Svētdiena, 21. decembris
Toms, Tomass, Saulcerīte
weather-icon
+2° C, vējš 1.79 m/s, ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Pārsteigums uz svētku galda: ēdiens kā dekoratīvs elements

Ziemassvētki un
Jaunais gads ir laiks, kad jāuzbur svētku noskaņa it visur – jo
īpaši pie svinību galda. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā
ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā pārsteigt ģimeni
un viesus ar trīs ne tikai gardiem, bet arī dekoratīviem ēdieniem,
kas uz svētku galda noteikti būs uzmanības centrā. Oriģināli
pagatavotā maltīte un izcilais garšu salikums patiks kā lieliem,
tā maziem.

Mafini
ar piparkūku garšvielu un krēmsiera cepurīti

Sastāvdaļas
(12 mafiniem):

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” gaišo mafinu maisījums

  • 100 ml eļļas

  • 2 ēdamkarotes
    piparkūku garšvielas

  • 100 g sviesta

  • 600 g krēmsiera

  • 180 g pūdercukura

  • Zaļā pārtikas
    krāsviela

  • Cukura pērlītes
    dekorēšanai

Gatavošana:

  1. Mafinu pagatavošanai
    lielā bļodā ieber sauso maisījumu, pievieno piparkūku
    garšvielas, eļļu un ūdeni. Sastāvdaļas samaisa līdz mīkla ir
    viendabīgā konsistencē un atstāj uz 10 minūtēm.

  2. Mīklu
    pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī
    180 grādos aptuveni 20 minūtes līdz mafini ir zeltaini brūni,
    un, iedurot ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist
    līdz istabas temperatūrai.

  3. Krēma
    pagatavošanai lielā bļodā liek sviestu, pārtikas krāsvielu un
    pūdercukuru. Ar mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi
    sajaukušās. Pievieno krēmsieru un sajauc līdz viendabīgas
    konsistences krēmam. Nepārputo!

  4. Izmantojot
    konditorejas maisiņu ar zvaigžņveida uzgali, uzspiež krēma
    cepurīti uz katra mafina un uzber cukura pērlītes. Uzglabā
    ledusskapī.

Šokolādes
un riekstu maizīte zvaigznes formā

Sastāvdaļas:

  • 180 ml silta piena

  • 7 g sausā rauga (2
    tējkarotes)

  • 2½ ēdamkarotes cukura

  • 360 g “Dobeles
    dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra” un papildus milti mīklas
    rullēšanai

  • ½ tējkarote sāls

  • 1 ola

  • 80 g mīksta sviesta

  • 300 g šokolādes
    riekstu krēma

  • 45 g smalcināti lazdu
    rieksti

Gatavošana:

  1. Gatavo mīklu – lielā
    bļodā lej siltu pienu (aptuveni 40 grādu temperatūrā), pievieno
    sauso raugu un cukuru. Sastāvdaļas samaisa un atstāj uz 10
    minūtēm.

  2. Rauga un piena
    maisījumam pievieno sāli un olu, samaisa. Pievieno miltus un maisa
    ar koka karoti līdz mīklas konsistencei, pēc tam turpina mīcīt
    mīklu ar rokām. Iemīca sviestu, ja mīkla ir lipīga, pēc
    vajadzības pievieno vēl miltus.

  3. Mīklu apklāj ar
    pārtikas plēvi vai dvieli un atstāj siltā vietā uzrūgt 1 līdz
    2 stundas.

  4. Kad mīkla uzrūgusi,
    to sadala 4 vienādās daļās.

  5. Vienu daļu liek uz
    virsmas, kas apkaisīta ar miltiem un izrullē, līdz tā ir apmēram
    28 cm diametrā.

  6. Šokolādes
    riekstu krēmu pārliek bļodiņā, kuru uzsilda karsta ūdens peldē
    vai mikroviļņu krāsnī (apmēram 30 sekundes) līdz krēms kļuvis
    šķidrāks.

  7. Mīklu
    pārsmērē ar 1/3 krēma,
    uzkaisa 1/3
    riekstu.
    Pārklāj ar otru mīklas gabalu.

  8. Atkārto
    5., 6., 7. soli, līdz visa mīkla, krēms un rieksti iztērēti.
    Pabeidz ar ceturto mīklas gabalu, kuram virspusē netiek smērēts
    krēms.


  9. Apgriež
    mīklas maliņas, lai izveidotu precīzāku apļa formu.

  10. Apļa
    centrā liek glāzi, mīklu sagriež 16 vienādās strēmelēs,
    neiegriežot centrā, kurā stāv glāze.

  11. Paņem
    2 strēmeles, tās vienlaicīgi savērpj uz ārpusi divas reizes.
    Uzmanīgi pavelk strēmeles un galus paloka zem tās. Atkārto
    darbības ar atlikušajām strēmelēm.

  12. Cep
    185 grādos apmēram 18 min, tad pārklāj ar foliju un cep vēl
    apmēram 15 min. Pieskata maizi, lai tā nesadegtu.

  13. Pārkaisa
    ar pūdercukuru.

  14. Pasniedz
    siltu.

Plēšamās
mocarellas bumbiņas eglītes formā

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums

  • 30 mini mocarellas
    bumbiņas

  • 1 ola

  • 1 ēdamkarote izkausēta
    sviesta

  • 1 ēdamkarote olīveļļas

  • 2 ķiploku daiviņas

  • Sāls

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” kviešu milti “Ekstra” mīklas rullēšanai

  • Pētersīļi
    pasniegšanai

Gatavošana:

  1. Pagatavo rauga mīklu
    pēc norādījumiem uz iepakojuma, ļauj uzrūgt.

  2. Mīklu sadala 30
    vienādās bumbiņās.

  3. Papīra salvetēs
    kārtīgi nosusina mocarellas bumbiņas, nedaudz apviļā miltos.

  4. Katru mīklas bumbiņu
    saplacina, vidū liek mocarellu un ietin to mīklā. Atkārto 4.
    soli ar atlikušo mīklu un mocarellu.

  5. Bumbiņas uz cepamās
    pannas kārto eglītes formā, tām nedaudz saskaroties. (Cepoties
    tās nedaudz izpletīsies.)

  6. Sakuļ olu un pārsmērē
    mīklas bumbiņas.

  7. Liek iepriekš
    sakarsētā krāsnī 190 grādos un cep 15 līdz 20 minūtes.

  8. Tikmēr sajauc sviestu
    ar olīveļļu, ķiploku, kas izspiests caur ķiploku spiedi, un
    šķipsnu sāls.

  9. Kad eglīte gandrīz
    gatava, to izņem no krāsns, apsmērē ar ķiploku maisījumu un
    liek atpakaļ cepties vēl dažas minūtes.

  10. Pasniedz siltu,
    pārkaisītu ar sakapātiem pētersīļiem.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri