Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Biedrība: Pērn Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis līdz 21 kilogramam

Siera patēriņš Latvijā pagājušajā gadā uz vienu iedzīvotāju sasniedza
21 kilogramu, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar gadu iepriekš,
vēsta aģentūra Leta.

Uzņēmuma vadītāja norādījusi, ka ne tikai pērn, bet arī iepriekšējos gadus siera
patēriņam uz vienu iedzīvotāju ir bijusi tendence pieaugt. “Tā ir
brīnišķīga ziņa,” atzina Davidanova. Ja siera patēriņš Latvijā uz vienu
iedzīvotāju 2013.gadā bija 18,1 kilogrami, tad divus gadus vēlāk –
2015.gadā – jau 20 kilogrami, 2018.gadā jau 20,9 kilogrami, līdz
pagājušajā gadā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā sasniedza 21
kilogramu, kas ir daudz.

“Atceros, 2002.gadā katrs izlietojām 6,7 kilogramus siera. Toreiz
lasīju, ka Francijā, Grieķijā, Itālijā ikviens iedzīvotājs patērē
gandrīz 30 kilogramus. Likās, ka mēs tādu daudzumu nekad nesasniegsim.
Taču pamazām virzāmies uz tādu mērķi,” pauda “Siera klubs” vadītāja.

Pēc viņas teiktā, ka attiecīgā produkta patēriņa pieaugumu Latvijā ir
veicinājusi siera šķirņu daudzveidība, augsta kvalitāte, produkta
nepārtraukta popularizēšana, pavāru ieguldījums, radot jaunas receptes. 

“Siera klubs” vadītāja atgādināja, ka siera lietošana uzturā
palielina fizisko spēku, veicina enerģijas pieplūdumu labu izskatu un
veselību. “Katram pieaugušajam katru dienu, lai saņemtu vajadzīgo
diennakts kalcija devu, jāpatērē 100 gramus siera, viena glāze piena un
viena glāze skābpiena dzēriena,” pauda “Siera klubs” valdes
priekšsēdētāja.

Viņa arī pastāstīja, ka Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi
aizvadītajā gadā aktīvi strādāja pie jauna veida sieriem. Visaktīvākā
šajā ziņā bijusi “Jaunpils pienotava”, radot “Cepamsieru” jeb grilsieru,
četru veidu siera bumbas eļļā ar dažādām garšām, kā arī “Naskās
bumbas”, kas ir kūpinātas mini “Mozzarellas”.  

SIA”Malevss” (“SierŠtelle”), AS”Latgales piens” un vairāki
mājražotāji pircējiem sākuši piedāvāt sieru ar kaņepēm, katrs citas
garšas. Tikmēr aitu piena ražotāja Iluta Straģe no Bauskas novada pērn
strādāja pie aitu piena sieru šķirnes un veidiem. 

Pēc Davidanovas teiktā, pēdējā laikā Latvijā populāri kļuvuši arī
deserta sieri – svaigie, nenogatavinātie sieri ar rozīnēm aprikozēm,
riekstiem, marmelādi, ko piedāvā tādi ražotāji kā “Latgales piens” un
Iluta Straģe. Šāda veida sieri kā gardums desertā varot aizstāt tortes,
viņa pauda.

Biedrība “Siera klubs” dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri