Tikai dažas dienas atlikušas līdz Līgo svētkiem, kad nav iespējams iztikt bez siera un alus.
Tikai dažas dienas atlikušas līdz Līgo svētkiem, kad nav iespējams iztikt bez siera un alus. Siers, tāpat kā alus šķirnes, var būt visdažādākais, sierēdājiem tikai jāizvēlas sev tīkamākais. Tomēr jābrīdina, ka vieglāk būs tiem, kas izvēlēsies tikai mājās sieto Jāņu sieru, jo Latvijas piensaimniecības uzņēmumi ražo vairāk nekā 53 siera šķirnes. Un kur tad vēl tas sieru klāsts, kas pie mums atceļo no ārzemēm.
Izrādās, ka siera ēšana Latvijā kļūst aizvien populārāka. Izskaitļots, ka viens mūsu valsts iedzīvotājs gadā apēd apmēram 3,2 kilogramus siera. Salīdzinājumā ar Franciju, kur vidējā norma vienam iedzīvotājam ir septiņi kilogrami, tas, protams nav daudz, tomēr arī mēs sieru uzskatām par labu pārtikas produktu.
Vairo olbaltumvielas
Kāpēc vispār siers jālieto uzturā? Var taču dzert pienu, ēst biezpienu. Izrādās, ka vērtīgākais sierā ir olbaltumvielas. To daudzumu nosaka siera veids. Piensaimnieki stāsta, ka cietajos sieros olbaltumvielu saturs ir 25, mīkstajos sieros – 20, bet kausētajos – 16 procenti. Par vērtīgākajiem uzskata “Holandes”, “Čederas” un “Ementāles” sieru, kuros olbaltumvielu saturs ir visaugstākais. Lai cilvēks justos paēdis, viņam dienā jāuzņem apmēram 50 grami olbaltumvielu. Savukārt, apēdot simts gramus siera, cilvēks saņem organismam vajadzīgo diennakts kalcija devu. Dietologi arī tiem cilvēkiem, kas uzturā galvenokārt lieto tikai augļus un dārzeņus, iesaka neaizmirst sieru, lai neradītu olbaltumvielu trūkumu. Izrādās, kas sierā ir arī vislabākās kalcija un fosfora attiecības, tāpēc siera kalcijs organismā uzsūcas ievērojami labāk nekā tad, ja to uzņem ar lapu dārzeņiem. Kalcija visvairāk ir “Holandes”, “Krievijas” un “Latvijas” sierā.
Ēd, kad gribas ēst
Siers ir viens no tiem pārtikas produktiem, ko var ēst neatkarīgi no tā, vai ir vakars, pusdienlaiks vai rīts. Tas lieliski iederas arī dažādos salātos un ēdienos. Sieru var vārīt, cept, pievienot mērcēm, rīvēt uz picām. Viss atkarīgs no saimnieču izdomas un fantāzijas. Siers ir trekns produkts, tāpēc to neiesaka ēst kopā ar sviestu. Tas jāņem vērā tiem, kurus satrauc lieko kaloriju daudzums, jo vienā sviestmaizē ar sieru ir apmēram 400 kaloriju. Visi esam iecienījuši picas. To gatavošanā iesaka izmantot “Valmieras” un “Krievijas” sieru, jo tie labi kūst, tāpēc picu vai karsto maizīšu pagatavošanai šos sierus var nerīvēt. Savukārt cietie sieri – “Čederas”, “Holandes”, “Kostromas” un citi – noderēs, gatavojot ēdienus, kuros ir būtiski sajust siera konsistenci. Ikvieni salāti garšos citādāk, ja tos pārkaisīsiet ar sieru. Ikdienai nepierastu kūpinājuma garšu salāti iegūs tad, ja tiem pievienosiet kādu no kūpinātajiem sieriem, piemēram “Mednieku”. Siera aromāts vislabāk būs jūtams, ja pirms lietošanas uzturā to vismaz pāris stundas paturēsiet istabas temperatūrā. Kā piedevas sieram derēs vīnogas, rieksti, dilles, selerijas, sinepes.
Jāprot nopirkt
Sieru jāprot nopirkt. Piemēram, par siera kvalitāti liecina tā acojums. “Holandes” siera acīm jābūt apaļām vai ovālām un iespējami vienmērīgāk izvietotām. “Krievijas” siera caurumiņi var būt dažādas formas, “Čederas” sieram to vispār nav, bet “Ženēvas” siera būtība izpaužas acojumā. Siers nedrīkst būt saplaisājis, jo tas liecina, ka noticis rūgšanas process un zudusi produkta kvalitāte.
Sieru speciālisti dod padomu ievērot norādes par produkta realizācijas laiku. Uz mīkstajiem sieriem norāda realizācijas beigu termiņu, bet uz cietajiem – izgatavošanas datumu. Sieram veikalā jāglabājas aukstuma vitrīnā. Gaiši plankumi vai baltas svītras siera masā liecina, ka siers vēl līdz galam nav nogatavojies. Šā produkta cenu nosaka olbaltumvielu saturs sierā. Jo liesāks siers, jo olbaltumvielu tajā vairāk un tas ir lētāks. Siers ir dārgāks tad, ja tā izgatavošanai patērēts vairāk laika un līdzekļu. Der atcerēties, ka siers ar bagātīgu tauku saturu garšas ziņā ir maigāks.
Nepatīk maisiņš
Sieru jāprot ne tikai iegādāties, bet arī uzglabāt. Produkts jāglabā ledusskapī. Arī tad, ja nogriezta tikai šķēlīte, pārējais jāliek ledusskapī. Sieram tīk temperatūra no nulles līdz plus astoņiem grādiem.
Sieru neiesaka ievietot maisiņā vai tīt papīrā, jo papīrā ietīts siers strauji apkalst, bet celofāna maisiņā – ātri sāk pelēt. Ieteicams sieru glabāt tā oriģinālajā iesaiņojumā vai arī izmantot pārtikas plēvi, jo zem tās neveidojas gaisa starpslānis. Ilgāk par 12 dienām sieru uzglabāt nevajadzētu.
Ne viss sierā ir labs
Siers uzskatāms par produktu ar augstu tauku procentu. Latvijā maz ražo liesos sierus. Sierā ir arī samērā augsts tauku saturs. Vidēji tie ir trīs procenti sāls, bet praktiski sāls daudzums mēdz būt lielāks. Vasarā, kad ir karsts laiks, sāls aiztur organismā šķidrumu, bet tā rezultātā veidojas dažādas kaites.
Cik gaumju, tik šķirņu
Tikai ar grūtībām iespējams uzskaitīt visas Latvijā ražotās un nopērkamās siera šķirnes. Piemēram, lielu popularitāti ieguvis “Krievijas” siers, kam ir labas garšas īpatnības. Tas nav pārāk sāļš. Pircēju iecienīts ir “Holandes”, “Valmieras”, “Kostromas”, “Latvijas” siers un citi. Iespējams iegādāties dažādus kūpinātos sierus, kurus katra ražotne gatavo pēc savām receptēm, dažādojot gan kūpināšanas intensitāti, gan garšvielas, tāpēc šie sieri ir ar dažādu aromātu.
Alu, alu, Jāņatēvs
Tā dziedam Līgo vakarā un pastiepjam roku pēc kausa vai glāzes putojoša alus. Aizvien mazāk ir to sirmo vīru, kas līgotājus cienā ar pašbrūvētu alu. Aizņemtībā un steigā par labāko alus iegādes vietu uzskatām veikalu. Tiesa, uzskatot vitrīnas, kur rindojas dažādu marku alus, vilties nenākas. Tumši un gaiši, biezi un plānāki, rūgti un saldi, stiprāki un vājāki. Bet, ja ir vēlēšanās alu kausā laist no speciāli šim dzērienam domāta strucīša, arī tas ir iespējams. Valmieras rajona Brenguļu alus darītavā, samaksājot drošības naudu, alu mājās varēsiet vest paša izvēlētā muciņā.