Zemenes mēdz dēvēt par karaliskām un cēlām ogām. To smaržu atdarinošus komponentus izmanto aromterapijā, un tikai retajam tās negaršo.
Zemenes mēdz dēvēt par karaliskām un cēlām ogām. To smaržu atdarinošus komponentus izmanto aromterapijā, un tikai retajam tās negaršo.
100 grami ogu procentos satur: ūdeni – 85; olbaltumvielas – 0,8; taukus – 0,4; cukuru – 6,2; cieti – 0,1 un celulozi – 4,0. Enerģētiskā vērtība ir 34 kilokalorijas.
Lai gan ūdens saturs zemenēs ir gandrīz deviņas desmitdaļas, tā ātru izvadīšanu no organisma nodrošina minerālvielu balanss – 100 gramos ir 161 miligramu kālija un tikai 18 miligrami nātrija. Ogas satur arī magniju, fosforu un dzelzi, no vitamīniem – beta karotīnu, B1, B2, PP un E.
Pirmās zemenes apēdas ātri, garšo labi bez piedevām un cukura. Kad pirmā kāre ir “nodzīta”, tomēr nevajadzētu steigties ogas konservēt un vārīt ievārījumos. Vienveidību zemeņu produkcijas ēdienkartē var aizstāt ar ātri pagatavojamiem brokastu vai pusdienu un vakariņu saldajiem ēdieniem. Ar nelielu cukura daudzumu satrītas zemenes var iejaukt pienā, rūgušpienā vai kefīrā.
Piedāvājam ar kalorijām nedaudz bagātāku saldo ēdienu, kas, dekorēts ar zemeņu šķēlītēm un piparmētru lapiņām, greznos arī viesību galdu.
1. Nepieciešams puslitrs salda ( var skābu, ja nav homogenizēts) krējuma, glāze cukura, 300 grami biezpiena un aptuveni tikpat zemeņu. Visas sastāvdaļas var palielināt vai samazināt pēc garšas.
2. Zemenes nomazgā un noplūc kauslapiņas.
3. Krējumu ar pusi cukura saputo.
4. Zemenes satrin ar otru pusi cukura.
5. Biezpienu samaisa viendabīgā masā. Ja ir laiks, var samalt gaļas mašīnā vai iztrīt caur sietu. Klāt piejauc zemenes ar cukuru.
6. Zemenes un biezpienu iecilā saputotā krējumā.
7. Saldēdienu liek trauciņos un dekorē ar zemeņu šķēlītēm, piparmētru lapām, rīvētu šokolādi. Ja saldēdiens nav paredzēts tūlītējai likšanai galdā, jāpievieno pienā uzbriedināts un karsta ūdens peldē izšķīdināts želatīns (uzglabājoties, saldēdiens atsulojas).