Garšvielu pievienošana ēdienam ne tikai papildina tā garšu un smaržu, bet arī palīdz dziedēt organismu. To veicina garšvielās atrodamās aktīvās vielas, kam var būt dažāda iedarbība.
“Gada farmaceite 2019” Laila Zālīte stāsta, kā garšvielas var uzlabot veselību.
Koriandrs – labi palīdz pret gremošanas traucējumiem, cīnās ar pastiprinātu gāzu veidošanos zarnās, palīdz samazināt helikobaktēriju, kas bojā kuņģa gļotādu, negatīvo iedarbību. Piemīt spēcīga antibakteriāla iedarbība. Darbojas arī kā labs diurētiskais līdzeklis. Pēdējā laikā pētnieki runā arī par koriandra ietekmi cukura diabēta simptomu samazināšanā.
Krustnagliņas uzlabo limfātiskās sistēmas cirkulāciju, labi izvada toksīnus, veicina gremošanu, mazina kuņģa dedzināšanu. Tām piemīt spēcīgas antibakteriālās un pretvīrusu īpašības. Izmanto gan veselā, gan maltā veidā.
Čili pulveris – aso sajūtu rada aktīvā viela kapsaicīns, kas stimulē asinsriti mutes un kuņģa gļotādā, palielinot kuņģa sulas izdalīšanos un veicinot apetīti un gremošanu. Pikantās īpašības ļauj ātrāk sadedzināt kalorijas un uzlabo vielmaiņu, tāpat tiek uzlabota arī aknu darbība un šķidrinātas asinis. Veikalos “tīru” čili atrast nevar, tas tiek iejaukts garšvielu maisījumos. Vislabāk čili garša un aromāts izdalās, ja to uzkarsē uz pannas pirms pievienošanas ēdienam.
Muskatrieksts iedarbojas nomierinoši, atbrīvo no stresa, uzlabo smadzeņu asinsriti, paaugstina koncentrēšanās spējas, kā arī samazina vēdera pūšanos un veicina gremošanu. Ar muskatrieksta pievienošanu jābūt uzmanīgiem – jālieto ļoti minimālās devās: pievienojot to par daudz, garša būs nepatīkama. Vislabāk muskatriekstu pirms pievienošanas sarīvēt.
Vaniļa – ar īsto vaniļu (pākstīs) iespējams aizvietot cukuru. Vaniļai piedēvē arī afrodīzija īpašības, tā paaugstina laimes hormona līmeni, saglabā labsajūtu un prieku. Piedalās cukura līmeņa regulācijā.
Kanēļa lielisko aromātu un garšu papildina arī tā vērtīgās īpašības – pretiekaisuma darbība, sirds asinsvadu saslimšanu riska samazināšana, holesterīna līmeņa pazemināšana, cukura līmeņa regulācija un apetīti mazinošās īpašības. Pētnieki stāsta, ka tam ir spēcīgākas antioksidanta īpašības pat kā ķiplokam vai raudenei.
Kardamonu izmanto no pākstīm – graudiņus/sēkliņas – vai maltu. Ir zaļais un melnais kardamons, taču Eiropā visbiežāk lieto zaļo. Kardamonam piemīt dzesējoši sildošas īpašības. Tas samazina iekaisumu, vairogdziedzera aktivitāti, uzlabo apasiņošanu, stiprina asinsvadu sieniņas, veicina atmiņu, nomierina prātu, veicina laktāciju un mazina stresu. Jābūt uzmanīgiem ar tā pievienošanu ēdienam – pārdozējot ēdiens var kļūt nebaudāms.
7 garšvielas labākai pašsajūtai
00:00
17.12.2019
36