Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-6° C, vējš 0.45 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Gardumu idejas pirmajai skolas dienai

Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru
vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un
kāda garduma?
AS “Dobeles dzirnavnieks”
sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā
četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai,
kuras vislabāk papildināt ar
sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.

Kanēļa
mafini ar ābolu pildījumu un karameļu krēmu
Sastāvdaļas:

Mafiniem

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” Mafinu maisījums

  • 1
    ēdamkarote kanēļa

  • 100g
    mīksta sviesta

Pildījumam

  • 100ml
    piena

  • 300g
    ābolu, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos

  • 3
    ēdamkarotes cukura

  • 150ml
    ūdens

Krēmam

  • 500
    g maskarpones siera

  • 1
    kārba vārīta iebiezinātā piena

  • 100ml
    saldā krējuma

Gatavošana:

  1. Mafinu
    pagatavošanai lielā bļodā sviestam pievieno sauso maisījumu,
    kanēli, pienu un 100ml ūdens, līdz mīkla ir viendabīgā
    konsistencē.

  2. Mīklu
    pilda 12 papīra formiņās un cep iepriekš sakarsētā krāsnī
    180 grādos apmēram 20 minūtes līdz zeltaini brūni, un, iedurot
    ar kociņu, nav redzama neizcepta mīkla. Ļauj atdzist līdz
    istabas temperatūrai.

  3. Pildījuma
    pagatavošanai katliņā liek ābolus, cukuru un ūdeni. Vāra, ik
    pa brīdim apmaisot, līdz āboli mīksti. Ja vēlas, sablenderē
    līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.

  4. Krēma
    pagatavošanai lielā bļodā liek visas krēma sastāvdaļas un ar
    mikseri puto, līdz sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās.
    Nepārputo!

  5. Katrā
    mafinā izgriež centrā vietu, kur iepilda ābolu pildījumu.
    Izmantojot konditorejas maisiņu, uzspiež krēma cepurīti uz katra
    mafina. Uzglabā ledusskapī.

Auzu
drumstalu kūka ar bumbieriem, medu un mandelēm

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums

  • 200
    g auksta sviesta, sagriezts kubiņos

  • 3
    ēdamkarotes auksta ūdens

  • 400g
    bumbieru

  • 50
    ml medus

  • 20g
    mandeļu skaidiņas

  • sviests
    formas ietaukošanai

Gatavošana:

  1. Lielā
    bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu
    galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.

  2. ⅕ drumstalu
    pārber mazākā bļodiņā, bet atlikušajām pievieno ūdeni un
    samīca, līdz iegūta mīkla.

  3. Kūkas
    veidnē (aptuveni 24cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko
    sānus. Mīklu izlīdzina veidnē ar rokām un liek ledusskapī uz
    10 minūtēm atpūsties.

  4. Tikmēr
    sagriež bumbierus plānās šķēlītēs.


  5. Uz pamatnes izkārto bumbierus, pārlej ar medu,
    mandelēm un atliktajām drumstalām. Cep iepriekš sakarsētā 180
    grādu krāsnī 35-45 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna.
    Atdzesē.

Kraukšķīgās
auzu pamatnes kūka ar plūmēm un olbaltuma cepurīti

Sastāvdaļas:

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” auzu drumstalu kūkas maisījums

  • 200g
    auksta sviesta, sagriezts kubiņos

  • 400
    g plūmju

  • 40g
    cukura

Olbaltumam:

  • 4
    olas baltumi

  • 220g
    cukura

  • sviests
    veidnes ietaukošanai

Gatavošana:

  1. Lielā
    bļodā ieber sauso maisījumu, kam pievieno sviestu. Ar pirkstu
    galiem sastāvdaļas saberž, līdz iegūta rīvmaizes konsistence.

  2. Kūkas
    veidnē (aptuveni 24 cm diametrā) ieklāj cepamo papīru, ietauko
    sānus. Drumstalas ieber veidnē un, stingri piespiežot, ar rokām
    izlīdzina.

  3. Cep
    iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 20-25 minūtes līdz
    virspuse zeltaini brūna. Atdzesē.

  4. Plūmju
    ievārījuma pagatavošanai plūmēm izņem kauliņus un sagriež
    nelielos gabaliņos. Liek katliņā ar cukuru un vāra aptuveni 15
    minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Atdzesē.

  5. Italian
    meringue
    jeb olbaltuma cepurītes
    pagatavošanai lielā bļodā liek olas baltumus un cukuru. Bļodu
    liek virs katliņa, kurā ieliets nedaudz ūdens tā, lai tvaiks
    sildītu bļodu. Ik pa brīdim maisot, olas baltumu karsē, līdz
    cukurs izšķīdis. To pārbauda parīvējot masu starp pirkstiem –
    ja jūtami cukura graudiņi, masa vēl jākarsē.

  6. Bļodu
    noņem no katliņa un puto, izmantojot mikseri, aptuveni 10 minūtes
    līdz masa trīskāršojusies, ir balta, stingra un spīdīga.

  7. Uz
    atdzisušās pamatnes liek plūmju ievārījumu, uzmanīgi dekorē
    ar olbaltuma masu, izmantojot karoti vai silikona lāpstiņu. Ja
    vēlas, izmantojot virtuves degli, to no ārpuses apdedzina.

Rudenīgā plūmju plātsmaize
Sastāvdaļas:

  • “Dobeles
    dzirnavnieka” rauga mīklas maisījums

  • 25ml
    eļļas

  • 500
    g plūmju

  • 50g
    brūnā cukura

  • 200g
    grieķu jogurta

  • 50
    g cukura

  • 1
    tējkarote kanēļa

  • ½
    tējkarote malta ingvera

  • ¼
    tējkarote maltu krustnagliņu

  • 1
    ola

  • 1
    olas dzeltenums

  • pūdercukurs
    pasniegšanai

Gatavošana:

    1. Lielā
      bļodā ielej 250ml silta ūdens, kam pievieno sauso maisījumu un
      rauga paciņu. Visu samīca līdz viendabīgai mīklai. Ieliek
      bļodā, kuru apsedz ar dvielīti un siltā vietā ļauj uzrūgt
      aptuveni 45 minūtes.

    2. Plūmes
      sagriež plānās šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru, kanēli,
      ingveru un krustnagliņām.

    3. Tikmēr
      jogurtu sajauc ar cukuru, olu un olas dzeltenumu.

    4. Plātsmaizes
      formā (aptuveni 25×35 cm) ieklāj cepamo papīru. Mīklu ar rokām
      vai rulli izlīdzina. Virsū uzlej jogurta maisījumu. Uz tā kārto
      plūmes.

    5. Plātsmaizi
      cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 grādos aptuveni 30 minūtes
      līdz virspuse sāk kļūt brūngana. Atdzesē un pārkaisa ar
      pūdercukuru.

Pilnai
laimei nevajag daudz – tikai gardu kūku un kopīgu piedzīvojumu!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri