Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+2° C, vējš 0.89 m/s, R-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

8 dabīgas Lieldienu olu krāsošanas receptes un uztura padomi

Pavasara saulgrieži ir klāt! Lai arī šogad Lieldienās nav
ieteicamas tradicionālas viesošanās un kopā sanākšanas, tas
nenozīmē, ka tādēļ šos svētkus nevaram pienācīgi sagaidīt
un izjust svētku noskaņojumu! Turklāt veselīgākiem un košākiem
svētkiem talkā nāks
BENU Aptiekas piesaistītās
ekspertes, sertificētas uztura speciālistes Lienes Sondores un
BENU
Aptiekas
farmaceites Zandas Ozoliņas padomi pārdomātai
ēdienkartei un dabīgi veidotiem, skaistiem Lieldienu olu toņiem!

Olas
mūsu uzturā

Teju
vai neviens ēdiens nav iedomājams bez olu klātbūtnes –
konditorejā, gastronomijā… Mēs tās kuļam mērcēs, krēmos,
kulteņos vai ēdam vienkārši uzceptas vēršacī, vārītas, olas
mēs krāsojam Lieldienās, un ar olām tiek veikti dažādi rituāli
jau gadsimtiem ilgi – galvenokārt, lai godinātu pavasara
atnākšanu. Praktiski visu tautu ēdienkartēs mēs atradīsim olas.Latvijā
pārtikā vispopulārākās ir vistu un paipalu olas, taču pasaulē
ir sastopamas visdažādākās olu gastronomiskās tradīcijas.
Svarīgi, ka neatkarīgi no veida olas mūsu ēdienkarti papildina ar
kvalitatīvām olbaltumvielām, uzsver uztura speciāliste.
Olu
uzturvērtība

Vidēji
vienas olas svars bez čaumalas ir 40 g, un tās ir vidēji 64
kalorijas. Olas nesatur ogļhidrātus, vienā olā ir ap 5-6 gramiem
olbaltumvielu, bet tauki – pārsvarā nepiesātinātās taukskābes,
Omega-3 un Omega-6. Olas satur selēnu, cinku, retinolu, tokoferolu.
Olas dzeltenums ir vērtīgs – tas satur A, D, B grupas vitamīnus,
fosforu, kāliju, kalciju, dzelzi, cinku, β karotinoīdus. Olas
satur arī lecitīnu un holīnu, kas ir nepieciešams labai smadzeņu
darbībai, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un
neļauj paaugstināties holesterīna līmenim.
Jāņem
vērā, ka olas uzturvērtība būs atkarīga no vistas audzēšanas
– vai tā ir augusi brīvā vidē vai lielfermā. Brīvā vidē
audzētu vistu olās būs nedaudz vairāk Omega-3, karotinoīdu,
galvenokārt luteīna un zeaksantīna, kas labvēlīgi ietekmē acu
veselību.

Cik
daudz olu ēst?

Tiek
pieņemts, ka viena ola dienā veselībai draudus neradīs un
holesterīna līmeni nepaaugstinās. Taču, ja ir kādas veselības
problēmas, vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, cik daudz un kā
pagatavotas olas drīkst ēst. Nevajadzētu gan vienā dienā apēst
visas septiņas olas, uzsver L. Sondore. Jāatceras, ka
olbaltumvielas satur arī gaļa, zivis, pākšaugi un graudu valsts
produkti.

Drošība

Uztura
speciāliste uzsver – nekvalitatīvas, nepareizi uzglabātas un
pagatavotas olas var radīt risku saslimt ar salmonelozi!
Iegādājoties olas, vienmēr pārliecinieties par to svaigumu
(derīguma termiņš norādīts uz iepakojuma, kur būs informācija
arī par putnu turēšanas metodi).

Pirms
ievietošanas ledusskapī olas noteikti ir jānomazgā un jāglabā
tām paredzētā nodalījumā. Ja olai ir ieplīsusi čaumala – olu
izmet! Drošības apsvērumu dēļ neiesaka uzturā lietot jēlas
olas. Tās arī organismā slikti sagremojas.

Pagatavojot
olas, jāatceras, ka salmonellas iet bojā 70 ° C pēc 5-10 minūtēm.
Cieti vārīta ola ir droša uzturā, savukārt mīksti vārītā
olā, ja to vāra četras minūtes, salmonellas var vēl saglabāties!

Grūtniecības
laikā ir jālieto termiski apstrādāti produkti un tas nozīmē, ka
topošām māmiņām olas uzturā jālieto kārtīgi izceptas vai
cieti vārītas!

Olas
pēc svētkiem

Ja
lieto olas pēc Lieldienām, tad krāsotās olas ir jāuzglabā
ledusskapī. Tās var izmantot visdažādākajās receptēs,
piemēram, salātos, zupās un uzkodās:

  • zaļumu salātos kopā ar jaunajām nātru lapiņām, gārsu,
    skābenēm, spinātiem, gurķiem un sarkano sīpolu ripiņām;

  • sviestmaižu krēmā ar tunci, kapātam olām un garšvielām;

  • nātru zupā vai skābeņu zupā ar olām;

  • pildītu olu pagatavošanai – dzeltenumu sajaucot ar sinepēm,
    majonēzi, krējumu vai grieķu jogurtu;

  • maizītēs ar ķilavām un olu.

Dabīga
olu krāsošana

Katrai
ģimenei ir savas tradīcijas un paņēmieni Lieldienu olu
krāsošanai. BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa piedāvā
dažādas ierastas metodes, un šogad Lieldienu olu paletē ieviest
kādu jaunu, ar dabiskām krāsām iegūtu toni. Lūk, daži
ieteikumi.

Rozā
krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu sula
. Košākam
tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar divām
ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2
stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā dzērveņu
sulā, atļauj tām ievilkties.

Tradicionāli
sarkanbrūnai – sīpolu mizas
. Četras krūzes sarkano vai
balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1 stundai, pievieno olas.
Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no sarkanīgi brūnas
līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var apsmērēt ar
olīveļļu – spīdumam.

Dzeltenai
– kurkuma.
Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb dzeltensaknes ieber
puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas
ievilkties.

Koši
zilai – zilais kāposts.
Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz
nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No
rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj ievilkties.

Tumši
violetai – sarkanvīns.
Spēcīgu sarkanvīnu pārlej olām tā,
lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem un atstāj
nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar eļļu.

Gaiši
rozā tonis – avokado mizas.
Avokado mizas un uz pusēm
sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu. Pēc tam
izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un ievieto
olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15 minūtes.

Koši
dzeltenai – burkānu laksti.
Sakapātus burkānu lakstus un
mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes etiķa,
novārījumā liek mērcēties olas.

Lillā
krāsai – upenes.
Olas ievārījumā vāra apmēram 10 minūtes,
pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10 minūtes.

Lai
priecīgas Lieldienas!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri