Ziemassvētki un
Jaunais gads ir laiks, kad jāuzbur svētku noskaņa it visur – jo
īpaši pie svinību galda. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā
ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā pārsteigt ģimeni
un viesus ar trīs ne tikai gardiem, bet arī dekoratīviem ēdieniem,
kas uz svētku galda noteikti būs uzmanības centrā. Oriģināli
pagatavotā maltīte un izcilais garšu salikums patiks kā lieliem,
tā maziem.
Mafini
ar piparkūku garšvielu un krēmsiera cepurīti
Sastāvdaļas
(12 mafiniem):
-
“Dobeles
dzirnavnieka” gaišo mafinu maisījums -
100 ml eļļas
-
2 ēdamkarotes
piparkūku garšvielas -
100 g sviesta
-
600 g krēmsiera
-
180 g pūdercukura
-
Zaļā pārtikas
krāsviela -
Cukura pērlītes
dekorēšanai
Gatavošana:
-
Mafinu pagatavošanai
lielā bļodā ieber sauso maisījumu, pievieno piparkūku
garšvielas, eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa līdz mīkla ir
viendabīgā konsistencē un atstāj uz 10 minūtēm. -
Mīklu
pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī
180 grādos aptuveni 20 minūtes līdz mafini ir zeltaini brūni,
un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist
līdz istabas temperatūrai. -
Krēma
pagatavošanai lielā bļodā liek sviestu, pārtikas krāsvielu un
pūdercukuru. Ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi
sajaukušās. Pievieno krēmsieru un sajauc līdz viendabīgas
konsistences krēmam. Nepārputo! -
Izmantojot
konditorejas maisiņu ar zvaigžņveida uzgali, uzspiež krēma
cepurīti uz katra mafina un uzber cukura pērlītes. Uzglabā
ledusskapī.
Šokolādes
un riekstu maizīte zvaigznes formā
Sastāvdaļas:
-
180 ml silta piena
-
7 g sausā rauga (2
tējkarotes) -
2½ ēdamkarotes cukura
-
360 g “Dobeles
dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra” un papildus milti mīklas
rullēšanai -
½ tējkarote sāls
-
1 ola
-
80 g mīksta sviesta
-
300 g šokolādes
riekstu krēma -
45 g smalcināti lazdu
rieksti
Gatavošana:
-
Gatavo mīklu – lielā
bļodā lej siltu pienu (aptuveni 40 grādu temperatūrā), pievieno
sauso raugu un cukuru. Sastāvdaļas samaisa un atstāj uz 10
minūtēm. -
Rauga un piena
maisījumam pievieno sāli un olu, samaisa. Pievieno miltus un maisa
ar koka karoti līdz mīklas konsistencei, pēc tam turpina mīcīt
mīklu ar rokām. Iemīca sviestu, ja mīkla ir lipīga, pēc
vajadzības pievieno vēl miltus. -
Mīklu apklāj ar
pārtikas plēvi vai dvieli un atstāj siltā vietā uzrūgt 1 līdz
2 stundas. -
Kad mīkla uzrūgusi,
to sadala 4 vienādās daļās. -
Vienu daļu liek uz
virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un izrullē, līdz tā ir apmēram
28 cm diametrā. -
Šokolādes
riekstu krēmu pārliek bļodiņā, kuru uzsilda karsta ūdens peldē
vai mikroviļņu krāsnī (apmēram 30 sekundes) līdz krēms kļuvis
šķidrāks. -
Mīklu
pārsmērē ar 1/3 krēma,
uzkaisa 1/3
riekstu.
Pārklāj ar otru mīklas gabalu. -
Atkārto
5., 6., 7. soli, līdz visa mīkla, krēms un rieksti iztērēti.
Pabeidz ar ceturto mīklas gabalu, kuram virspusē netiek smērēts
krēms. -
Apļa
centrā liek glāzi, mīklu sagriež 16 vienādās strēmelēs,
neiegriežot centrā, kurā stāv glāze. -
Paņem
2 strēmeles, tās vienlaicīgi savērpj uz ārpusi divas reizes.
Uzmanīgi pavelk strēmeles un galus paloka zem tās. Atkārto
darbības ar atlikušajām strēmelēm. -
Cep
185 grādos apmēram 18 min, tad pārklāj ar foliju un cep vēl
apmēram 15 min. Pieskata maizi, lai tā nesadegtu. -
Pārkaisa
ar pūdercukuru. -
Pasniedz
siltu.
Plēšamās
mocarellas bumbiņas eglītes formā
Sastāvdaļas:
-
“Dobeles
dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums -
30 mini mocarellas
bumbiņas -
1 ola
-
1 ēdamkarote izkausēta
sviesta -
1 ēdamkarote olīveļļas
-
2 ķiploku daiviņas
-
Sāls
-
“Dobeles
dzirnavnieka” kviešu milti “Ekstra” mīklas rullēšanai -
Pētersīļi
pasniegšanai
Gatavošana:
-
Pagatavo rauga mīklu
pēc norādījumiem uz iepakojuma, ļauj uzrūgt. -
Mīklu sadala 30
vienādās bumbiņās. -
Papīra salvetēs
kārtīgi nosusina mocarellas bumbiņas, nedaudz apviļā miltos. -
Katru mīklas bumbiņu
saplacina, vidū liek mocarellu un ietin to mīklā. Atkārto 4.
soli ar atlikušo mīklu un mocarellu. -
Bumbiņas uz cepamās
pannas kārto eglītes formā, tām nedaudz saskaroties. (Cepoties
tās nedaudz izpletīsies.) -
Sakuļ olu un pārsmērē
mīklas bumbiņas. -
Liek iepriekš
sakarsētā krāsnī 190 grādos un cep 15 līdz 20 minūtes. -
Tikmēr sajauc sviestu
ar olīveļļu, ķiploku, kas izspiests caur ķiploku spiedi, un
šķipsnu sāls. -
Kad eglīte gandrīz
gatava, to izņem no krāsns, apsmērē ar ķiploku maisījumu un
liek atpakaļ cepties vēl dažas minūtes. -
Pasniedz siltu,
pārkaisītu ar sakapātiem pētersīļiem.