, taču derēs arī saldā biezpiena masa vai biezpiens parastais, kas saputots kopā ar saldo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Balto krēmu pildīju persiku pusītēs un rotāju ar tobrīd pieejamajām ogām. Ātri un viegli pagatavojams krāšņs deserts, kas tā vien kārdina, lai to uzreiz nobaudītu.