Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Vakariņas ar mežkungu”

No 20. jūlija Alūksnes novada kultūras centrā skatāma Talsu mākslinieka Andra Vītola darbu izstāde “Vakariņas ar mežkungu”. Izstādes nosaukums ir simbolisks, jo A. Vītols ir Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Mežsaimniecības fakultātes absolvents un šonedēļ Alūksnē līdz ar izstādes atklāšanu notika arī kursa salidojums.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dārgs, bet nopietns vaļasprieks

A. Vītols ir viens no “Talsu Krūmu mākslas grupas” māksliniekiem, glezno abstraktas, ekspresīvas kompozīcijas, veido objektus, instalācijas un performances, kā arī ir mēbeļu dizainers. Pēc Mežsaimniecības fakultātes beigšanas 1976. gadā iestājies Latvijas Mākslas akadēmijas vakara nodaļā un 1979. gadā pabeidzis Augstākos dizaineru kursus.

“Man bija tā laime savā laikā studēt mežsaimniecību un tad “saslimt” ar mākslu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ne katru gadu tieku uz salidojumu, jo dažkārt ir izstādes, plenēri, bet kad varu, piedalos. Šoreiz kursabiedrs Jānis Ceļmillers rosināja sarīkot izstādi Alūksnē, un tas bija labs iemesls, lai saņemtos un darītu. Tagad nodarbojos ar mēbeļu dizainu, ir savs uzņēmums “Talsu Žuburs”,” stāsta A. Vītols, kurš savulaik 10 gadus vadīja arī restaurācijas darbus Jaunmoku pilī, bija arī Talsu pilsētas galvenais mākslinieks un Talsu mākslas skolas pasniedzējs.

Mākslu, glezniecību viņš dēvē par dārgu, bet nopietnu vaļasprieku. “Mācoties Mākslas akadēmijā, glezniecība bija tikai viens no priekšmetiem, jo dizainā pamats ir ideja, konstrukcija un zīmējums. Tādēļ glezniecību dabūju mācīties no jauna. Kā katrs gleznotājs, sāku ar māju, kociņu, krūmiņu gleznošanu. Tagad nodarbojos ar abstrakciju.

Pieprasījums un ko par to saka citi, mani neinteresē, tas ir vajadzīgs paša attīstībai. Tā ir zināma izlāde, kad, sēžoties pie audekla, vari izpausties, kāds kuram raksturs. Man tas ir pietiekami spontāns un tajā brīdī jālieto visi iespējamie košie toņi – sarkans, zaļš, balts, daudz neievērojot starptoņus. Darbos cenšos atklāt savas sajūtas. Bet tās cilvēkam ir visdažādākās,” saka mākslinieks un piebilst, ka “Talsu Krūmu mākslas grupa” radina skatītājus pie tāda tipa glezniecības, jo mākslinieka uzdevums ir audzināt skatītāju, rosināt domāt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izstādē Alūksnē būs eksponēti ap 20 darbi un daļa no tiem “aizvedīs” skatītāju uz Latvijas piekrasti – Kolku, Roju, Mērsragu. “Jūra ir viens no tematiem, ko varu uzmālēt ar visiem viļņiem. Jūras kustība mani fascinē, kā viļņi veļas un kāds spēks tajos ir,” teic A. Vītols. Bet, protams, būs arī abstraktas kompozīcijas, lai gūtu priekšstatu par mākslinieka radošo rokrakstu. Viņš atzīst, ka grūtākais uzdevums ir atlasīt darbus izstādei, jo katra vieta, kur tos eksponē, ir citādāka – ir citas gaismas, cita noskaņa.

Saglabāt savu rokrakstu

A. Vītols ir viens no māksliniekiem, kurš veido “Talsu Krūmu mākslas grupas” kodolu un saka – mazpilsētā dzīvojot, mākslinieks viens pats idejiski “izšķīst”. Regulāras ir grupas mākslinieku personālizstādes un grupas izstādes novadā, Latvijā un ārzemēs. Tās sastāvā ir gleznotāji, fotogrāfi, tēlnieki un keramiķi. Mākslinieki piedalās plenēros Latvijā un ārvalstīs. “Mums ļoti laimējies, ka turamies kopā un neesam šajos vairāk kā 35 gados sastrīdējušies. Mūs “tur kopā” Talsu novada muzejs, tā mākslas nodaļas vadītāja Guna Millersone pati piedalās grupas darbā. Mums ir bijis daudz akciju, performanču. Bijušas izstādes, kur glezniecība pārstāvēta minimāli, bet skatāmas instalācijas, objekti, kas tapuši no dažādiem materiāliem. Arī pašlaik mūsu grupas mākslinieku darbi skatāmi vairākās vietās. Darbība grupā piespiež strādāt līmenī. Nevar tikai aizsūtīt kādu “bildīti”, jābūt kaut kam iedvesmojošam, citādākam, lai tevi atpazīst. Nav vienkārši noturēt savu rokrakstu,” saka A. Vītols.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.