Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Svarīgākā ir vēlme būt kopā

Mīkstinot  “Covid-19” noteiktos ierobežojumus, no 1. jūnija atļauta amatiermākslas kolektīvu darbība un mēģinājumi iekštelpās un ārtelpās. Izzinām, kā to izdodas īstenot.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pamazām atgriežas dzīvība

“Svarīgākā ir vēlme būt kopā un darīt to, kas patīk,” saka Alūksnes Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa, priecājoties, ka centrā pamazām atgriežas dzīvība. Ievērojot kultūras ministra noteikto kārtību un sanitāro protokolu, Alūksnes Kultūras centrā darbību atsāks visi septiņi kolektīvi – skolotāju koris “Atzele” , deju kopas “Jukums” un “Olysta”, Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātris “Slieksnis”, senioru koris “Brūklenājs”, senioru deju grupa “Sidraba pavediens” un Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme”.
Ārkārtējās situācijas laikā  diemžēl nācās atcelt ne tikai plānotos koncertus un teātra izrādes, bet arī vairākus amatiermākslas kolektīvu pasākumus – “Jukums” un “Olysta” koncertu kopā ar draugiem, kora “Atzele” dzimšanas dienas koncertu, “Slieksnis” jubileju un divas izrādes. Nenotika arī skates koriem un deju kolektīviem, mazo vokālistu konkurss “Cālis” un māmiņu dienas koncerts.

Visneomulīgākais – pēkšņais klusums

S. Bērziņa skaidro, ka mēģinājumi notiks, ņemot vērā amatierkolektīvu dalībnieku skaitu un sanitārajā protokolā noteiktos kvadrātmetrus uz vienu dalībnieku. “Kalme” un “Slieksnis” tie būs četri kvadrātmetri, bet dziedātājiem un dejotājiem – deviņi. Pašlaik Kultūras centra Lielajā zālē atjauno skatuves grīdu, zāles lejas daļā ir izņemti krēsli, tādēļ varēs nodrošināt mēģinājumu procesu.
S. Bērziņa atzīst, ka sajūtas ārkārtējās situācijas laikā bija divējādas. “Visneomulīgākais bija pēkšņais klusums un sastingums, bet, no otras puses, pieņemot situāciju un saprotot, ka citādāk nebūs, varēja paveikt darbus, kam ikdienā neatlika laika. Kad šis klusums kļuva grūti izturams, ar prieku sagaidījām brīdi, kad atļāva pulcēties jau 25 cilvēkiem,” teic viņa.

Lielais jautājums – pilsētas svētki

Lielākais nezināmais šobrīd ir Alūksnes pilsētas svētki. Neaicinot pulcēties, bet apzinoties, ka uz kapusvētku laiku pie alūksniešiem tāpat brauks radi un draugi, pašlaik apsver dažādus variantus, lai varētu cilvēkus šajā laikā iepriecināt un radīt viņiem svētku sajūtu. Lai arī ārkārtējā situācija beigsies, ierobežojumi tomēr turpināsies. “Ar prieku skatāmies uz rudens plāniem, kas jau pildās ar kultūras norisēm, bet ir arī bažas, jo tajos jāiekļauj pārceltie pasākumi. Notikumi jāplāno tā, lai apmeklētājs nenogurst. Daļa no tiem ir par maksu, tādēļ jādomā, lai arī finansiāli var to atļauties,” saka S. Bērziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izaicinājumu laiks

Viņa vērtē, ka ārkārtējās situācijas laikā visiem nācās izkāpt no savas komforta zonas, un pauž gandarījumu, ka “Slieksnis” pieņēmis izaicinājumu šovasar parādīt savu jaunāko izrādi “Manu sievu sauc Moriss” Kultūras centra lielajā zālē. Jāatgādina, ka tā iestudēta teātra kamerzālei, bet tagad būs jāpielāgo lielākam spēles laukumam.
Jauns izaicinājums bijis arī rīkot Aijas Andrejevas autokoncertu. “Ir daudz komponentu, kas jāsaliek kopā, lai rezultāts apmierinātu gan organizatorus, gan apmeklētājus, gan tos, kuri sniedz koncertu vai spēlē izrādi,” saka S. Bērziņa un piebilst, ka izaicinājumi sagaida arī turpmāk. Pavisam drīz, 21. jūnijā, Alūksnē gaidāms Daumanta Kalniņa un Romāna Vendiņa koncerts Alūksnes mākslas skolas pagalmā.  

Radīt prieku un satikšanās mirkli

Darbību atsākuši arī amatiermāklas kolektīvi Apes tautas namā. “Nezinu, cik katram individuāli, bet man vajadzēja šo pārdomu laiku,” saka Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre.
Viņa atzīst, ka visvairāk noilgojušies cits pēc cita bija seniori – “pūtēji”, kuriem pirmdienu vakari bija iespēja iziet no mājām un tikties nemainīgi pilnā sastāvā, lai pārrunātu ar politiku saistītus jautājumus, Apē notiekošo un kopā pajokotu. Arī senioru deju grupas “Vīgrieze” un ansambļa “Dziesmas mūžs” dalībniecēm ļoti nepieciešama satikšanās “aci pret aci rokas stiepiena attālumā vai mazliet tālāk.” “Vecākās paaudzes cilvēkiem komunikācija ir ļoti svarīga. Mēs, jaunākas paaudzes cilvēki, “zūmojam”, tiekamies vebināros un komunikācija ir citādāka,” uzsver I. Sāre.
Mēģinājumus atsāk arī vidējās paaudzes deju kopa “Metenis”, bērnu un jauniešu vokālā grupa. Sieviešu vokālā ansambļa un jauktā kora “Ape” dalībnieki gatavojas pasākumam “Izgaismo Latviju” 19. jūnijā un pulksten 4.00 no rīta sagaidīs skrējējus ar lāpu, lai Apē iedegtu savu ugunskuru.
Vasara ir atpūtas laiks, kad arī amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem ir iespēja vairāk laika pavadīt ar ģimeni, un Apē šie kolektīvi strādās pēc vajadzības, ievērojot sanitāro protokolu. “Metenī” mums ir pāri, kuros ir dejotāji no vienas mājsaimniecības – var sadoties rokās un dejot. Arī senioru dejotājām dejas ir veidotas apļa kompozīcijā,” saka I. Sāre. Viņa atzīst, ka kultūras pasākumi turpmāk būs jārīko savādāk, orientējoties uz mazāku cilvēku skaitu, tādēļ jāmeklē jaunas formas, kā uzrunāt apmeklētājus.
“Galvenais ir radīt cilvēkos prieku un satikšanās mirkli, to apliecināja arī Mūzikas skolas izlaidums, kad tautas namā pagājušajā nedēļā pulcējās 25 cilvēki. Pēc atsvešinātības, ko radīja ārkārtējā situācija, tas bija ļoti patīkami,” teic I. Sāre.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.