Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Sapņo par jaunu “Anniņu” ēku

Gaujieniešu sapnis būtu reiz atjaunot “Anniņu” muzeja ēku, jo šobrīd tā neatbilst muzeja vajadzībām. “Muzeja ēka praktiski ir jābūvē no jauna, jo šobrīd tā ir katastrofālā stāvoklī. 1988. gadā, kad muzejs nodega, ēku atjaunoja lielā steigā, trīs mēnešu laikā kā pagaidu būvi jeb kā “koncerta dekorāciju”, lai Jāzepa Vītola 125. jubilejas koncertu nesvinētu pie gruvešu kaudzes. Ir pagājuši 32 gadi. Māja ir bez siltumizolācijas, apkure ir tikai pirmajā stāvā, ziemā apmeklētājus nevaram uzņemt, apstākļi nav piemēroti eksponātu glabāšanai. Mājai ir nepieciešama nopietna pārbūve,” norāda Jāzepa Vītola muzeja “Anniņas” vadītāja Ineta Riepniece

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai būtu soli tuvāk sapnim, H2E dizaina birojs izveidojis muzeja ekspozīcijas stratēģiju un skiču projektu. Projektēšana veikta, saņemot finansiālu atbalstu muzeju programmā Valsts kultūrkapitāla fondā. “Muzeja ekspozīcija nākotnē jāveido moderna un interaktīva. Lai sagatavotu tehnisko projektu ēkas pārbūvei, ir jābūt skaidram, kā izskatīsies iekšpusē. Pirmais svarīgais solis ir paveikts, nākamais solis – ekspozīcijas tehniskais projekts, pašas ēkas tehniskais projekts un tad pati būvniecība,” atklāj I. Riepniece.

Viņa ir pārliecināta, ka Jāzepa Vītola personība nav tikai maza pierobežas novada atbildība, bet visas Latvijas lepnums un arī pienākums to saglabāt, tāpēc problēma jārisina valstiski. “Ir divas iespējas – muzeja ar laiku nebūs vai jābūvē ēka no jauna. Ne mirkli nešaubos, ka to nevarētu paveikt. Pasaulē nauda ir, kāpēc lai tā neatrastos arī šim objektam? Gluži kā ar nobrukušo mūra sienu. Pirms diviem gadiem nevarēju iedomāties, ka būs iespēja nobrukušo nogāzi nostiprināt. Iespēja atradās. Neviens darbs nav pārāk liels, ja to dara pa daļām,” saka I. Riepniece.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.