Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-7° C, vējš 0.45 m/s, A vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Kurzemes brīnums - atspirdzinošs un gards

Lai gan pavāru grāmatās ir neskaitāmas receptes, katrā novadā un vietā ir savas ēdienu gatavošanas tradīcijas, kas reizēm pārsteidz vairāk par profesionālu pavāru izdomu.

Lai gan pavāru grāmatās ir neskaitāmas receptes, katrā novadā un vietā ir savas ēdienu gatavošanas tradīcijas, kas reizēm pārsteidz vairāk par profesionālu pavāru izdomu. Mūsuprāt, tāds ir Liepājā iecienīts saldais ēdiens. Tādu nav gadījies citur Latvijā baudīt, tāpēc to nosaucām par “Kurzemes brīnumu”.
Saldā ēdiena pagatavošanai nepieciešams litrs piena, ūdens un kompota (ābolu, plūmju, bumbieru, persiku) vai arī žāvēti augļi, rozīnes, deviņas ēdamkarotes cukura, piecas ēdamkarotes kartupeļu cietes, piecas olas un vanilīna cukurs.
1.Trīs ēdamkarotes cukura sabrūnina katliņā. Kad cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns, tam pielej ūdeni.
2. Katliņā ieliek kompotu un vāra. Ja kompots ir skābs, var pievienot cukuru pēc garšas.
3.Kad ķīselis uzvārījies, pielej ūdenī izšķīdinātu cieti un vēlreiz uzvāra, līdz veidojas biezā ķīseļa konsistence.
4. Gatavo ķīseli kārto traukā.
5. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus saputo stingrās putās.
6. Olu baltumu pikas izkārto uz ķīseļa un pēc tam iecilā tajā.
7. Litru piena uzsilda katliņā līdz vārīšanās temperatūrai.
Ar cukuru saputotus olu dzeltenumus pamazām pievieno pienam.
Pēc garšas pieliek vanilīna cukuru, un mērce ir gatava.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri