Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Sāk parakstu vākšanu par teātra mākslas pieejamību klātienē

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšanu par teātra mākslas pieejamību klātienē, “Alūksniešim.lv” noskaidroja aģentūrā Leta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iniciatīvas pieteikumā norādīts, ka teātra māksla ir būtiska daļa no sabiedrības garīgās veselības, it īpaši krīzes apstākļos, kad caur mākslas darba vērošanu notiek “emociju ventilēšanas process”, kas palīdzot atjaunoties pēc fiziskas vai emocionālas slodzes, ar ko patlaban saskaras gandrīz ikviens sabiedrības pārstāvis, kuru skārusi Covid-19 izraisītā krīze.

Tāpat iniciatīvas autors uzsvēris, ka teātra māksla ir izdzīvojusi dažādus laikus – teātra procesu nav apstādinājis ne karš, ne dažādās ekonomiskās un politiskās krīzes kopš antīkajiem laikiem. Roziņš atzīmējis, ka patlaban, ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, teātris klātienē skatītājiem nav pieejams nekādā formā. Iniciatīvas mērķis ir, ievērojot visas nepieciešamās drošības prasības, atļaut profesionālajiem teātriem iespēju atrast pielāgotu un drošu formu, kā atvērt teātra durvis skatītājiem.

Iniciatīvas pieteikumā akcentēts, ka teātra mākslinieku galvenais uzdevums visos laikos ir bijis pielāgoties, meklēt jaunas formas, veicināt pārmaiņas, sarunāties ar sabiedrību aktuālos un nozīmīgos brīžos, īpaši krīzes situācijās. 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Latvijas teātra mākslas formas ir konkurētspējīgas pasaulē, un arī šobrīd teātri būtu spējīgi izstrādāt drošu klātienes teātra vērošanas pieredzi, lai ievērotu visas nepieciešamās epidemioloģiskās prasības, turklāt vienlaikus attīstot inovācijas fiziskās distancēšanās iespējām,” pausts iniciatīvas pieteikumā.

Īstenojot šo iniciatīvu, sabiedrībā mazināsies spriedze un pandēmijas izraisītā emocionālā krīze, pārliecināti tās autori. Ir jādomā par krīzes pārvarēšanu ilgtermiņā. Šādi tiks attīstīta atbildīga teātra skatīšanās pieredze jaunos apstākļos.”

Roziņa ieskatā, īstenojot šo iniciatīvu, sabiedrībā mazināsies spriedze un pandēmijas izraisītā emocionālā krīze. Tāpat, pēc viņa paustā, ir jādomā par krīzes pārvarēšanu ilgtermiņā un šādi tiks attīstīta atbildīga teātra skatīšanās pieredze jaunos apstākļos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā vēstīts, Covid-19 izplatības ierobežošanai no 9.novembra līdz 6.aprīlim Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Foto: Pexels.com/attēlam ilustratīva nozīme

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.