Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+4° C, vējš 1.34 m/s, D-DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Ēdiet ābolus un būsit veseli

Ne bez pamata ir vecum vecais teiciens – kas dienā apēd pāris ābolu, tas ārstu nemeklēs.

Ne bez pamata ir vecum vecais teiciens – kas dienā apēd pāris ābolu, tas ārstu nemeklēs. Protams, visas kaites, ābolus vien ēdot, nevar pievarēt. Tomēr tajos esošās minerālvielas un organiskās skābes, kā arī vitamīni ir brīnišķīgs organismam nepieciešamo vielu avots ne tikai rudenī, bet arī ziemā.
Kaut gan ābolos ir samērā daudz cukuru un ūdens, tajos esošais kālijs stimulē to izvadīšanu. Šī iemesla dēļ āboli ir ideāli augļi dažādām diētām.
Pēc tautas dziedniecības receptēm cepti āboli palīdz atbrīvoties no sausa klepus. Arī ābolu sēkliņas nevajadzētu vieglu roku izmest. Lai organisms neizjustu joda trūkumu, dienā pietiek apēst septiņas ābola sēkliņas.
Garšas īpašību dēļ ābolus plaši izmanto kulinārijā. Visdažādākās ābolmaizes, āboli “lakatiņā” ir neiztrūkstošs kārums rudenī. Šoreiz piedāvājam ābolus cept visātrāk (manuprāt) pagatavojamā kārtainā mīklā.
Ābolu rullīši
1.Nepieciešami trīs vai četri vidēja lieluma āboli, 200 grami sviesta, glāze skāba krējuma, cukurs, trīs glāzes miltu un milti rullēšanai, kā arī šķipsniņa sāls. Sviestu pirms izmantošanas jāpatur ledusskapī vai pat saldētavā.
2. Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež divarpus centimetrus garās šķēlītēs.
3. Cukuru kafijas dzirnaviņās samaļ pūdercukurā (var izmantot jau gatavo pūdercukuru).
4. Traukā ber miltus un uz rupjas rīves pierīvē klāt sviestu.
5. Masu sajauc, klāt liek krējumu un šķipsniņu sāls. Ātri, lai sviests siltumā neizkustu, sākumā ar karoti, beigās ar rokām veido viendabīgu mīklu.
6. Mīklu saveido garenā klaipiņā, apkaisa ar miltiem, liek uz cepamā papīra vai polietilēna un uz pusstundu ievieto ledusskapī. Mīklu var izveidot pat no rīta, lai vakarā pēc darba varētu ātri izcept cepumus.
7. Tikmēr sagatavo pannu. To ietaukot nav nepieciešamas, jo mīkla ir samērā trekna, bet var ieklāt cepamo papīru.
8. Mīklu izņem no ledusskapja un nogriež aptuveni piektdaļu klaipiņa. Atlikumu ievieto atpakaļ.
9. Nogriezto mīklas daļu rullē tā, lai veidotos vienu līdz divus milimetrus bieza, aptuveni 30 centimetru diametra apļa forma.
10. Izrullēto sagriež tā, ka veidojas astoņas trīsstūrveida plāksnītes.
11. Katrai no tām platākajā galā liek ābola šķēlīti, ko satin, spico galu atstājot augšpusē.
12. Izveidojušos rullīšus kārto pannā un cep vidējā karstumā.
13. Gatavus, tūlīt pēc izņemšanas no krāsns, apviļā pūdercukurā un ļauj atdzist.
14. Pūdercukuram garšas uzlabošanai var pievienot drusku vanilīna vai pierīvēt citrona miziņu.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri