Iecienīta un jau tradicionāla kļuvusi Lieldienu pasha – saldais biezpiena deserts. Šoreiz iesaku gardu
Pashu ar cepumiem un
žāvētiem augļiem.
Vajadzēja 400 gramu biezpiena, 70 gramu sviesta, 3 ēdamkarotes 20 % skābā krējuma, 100 mililitru piena, 100 gramu vārītā iebiezinātā piena ar cukuru, 150 gramu cepumu, vaniļas cukuru, kā arī apmēram 50 gramu ogu vai arī žāvēto augļu.
Cepumus ar mīklas rulli sasmalcināju. Biezpiens “Ricotta” jau ir vijīgas konsistences, bet graudaino labāk sablendēt. Žāvētās aprikozes, dzērvenes un gaišās rozīnes noskaloju un apsusināju, aprikozes un arī krāsainos ananasus sagriezu sīkākos gabaliņos.
Biezpienu sajaucu ar vārīto iebiezināto pienu. Atsevišķi sakūlu kopā pienu ar skābo krējumu un pakausētu sviestu. Abas masas savienoju, piebēru smalkos cepumus, vaniļas cukuru un žāvētos augļus. Visu labi samaisīju un izlīdzināju ar mitru marli izklātā sietā, virsu pārsedzu ar marles brīvajiem galiem, uzliku slogu un uz gandrīz diennakti ievietoju ledusskapī, protams, apakšā paliekot bļodiņu, kur satecēt nospiestajam šķidrumam. Pēc tam pashu no sloga un marles atbrīvoju, apvēršot uz lēzena šķīvja. Rotāju ar marmelādes šķēlītēm.
Burkānu un apelsīnu kēksiņi
arī tikai iepriecinās, jo Lieldienu galdā esot jāceļ kaut kas apaļš – kā saule. Mīklai izmantoju 100 gramu mīksta sviesta, 130 gramu brūnā cukura, 3 olas, 200 gramu miltu, 1 tējkaroti cepamā pulvera, 1 apelsīna sulu un miziņu, 1 burkānu, 50 gramu valriekstu kodolu, ¼ tējkarotes malta ingvera, bet krēmam – 100 gramu krējumsiera, 1 ēdamkaroti pūdercukura un apelsīnu miziņas.
Sviestu ar mikseri saputoju ar cukuru un, nepārtraucot putot, pa vienai pievienoju olas. Masai piemaisīju izspiestu apelsīna sulu un rīvētu miziņu, kā arī uz smalkas rīves sarīvētu notīrītu burkānu.
Atsevišķi izsijāju miltus ar cepamo pulveri un ingveru. Sausās sastāvdaļas, kā arī sadrupinātus valriekstu kodolus piemaisīju sviesta masai.
Kēksu cepamās veidnes 12 iedobītes izliku ar papīra formiņām, ko apmēram 2/3 augstumā katru piepildīju ar pagatavoto mīklu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 20. Pēc tam kēksiņus atdzesēju un daļu pārsmērēju ar krēmu, ko pagatavoju, svaigo krējumsieru sajaucot ar pūdercukuru un apelsīna miziņu. Rotāju ar krāsainā cukura puķītēm un marmelādes gabaliņiem.
Pavasarīgus salātus ar lasi, paipalu oliņām un grauzdiņiem
pagatavoju no kārbiņas konservēta laša savā sulā, 2 tomātiem, 6 paipalu oliņām, 1 sarkanā sīpola, puses laima, lapu salātiem, 1 skābēta gurķa, sāls, pipariem un pāris šķēlītēm baltmaizes.
Paipalu oliņas, pēc ūdens uzvārīšanās, parasti vāru trīs minūtes, tad atdzesēju, nolobīju un pārgriezu.
Baltmaizes mīkstumu sagriezu kubiņos un uz sausas pannas apcepu. Skābēto gurķi sagriezu strēmelītēs, tomātus – gabaliņos, bet nomizotu sarkano sīpolu – plānās ripiņās. Zivi izņēmu no kārbas un sasmalcināju, bet trekno mērci atstāju.
Salātu lapas noskaloju, apsusināju un saplucināju. Bļodā tām uzspiedu laima sulu. Pievienoju arī pārējās sastāvdaļas, piekaisīju sāli, piparus un olīveļļas vietā pielēju mērci no konserviem. Pirms ēšanas jāpievieno salātiem arī baltmaizes grauzdiņi.
No pavisam ikdienišķiem produktiem vienmēr varam pagatavot kaut ko ļoti garšīgu un pat svētdienīgu. Šādu saulainu
ķirbju un biezpiena sacepumu,
ja vien vēl ir pieejama lielā oranžā oga, iespējams izcept jau šopavasar. Tas ir pavisam vienkārši. Jāpagatavo tikai divas mīklas.
Ķirbju mīklai vajadzīgs apmēram 400 gramu ķirbja, 2 olas, 3 ēdamkarotes mannas, 50 gramu (jeb apmēram 2 ēdamkarotes) cukura. Biezpiena mīkla, savukārt, sastāv no 400 gramiem biezpiena, 2 olām, 50 gramiem cukura, 3 ēdamkarotēm kartupeļu cietes. Milti te nebija vajadzīgi.
Ķirbi nomizoju un sagriezu, mīkstumu izvārīju, tad notecināju un sablendēju, pievienoju olas, cukuru un mannu. Pēc tam pagatavoju otru masu – sakūlu biezpienu kopā ar olām, cukuru, vaniļas cukuru un cieti.
Veidni ietaukoju ar augu eļļu un izliku tajā pārmaiņus abas mīklas – vispirms ķirbju, pēc tam – biezpiena, tad atkal ķirbju un biezpiena tā, lai veidojas raibumi.
Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī vismaz 35 minūtes. Gatavo sacepumu, ja nu ir vēlēšanās, vēl varam pārkaisīt ar pūdercukuru vai dekorēt ar ogām. Šoreiz to baudīju ar brūkleņu ievārījumu.
Nu jau tā vien gribēsies vairāk pabūt pie dabas, kad viss sāks plaukt un zaļot, un arī kādu šašliku pie reizes pacept. Taču gardu gaļiņu varam pagatavot arī mājās uz plīts – šīs receptes “sāls” ir neparastā marināde.
Ceptas cūkgaļas karbonādes
pagatavoju no apmēram 0,5 kilogramiem cūkgaļas filejas, 1 tējkarotes medus, 2 ēdamkarotēm sojas mērces, 2 ķiploka daiviņām, 1 tējkarotes kaltēta bazilika, 0,5 tējkarotēm kaltēta timiāna, 0,5 tējkarotēm citrona miziņas, olīveļļas, sāls un pipariem.
Lieso gaļu noskaloju, apsusināju papīra dvielī un sagriezu šķēlēs. Katru gabaliņu labi ar gaļas āmuriņu no abām pusēm izdauzīju un liku bļodā.
Ķiplokus notīrīju un smalki sagriezu, samaisīju ar sojas mērci, šķidru medu un sāli. Marinādei vēl pievienoju citrona miziņu, baziliku, timiānu un pāris ēdamkarotes olīveļļas, kā arī nedaudz citrona sulas. Visu labi samaisīju, ar marinādi pārlēju gaļu un uzmanīgi apjaucu, lai tiek tai visai. Pārsedzu bļodu ar vāku un ievietoju ledusskapī. Tur tai vajadzētu atrasties vismaz stundu, taču nekaitēs un būs pat vēl labāk, ja gaļa marinēsies ilgāk.
Pēc tam pannā uzkarsēju mazliet eļļas un apcepu gaļu no abām pusēm, līdz tā gatava. Uzkaisīju piparus.
Lai gan brīvās dienas, ja vien laika apstākļi ļaus, vairāk vēlēsimies pavadīt pie dabas, jo jāpaspēj gan uz kādu pasākumu aiziet vai olas paripināt, gan izšūpoties, svētku galdam nekaitēs sarūpēt arī kādu sātīgāku gaļas ēdienu – protams, tādu, kura pagatavošanai nevajadzēs veltīt pārāk daudz pūļu.
Ar fetas sieru un saulē kaltētiem tomātiem pildīti maltās gaļas veltnīši
izdevās gardi – maigi, taču ar savu pikantumiņu. Lai tos baudītu, vajadzēja 800 gramu maltās gaļas, 2 sīpolus, 4 ķiploka daiviņas, sāli, piparus, 150 gramu fetas siera, apmēram 15 saulē kaltētos tomātus, Provansas garšvielas, 2 olas, miltus, augu eļļu cepšanai.
Gaļa jāsamaļ kopā ar sīpoliem un ķiplokiem. Tai pievienoju sāli, piparus un labi sastrādāju, lai tā vijīga. Fetas sieru sagriezu kubiņos, olas ar dakšiņu sakūlu. Tām, lai košāka krāsa, vēl varam piekaisīt mazliet kurkumas vai karija.
No gaļas masas atdalīju pa gabaliņam un veidoju plāceņus, kam katram uzliku vairākus fetas gabaliņus un pa pāris strēmelēm saulē kaltēto tomātu, pārkaisīju arī Provansas garšvielas un veidoju veltnīšus tā, lai pildījums paliek iekšpusē.
Sagatavotos rullīšus vispirms apmērcēju sakultajās olās, pēc tam rīvmaizē. Tos izvietoju pannā ar uzkarsētu augu eļļu un apcepu no visām pusēm līdz zeltītai garoziņai. Gatavos veltnīšus noņēmu no pannas, liku bļodā, pārsedzu ar polietilēna maisiņu un atstāju kādu laiku pasutināties, lai tie būtu sulīgi.