Akciju sabiedrība “Vidzemes piens” produkciju eksportē uz Eiropas Savienības valstīm, tāpēc uzņēmums arvien palielina prasības piena kvalitātei.
Akciju sabiedrība “Vidzemes piens” produkciju eksportē uz Eiropas Savienības valstīm, tāpēc uzņēmums arvien palielina prasības piena kvalitātei. To sevišķi ietekmē somatiskās šūnas un baktēriju skaits pienā. Pārbaude Alūksnes rajonā liecina, ka maz ir zemnieku saimniecību, kur ražo pienu ar normām atbilstošu baktēriju daudzumu.
“Seminārā Lauksaimniecības universitātes docente Daina Kairiša informēja zemniekus, kādi noteikumi ir jāievēro, lai samazinātu baktēriju skaitu, un kādas izmaiņas tās rada pienā. Pašlaik baktēriju skaitu pienā nosaka eksperimentāli laboratorijā Tukumā. Bet zemniekiem ir laikus jāpielāgojas prasībām, lai varētu izturēt konkurenci,” laikrakstam stāsta Alūksnes rajona lauksaimniecības konsultāciju biroja lopkopības speciāliste Anita Rozenberga.
Baktērijas ir visur, tāpēc ir jādara tā, lai piens pēc iespējas mazāk saskartos ar gaisu un apkārtējo vidi. Tad tajā nebūs vairāk mikroorganismu par pieļaujamo normu. “Arī somatiskās šūnas vienmēr ir pienā. Bet, ja govij ir tesmeņa iekaisums, tad palielinās leikocītu skaits somatiskajās šūnās, kas cīnās ar infekciju. Seminārā analizēja faktorus, kas var ietekmēt šo šūnu daudzumu,” skaidro A.Rozenberga. Viņa uzsver, ka būtiska nozīme ir dzīvnieka ģenētikai, imūnsistēmai, šķirnei un eksterjeram, bet arī laktācijas fāzei, ēdināšanai, turēšanai un slaukšanas tehnoloģijai. “Galvenais ir ievērot tīrību. Kad govi izslauc, pienu izkāš kannā un iznes ārpus novietnes vai ar durvīm atdalītā telpā,” uzsver Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes priekšnieks Marģers Kamerāds.