Ja
virtuvē valda nekārtība, neko nelīdzēs pat skaistākā virtuves
iekārta. IKEA interjera dizainere iekārto vien 7 m2
lielu virtuvi un dalās padomos, kā uzlabot virtuvi ar nelieliem
ieguldījumiem. Viņa atklāj arī par 5 knifus, kas palīdzēs
uzturēt kārtību ikdienā.
Pārvieto
mēbeles
Interjera
dizainere Līva Salaka uzsver, ka virtuvē svarīgākais ir pārdomāts
plānojums, īpaši tad, ja virtuve ir neliela, kā daudzos mājokļos.
Pirmais solis ir izvērtēt, vai virtuve ir ērta. Piemēram,
virtuvē, kuru Līva pārveidoja, izlietne atradās tieši blakus
plītij un skatu pa logu aizsedza pārlieku liels ledusskapis.
“Iesākumam
jāsaprot, vai visas mēbeles novietotas tā, lai neaizsegtu gaismu
un lai būtu iespējams brīvi strādāt un kustēties. Ja tā nav,
pamēģini kaut ko mainīt. Nesen pārveidotajā virtuvē es mainīju
plānojumu, izmantojot sienas visā augstumā. Tā izdevās
ietilpināt vairāk skapīšu un iegūt vietu, lai atbrīvotu darba
virsmu un grīdu. Lielā ledusskapja vietā tagad ir mazāks, un tas
pārvietots citur, atbrīvojot vietu pie loga, kur nolikts galds ar
krēsliem rīta kafijas un skaistā skata baudīšanai,” stāsta
interjera dizainere.
Atbrīvo
vietu
Dizainere
ievērojusi, ka Latvijas mājokļos tipiski trūkst vietas ēdiena
gatavošanai. Masīvu sadzīves tehnikas iekārtu un dažādu
virtuves piederumu dēļ, kuri mēdz sakrāties uz darba virsmas,
gatavošanai vairs neatliek gana plaša vieta.
“Iepriekš
virtuves darba virsma bija piekrāmēta ar dažādiem sīkiem
priekšmetiem; tas ir diezgan tipiski. Slēgtos skapīšos un
atvilktnēs visu var ērti paslēpt, lai virsma paliktu brīva.
Nelielā virtuvē tas ir galvenais – pēc iespējas atbrīvot
virsmu, vairāk mantu likt skapīšos un atvilktnēs, kā arī
izmantot dažādus atjautīgus risinājumus, piemēram, nažus,
krūzītes vai garšvielu trauciņus var glabāt pie sienas. Tam nav
nepieciešams liels budžets, bet efekts ir ievērojams.”
Ar
vienu lampu nepietiek
Nākamais
solis virtuves iekārtošanā bez liekiem izdevumiem ir apgaismojuma
papildināšana. IKEA interjera dizainere saka, ka virtuvē
nepieciešams labs apgaismojums, lai būtu ērtāk strādāt, tomēr
daudzos mājokļos redzams, ka ir tikai viena centrālā lampa pie
griestiem.
Parasti
ieteicams papildināt griestu apgaismojumu ar atsevišķu lampu virs
ēdamgalda un speciālu darba virsmas apgaismojumu. “Labi
apgaismotā virtuvē ir patīkami gatavot, ieturēt maltītes un
pavadīt laiku ar viesiem, turklāt tas nāk par labu arī redzei,”
speciāliste apgalvo. Pieejamas pat lampas, kuru stiprināšanai nav
nepieciešams urbt caurumus. Tās var novietot, kur vien
nepieciešams.
Gaišākas
krāsas plašumam
Ja
plānotas lielākas pārmaiņas, interjera dizainere iesaka
izvēlēties gaišas krāsas sienām, virtuves iekārtas fasādei,
tas ir, lielajiem laukumiem. Ar košiem toņiem var rotaļāties
akcentos.
“Telpa
ar gaišām sienām un mēbelēm vizuāli šķiet plašāka.
Minimālistiskas virtuves, kā šo, ir vieglāk atsvaidzināt.
Pietiek nomainīt galda paliktņus vai nolikt citādāku vāzi.
Svētku noskaņai var mainīt galdautu vai par dažiem eiro
iegādāties traukus sezonas aktuālajās krāsās.”
5
padomi kārtīgai virtuvei
Pat
atjautīgākie interjera risinājumi neko nelīdz, ja mājoklis nav
kārtīgs. Dizainere pastāsta par pieciem labākajiem knifiem, kā
nosargāt kārtību.
-
Grupē
līdzīgo. Sašķirojot
virtuves piederumus un pārtiku pēc līdzības principa, dzīve var
kļūt tikai vieglāka. Kārto mantas atvilktnēs un skapīšos pēc
funkcijas. Ja katrai lietai būs sava vieta, vienmēr būs viegli
atrast vajadzīgo. -
Glabā
mantas kastēs. Kastes
ir maciņam draudzīgs risinājums, kas palīdz uzturēt kārtību
skapīšos. Kastēs var ērti salikt gan sīkumus, gan pārtiku. -
Lieto
atvilktņu organizatorus.
Atvilktņu sadalītāji un organizatori ir ļoti parocīgi, lai
maksimāli lietderīgi izmantotu pieejamo vietu. Interjera dizainere
iesaka glabāt virtuves dēlīšus un vākus vertikāli, jo tā tie
aizņem mazāk vietas un ir vieglāk izņemami. Ēdampiederumu
organizatori ne vien nodrošina labāku kārtību, bet arī pasargā
atvilktnes iekšpusi no skrāpējumiem. -
Izmanto
vietu plauktos lietderīgi ar papildu ieliktņiem. Ar
plauktu ieliktņiem viss ir labāk pārskatāms un ērtāk pieejams,
jo tie rada papildu vietu traukiem, garšvielu burciņām vai citām
mantām. -
Glabā
pārtiku caurspīdīgos traukos. Nevienam
nepatīk, kad atvilktnē vai plauktā izbirst pārtikas produkti. No
tā var izvairīties, glabājot sauso pārtiku caurspīdīgos
traukos ar vāku. „Tā ir viegli atrast nepieciešamo, un virtuvē
ietaupās vieta. Vienādus traukus var kompakti salikt blakus, lai
tie aizņem mazāk vietas. Tā arī samazinās pārtikas atkritumu
daudzums, jo, redzot, kas vēl palicis, izmetīsi mazāk,” saka
Līva Salaka.