Latvijā galda ābolu cena pagājušajā gadā svārstījās ap 45 santīmiem kilogramā un šāda cena bija gan ziemā, gan arī rudenī – ābolu laikā.
Latvijā galda ābolu cena pagājušajā gadā svārstījās ap 45 santīmiem kilogramā un šāda cena bija gan ziemā, gan arī rudenī – ābolu laikā.
Šovasar ābolu cena pat sasniedza rekordaugstu līmeni Latvijā – 60 santīmus kilogramā. Lietuvā tajā pašā laikā ābolu kilograms maksāja 35 santīmus, Igaunijā – no 32 līdz 48 santīmiem. Labu ābolu trūkums tirgū pat sezonā liek cenai uzkāpt augstāk nekā, piemēram, Austrijā vai pat Bulgārijā maijā pārdoti pagājušās sezonas āboli (apmēram 35 santīmi).
Savukārt Latvijas pārstrādes uzņēmumi ābolus iepērk šogad par diviem līdz trīs santīmiem kilogramā.
Lai gan ābolu sulas koncentrātu Lietuvā gatavo četras rūpnīcas, lietuvieši ved ābolus pārdot arī uz Latviju, jo Lietuvā ir daudz intensīvo ābeļdārzu un labas ražas gados piedāvājums krietni pārsniedz pieprasījumu. Ābolu sulas koncentrātu cenu Eiropas tirgū lielā mērā nosaka Polija un Ungārija kā ābolu audzētāju lielvalsts.
Ja šajās valstīs ir laba ābolu raža, tad sulas koncentrāta cena ir zema. Tieši tāpēc, ka ir grūti paredzēt, kāda būs ābolu raža, ir praktiski neiespējami noteikt, kāda varētu būt ābolu sulas koncentrāta cena nākamgad.
Tā kā ābolu sulas koncentrāts tiek sūtīts uz Eiropas Savienību, tad varam būt pārliecināti, ka arī turpmāk nestandarta āboli, pārstrādāti sulā, varēs barot Eiropu, kamēr paši apēdīsim lielākos un skaistākos ābolus.