31. martā, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards izdevis grozījumus
2020. gada 20. marta rīkojumā Nr. 39 “Par pārtikas
aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā”,
papildinot to ar jaunām prasībām sabiedriskās ēdināšanas un
mazumtirdzniecības uzņēmumiem. “Alūksniešiem.lv” informē Zemkopības ministrijas preses
un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.
1)
Turpmāk sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā
ir jāievēro šādas papildu higiēnas prasības:
–
jānodrošina apmeklētājiem iespēju rokas nomazgāt ar siltu ūdeni
un mazgāšanas līdzekli vai tās dezinficēt pirms ēdienreizes, kā
arī ieejot sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā un izejot no tā;
–
nodrošināt galdiņa dezinfekciju pēc katra apmeklētāja
ēdienreizes;
–
iespēju robežās kases zonā izvietot norobežotas caurspīdīgas
aizsargbarjeras – sienas.
2)
Turpmāk mazumtirdzniecības uzņēmumā
nodrošināt apmeklētājiem roku dezinfekciju pirms un pēc
iepirkšanās.
3)
Piegādājot primāros pārtikas produktus normatīvajos
aktos noteiktajā nelielā apjomā tieši galapatērētājam vai
mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju,
attiecīgo apjomu var pārsniegt, ievērojot šajos normatīvajos
aktos noteiktās higiēnas un veterinārās prasības.
Zemkopības
ministrija jau informēja, ka 20. martā zemkopības ministrs Kaspars
Gerhards izdeva rīkojumu Nr. 39, kurā:
pārtikas
apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas
pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas
uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram,
cepumus, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina minēto produktu
tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai
iesaiņošanu pēc pircēja lūguma;
Sabiedriskās
ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam
individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu
izsniegšanu (piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt
izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt apmeklētāju
izvietoti atklātā veidā kastēs).