Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-5° C, vējš 1.53 m/s, ZR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Dažādais arbūzs

Salds un sulīgs, arbūzs ir īpaši iecienīts un vienmēr sniedz patīkamu spirdzinājumu, turklāt latvietis to cenšas izaudzēt arī savā mazdārziņā. Protams, arbūzs vislabāk garšo svaigs, taču pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka, kā arbūzu izmantot radošāk.

Limonāde
Arbūza sastāvā ir ļoti daudz ūdens, tādēļ tas būs vienkārši. Arbūzu atdzesē ledusskapī, nomizo, attīra no sēkliņām, sablendē un gatavs! Var pievienot arī piparmētras, laimu vai citronu – tas piešķirs arbūzam jaunas garšu nianses gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Ledus kubiciņi
Arbūza gabaliņus vai blendēta arbūza masu var sasaldēt ledus kubiciņos – tā iegūsiet lielisku un aromātisku ledu, ar ko papildināt limonādi, ūdeni vai kādu kokteili.

Salātos 
Nelieli arbūza gabaliņi būs labs papildinājums svaigajiem salātiem –  piemēram, sagrieziet gurķi, fetas sieru, sarkanos sīpolus, pievienojiet salātlapas (spinātus, rukolu u.c.), arbūza gabaliņus un pārlejiet visu ar medus-citronu vai balzamiko mērci. Lai salāti sātīgāki, pievieno, piemēram, vistas fileju.

Uzkodas
Sagrieziet kubiciņos arbūzu un fetas sieru, caurduriet ar iesmiņu, rotājiet ar piparmētru lapām un balzamiko mērci. Iesmiņus var papildināt arī ar kazenēm.

Sangrija
2,5 kg nomizota arbūza bez sēkliņām, 60 ml citronu sulas, 750 ml atdzesēta sausā sarkanvīna, 3 apelsīni, sagriezti šķēlēs, ledus kubiciņi un piparmētras. Ja vēlas, sangrijai var pievienot atdzesētu gāzēto ūdeni vai citu bezalkoholisko dzērienu. Puskilogramu arbūza sagrieziet kubiņos, atlikušos 2 kg sablendējiet ar citronu sulu, iegūto masu lielā traukā samaisiet kopā ar vīnu, pievienojiet arbūza kubiņus un apelsīna šķēles, ielieciet ledusskapī uz dažām stundām, pirms pasniegšanas pievienojiet gāzēto ūdeni (ja vēlaties), ledu, rotājiet ar piparmētru lapām.

Salsa
Ar šādu salsu var lieliski papildināt grilētas zivis, gaļu un citus pamat­ēdienus. Sagrieziet arbūzu smalkos kubiņos, pievienojiet sarkano sīpolu, piparmētru, bazilika un pētersīļu lapiņas, kādu smalki sagrieztu eksotisku augli, piemēram, mango, kivi vai ananasu. Pārlejiet visu ar saldenu vai asu mērci (piemēram, mērci no laima, medus un halapenjo pipariem).
Kokteilis
Sablendējiet arbūzu vienādās daļās ar kokosriekstu pienu, pievienojiet medu, vaniļas vai agaves sīrupu. Lielisks piena kokteiļa variants vegāniem.

Kūciņu vietā
Sagrieziet arbūzu kūciņu formas gabalos (piemēram, izmantojot mazās kēksu formiņas). Pagatavojiet krēmu no maskarpones vai cita krēmsiera, pievienojot sieram nedaudz vaniļas ekstrakta un kanēļa, kas dos dabīgu saldumu. Rotājiet arbūza gabaliņus ar krēmu un pasniedziet “viltotās” arbūzu kūciņas.

Gaspačo
Sablendējiet atdzesētu arbūzu, pievienojiet laima vai citrona sulu un sagrieztu baziliku.

● Izvēloties arbūzu, svarīgi atcerēties, ka tas satur maz kaloriju, taču visas arbūza kalorijas veido cukurs – 100 grami šī augļa satur 6 gramus cukura, tāpēc, apēdot puskilogramu arbūza, apēdam arī 5 tējkarotes cukura.
● Arbūzā ir maz šķiedrvielu, tādēļ cukura līmenis organismā paaugstinās ļoti strauji. Šo iemeslu dēļ ir pat labāk, ja sulīgo vasaras skaistuli baudām kopā ar citiem ēdieniem vai pasniedzam desertā – citu produktu šķiedrvielas, olbaltumvielas un tauki kavēs arbūzā esošā cukura uzsūkšanos. Foto: www.pixabay.com

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri