Ceturtdiena, 25. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+1° C, vējš 2.24 m/s, DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Krēmīgie makaroni ar pupiņām

Kad makaronu ēdieni ir vieni no iecienītākajiem, tad allaž tiek meklētas versijas, kā tos pagatavot. Šī nebūs diētiskākā recepte, bet toties – garšīga.
Šīm pusdienām vai vakariņām, kuru pagatavošana būs diezgan ātra (apmēram 30 minūtes), nepieciešams:
250 g vistas filejas, 250 g makaronu, 200 ml saldā krējuma, 200 g kausētā siera (es izvēlējos “Dzintara” klasisko), 200 g zaļo sviesta pupiņu, sāls, pipari, citas garšvielas – pēc izvēles.
Vispirms liek vārīties makaronus. Es izvēlējos fusilli jeb spirālveida, bet tie var būt arī citi. Vistas fileju sagriež mazos gabaliņos un liek cepties pannā, pievienojot izvēlētās garšvielas – sāli, piparus vai kādu vistas gaļai atbilstošu garšvielu maisījumu.
Kad vistas fileja izcepusies, pievieno saldo krējumu. Savukārt, kad saldais krējums ir sācis uzkarst, pievienojam kausēto sieru. Tad maisa, līdz viss kļūst par viendabīgu masu. Pēc tam pievieno pupiņas, kuras jāpasautē pāris minūtes, lai paliktu siltas, bet ne pārāk ilgi – lai neizšķīst. Jāpiebilst, ka šīs bija konservētas, bet var pievienot arī sasaldētās un sezonā, protams, svaigas. Ja liek klāt saldētās, iespējams, tās pirms tam vēl mazliet jānovāra.
Kad makaroni ir izvārījušies, tiem pievieno krēmīgo masu un visu samaisa kopā. Gatavs! Ja ir cietais siers, to var pārbirdināt pa virsu. Tāpat reizē ar pupiņām var pievienot arī mazos ķiršu tomātiņus, kas pārgriezti uz pusēm. Bet bez abām pēdējām minētajām sastāvdaļām var arī iztikt.

Rīsu krēms ar rozīnēm

Rīsu krēms ar rozīnēm nebūs nekas jauns un arī nekas sarežģīts, drīzāk varbūt piemirsts.
Vajadzīgas divas paciņas rīsu, 500 g saldā krējuma, rozīnes bez kauliņiem (daudzums pēc patikas), cukurs (pēc garšas), vanilīns, kanēlis.
Iespējams, saldais krējums var būt arī mazāk, bet man patīk, ka putukrējums ir proporcionāli vairāk.
Pagatavošana ir vienkārša. Novāra rīsus, vēl karstos iemaisa cukuru un rozīnes. Atdzesē. Ātrāk to, protams, var izdarīt ledusskapī, un šajā ziņā steigties nevajag, jo citādi siltajā rīsu masā putukrējums izkusīs. Kad masa patiešām atdzisusi, tajā iemaisa vai drīzāk – iecilā – putukrējumu, kam pievienots cukurs un vanilīns. Salduma pakāpi te var variēt pēc garšas un patikas.
Pasniedzot var pārkaisīt mazliet kanēli. Labu apetīti!
                                     Teksts un foto: Sandra Apine

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri