Pavasarīgā noskaņojumā parasti mostas vēlme izbaudīt dabu un doties garākās pastaigās, pārgājienos vai izbraukumos ar velosipēdu. Taču nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar dzīvesstila blogeri Kristīni Šeiko piedāvā trīs idejas, kā ikdienas maltītē iekļaut pavasarīgas dabas veltes. Sparģeļi, ķērpis un saulespuķu dīgsti lieliski papildinās ierastos ēdienus, piešķirot tiem īpašu garšu un smaržu.
Brokastu
tarte ar sparģeļiem
Sastāvdaļas:
-
½
iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” miltu maisījuma “Pica” -
1
purava baltā daļa, sagriezta ripiņās -
2
vidēji sīpoli, sagriezti ripiņās -
2
ķiploku daiviņas, sakapātas -
2
vidēji tomāti, sagriezti ripiņās -
4
olas, sakultas -
200
g siera (pēc izvēles), sarīvēts -
200
– 250 g zaļo sparģeļu, cietais gals nogriezts, sparģeļi
pārgriezti uz pusēm
GPatavošana:
-
Mīklas
pagatavošanai izmanto ½ “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu
“Pica”, sekojot līdzi uz paciņas norādītajai instrukcijai.
Kad mīkla gatava, ļauj tai 10 minūtes atpūsties. -
Sakarsē
krāsni 180 grādus karstu, ietauko tartes formu. -
Izrullē
mīklu, liec to formā un liekās maliņas nogriez. Piespied ar
pirkstiem mīklu pie tartes formas un ar dakšiņu pamatnē iespied
caurumiņus. -
Kārto
virsū sagrieztos puravus, sīpolus, ķiplokus un tomātus. Virsū
lej sakulto olu masu, pārkaisi ar sāli un pipariem. -
Virs
olas masas kārto sarīvēto sieru un tad sparģeļu pusītes,
pārkaisi ar pipariem un liec krāsnī cepties uz 20-25 minūtēm.
Šokolādes
kēkss ar žāvētiem augļiem un fritētiem ķērpjiem
Sastāvdaļas:
-
1
iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” maisījuma “Šokolādes
kēkss” -
Sauja
žāvētu plūmju -
Sauja
žāvētu aprikožu -
Sauja
žāvētu mango -
Sviests
vai eļļa formas ietaukošanai -
Tumšā
šokolāde glazūrai -
Ķērpji
-
Eļļa
ķērpju fritēšanai -
Pūdercukurs,
ja vēlies ķērpjus padarīt saldākus
GPatavošana:
-
Sakarsē cepeškrāsni
līdz 180 grādiem. -
Lai pagatavotu
kēksu, izmanto vienu “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu
“Šokolādes kēkss” un seko līdzi uz paciņas noradītajai
instrukcijai. -
Gatavajai masai
pievieno klāt sagrieztas žāvētās plūmes, aprikozes un mango.
Ar žāvētajiem augļiem vari variēt un pievienot savus
iecienītākos. -
Ietauko formiņu ar
sviestu vai eļļu, lej mīklu formā un liec kēksu cepties 40
minūtes. Iedurot kociņu kēksā, pārbaudi, vai tas ir izcepties.
Ja nepieciešams, atstāj cepeškrāsnī uz vēl 5 – 8 minūtēm.
Kad kēkss gatavs, noliec to malā, lai nedaudz atdzesētu. -
Šokolādi ūdens
peldē izkausē un ar pārtikas otiņu uzsmērē kēksam. Lai
šokolāde ātrāk sacietētu, kēksu var ielikt ledusskapī uz 5
minūtēm. -
Ja mājās nav
fritera, izmanto katlu, kurā ielej eļļu un sakarsē
to. Noskalotus un nosusinātus ķērpjus liec eļļā uz
aptuveni 5 sekundēm, lai tie nedaudz apcepas. Uzmanīgi – eļļa
var “sparkšķēt”! Izmanto standziņas, lai ķērpjus
ieliktu un izņemtu no katla. Kad ķērpji gatavi, izvieto tos uz
salvetes, lai notecinātu lieko eļļu. Apber ar pūdercukuru, ja
vēlies saldāku rezultātu. Pēc tam kārto tos virsū kēksam.
Pavasarīga
maize ar saulespuķu dīgstiem un sieru
Sastāvdaļas:
-
250
g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra” -
1
tējk. cepamā pulvera -
šķipsniņa
sāls -
svaigi
malti melnie pipari pēc garšas -
divas
saujas ar saulespuķu dīgstiem -
90
g nogatavināta cietā siera, sagriezts mazos gabaliņos -
200
g grieķu jogurta -
70
ml olīveļļas -
2
vidējas olas -
10
g siera, ko sarīvēt maizes “cepurei”
GPatavošana:
-
Sakarsē
krāsni 180 grādus karstu. Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri,
sāli, piparus, saulespuķu dīgstus un cieto sieru. -
Citā
bļodiņā sakuļ olas, pievieno grieķu jogurtu un olīveļļu.
Masai pievieno miltu maisījumu un samīca visu viendabīgā masā. -
Ieliec
formā cepamo papīru, ieklāj mīklu un liec cepties krāsnī 45
minūtes. Maize ir gatava, kad tā kļuvusi zeltaina un iekšpusē
ir izcepusies. Gatavību var pārbaudīt ar kociņu. Uzkaisi maizei
sarīvēto cieto sieru un cep vēl 3 minūtes, lai siers izkūst.
Maizi atdzesē, sagriez un pasniedz. -
Dekoram
var izmantot pāri palikušos dīgstus.
Lai
saulainas Lieldienas!