Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pošas uz dziesmu un deju svētkiem

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki šovasar Rīgā notiks no 6.  līdz 12. jūlijam. Arī Alūksnes un Apes novadu dalībnieki jau aktīvi gatavojas šim lielajam notikumam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kori iedziedas
Alūksnes novada Izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe Inga Meirāne informē, ka arī darba grupas jau gatavojas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. “Dalībnieku precīzs skaits būs zināms tikai 12. maijā, kad valstī būs noslēgušās visas skates. Prognozējam, ka no Alūksnes novada svētkos varētu piedalīties aptuveni 500 dalībnieku,” viņa saka.
I. Meirāne uzsver – kori jau aizvadījuši vienu kopmēģinājumu ar virsdiriģentiem Edgaru Vītolu un Arvīdu Platperu, šodien mēģinājums aizvadīts arī ar diriģentu Jāni Baltiņu.
Šonedēļ novada skatē Alūksnes Kultūras centrā sacenšas mazie mūzikas kolektīvi – vokālie ansambļi.  Jāpiebilst, ka no tiem uz nākamo kārtu var startēt tikai viens mūzikas kolektīvs, jo Dziesmu svētku tautas mūzikas koncertā piedalīsies ļoti mazs dalībnieku skaits.

Dejas jau izdejo
Savukārt deju kolektīvi jau izdejojuši divus  koncertus: 5. – 12. klase Pededzē, 1. – 4. klase Māriņkalna tautas namā. “Ar novada skolu kolektīviem aktīvi apgūstam skatuvi, jo deju kolektīviem tā ir jāizzina,” bilst I. Meirāne.
Iekšējā deju skate paredzēta 12. martā. Kad dejas izdejos savā lokā kā ģenerālmēģinājumu, 2. aprīlī sekos republikas skate ar žūrijas vērtējumu. I. Meirāne atzīst, ka dejotājiem konkurence šobrīd ir vislielākā. Vien 50 procenti dejotāju var tikt uz svētkiem. Koriem izredzes ir daudz cerīgākas. “Ja nenodzied pavisam šķībi, tad visiem ir iespēja tikt uz svētkiem,” saka I. Meirāne.

Lielākie izdevumi –
transportam
Finansējums dalībai svētkos no Alūksnes novada pašvaldības ir apstiprināts, tas paredzēts gan tērpiem, gan pārējām norisēm, kas saistītas ar svētkiem. Tālajiem novadiem vislielākie ir transporta izdevumi, kas ir uz pašvaldības pleciem. Kopējā summa, kas tiem plānota, ir 20 000 eiro.
Savukārt no valsts finansējuma nodrošinās bērnu ēdināšanu (10 eiro dienā) un bērnu izmitināšanu (5,34 eiro par diennakti). “Ir saņemta vēstule, ka sākotnēji pašvaldībām lūdz aizdot daļu naudas arī  šiem izdevumiem, ko pēc svētkiem, kad no pašvaldībām tiks iesniegtas atskaites, valsts atgriezīs pašvaldībām. Taču valsts finansējums šīm pozīcijām vienmēr tiek nodrošināts,” stāsta I. Meirāne.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uzfrišina tērpus
Kopējie izdevumi, tostarp ar jaunu tērpu sarūpēšanu, kas top jau līdz skatēm, paredzēti 73 000 eiro apmērā. “Vairākiem kolektīviem nebija jaunu tērpu, tāpēc tiem, kuri ļoti cerīgi sevi pierādīja pagājušā gada skatē, finansējums ir nedaudz lielāks nekā citiem. Kolektīviem, kuriem tērpi bija daudzmaz sakārtoti jau uz iepriekšējiem svētkiem, ir atsvaidzinātas tikai tērpu detaļas. Bet finansējums ir piešķirts visiem kolektīviem,” atklāj I. Meirāne.
Jaunus tērpus šuj koru dalībniekiem. Kā stāsta koordinatore, koriem sastāvi ir mainīgi un arī bērnu augumi ir dažādi.
Vaicājot par gatavošanos svētkiem, I. Meirāne uzsver, ka starp jauniešiem jūtama neliela trauksme, ko rada dalība skatēs. “Vēl ir laiks. Cerams, ka satraukums zudīs un skatēs jaunieši varēs parādīt  vislabāko sniegumu. Viņi zina to, kam ir jābūt. Ne polku, ne skaņu nevar apgūt pēkšņi. Katrs priekšnesums prasa savu attieksmi, risinājumu, tāpat arī savu radošumu,” saka I. Meirāne.

Apē domā par vienotu tēlu
Dziesmu un deju svētku koordinatore Apes novadā Laima Poševa atklāj, ka lielākā daļa tērpu jau ir sašūti. Vēl top tērpu detaļas Gaujienas tautas nama deju kolektīvam “Kastanīši” un Apes tautas nama deju kolektīvam “Nebēdnieki”. Darinātas jaunas detaļas koru dalībnieku tērpiem. “Esam vizuāli padomājuši, kā izskatīsimies gājienā. Kolektīviem tērpus veidojam tā, lai būtu vienots, skaists tēls,” saka L. Poševa.

Visvairāk – transportam
Apes novadam finansējums šiem svētkiem atvēlēts 30 000 eiro apmērā un arī te lielākās izmaksas paredzētas transportam. “Mēs vairāk uztraucamies par degvielas izmaksām. Par transportu arī vēl neesam izdomājuši, plānojām izmantot skolas autobusus, bet katrā deju kolektīvā ir vairāk nekā divdesmit bērnu, tādēļ ar transportu saistītos jautājumus vēl plānojam. Taču, ja nebūtu jau savlaicīgi gādājuši par tērpiem, tad izmaksas būtu lielākas. Tagad jādomā vien par atsevišķām tērpu detaļām,” skaidro L. Poševa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Aktīvi gatavojas
Plānots, ka no Apes novada svētkos piedalīsies ap simts dalībnieku. Arī Apes novadā aktīvi gatavojas svētkiem. Piemēram, Gaujienas deju kolektīvs šonedēļ devies uzstāties uz Igauniju.  Vaicāta par novada akcentiem, L. Poševa atklāj: “Ja reiz Dziesmu svētkos pamatā ir saule, gaisma, tad baltais ar dzelteno iederēsies pats par sevi. Turklāt šogad 28. maijā Apē plānoti Apes novada bērnu svētki. Arī to norisē tematiski ievīsim Dziesmu svētku tēmu, apkoposim katra gada Bērnu svētku tēmas. Visu gadu vēlamies iziet ar saules vārdu un Dziesmu svētku tēmu.”

FAKTI

■ Biļešu tirdzniecība uz svētku maksas pasākumiem sāksies maijā, kad noslēgsies skates un būs zināms dalībnieku sastāvs.

■ Plānotās biļešu cenas ir no 5 līdz 30 eiro, bērniem līdz 7 gadu vecumam, ja neieņems atsevišķu sēdvietu, ieeja bez maksas.

■ Tiks piemērota 20% atlaide skolēniem un daudzbērnu ģimenēm ar “3+ ģimenes karti”, savukārt pasākuma norises vietas zemākā cena tiks piemērota personām ar kustību traucējumiem un viņu pavadoņiem.

■ Svētku plānotais budžets ir 6 354 235  eiro.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.