Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Novērtē mūža devumu

Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģents, profesors, komponists Edgars Račevskis. Foto: Kultūras ministrija

Augstu novērtējumu par savu mūža devumu izpelnījies Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku Goda virsdiriģents, profesors, komponists Edgars Račevskis, kurš vairāk nekā 40 gadus bija Alūksnes rajona koru virsdiriģents, un novadnieks, literatūrzinātnieks, profesors Gunārs Bībers.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

E. Račevskim piešķirta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu Latvijas kora mākslas un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku tradīcijas stiprināšanā un attīstībā. Savukārt G. Bībers saņems Ministru kabineta Atzinības rakstu par mūža ieguldījumu kultūrā un pedagoģijā, izglītojot Latvijas literatūras, teātra un kino nozares speciālistus.

E. Račevskis kopš 1970. gada ir Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku virsdiriģents, tagad Goda virsdiriģents. Ilggadējs Tukuma un Alūksnes rajonu koru virsdiriģents, dibinājis un vadījis vairākus Latvijā pazīstamus un mākslinieciski augstvērtīgus amatierkorus – “Gaudeamus”, “Vanema”, “Sonore”. Edgars Račevskis ir nozīmīgu kultūrvēsturisku pasākumu iniciators – iedibinājis Jāzepa Vītola dziesmu dienu tradīciju Gaujienā.

Sākot ar 90. gadiem viņš aktīvi darbojas kompozīcijas laukā, ir Latvijas Komponistu savienības goda biedrs. Maestro darba mūža devums Latvijas kultūrā ir būtisks arī pedagoģiskajā darbībā un profesionālās kora mākslas attīstībā. Edgars Račevskis vairāk nekā trīsdesmit gadus strādājis Latvijas valsts konservatorijā, tagadējā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, vēsta Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Lepojamies ar Maestro, tāpat kā lepojāmies vairāk nekā 40 gadus, kad viņš bija Alūksnes rajona koru virsdiriģents, un joprojām Edgaru Račevski uzskatām par savējo. Ikviens kora dziedātājs, kurš ļāvies viņa diriģenta žestam, ir sajutis viņa lielo personību. Kad veidojas personība, Dievs iedod tai divas lietas – talantu un harismu. Maestro Edgaram Račevskim piemīt abas. Viņš ir ļoti vienkāršs savā lielumā, un to novērtē gan amatierkoru dziedātāji, gan profesionāļi. Ļoti priecājamies par viņam piešķirto balvu un vēlam veselību, dzīvesprieku un radoši piepildītu dzīvi arī turpmāk!” saka Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

G. Bībers, kurš dzimis 1931. gada 9. decembrī Alsviķu pagasta “Aizkalnos”, savulaik beidzis Alūksnes vidusskolu, ieguvis bakalaura, maģistra un doktora grādu baltu filoloģijā Latvijas Universitātē.

Viņš ir ilggadējs un leģendārs, studentu iemīļots un atzinīgi vērtēts Latvijas Universitātes Filoloģijas (tagad Humanitāro zinātņu) fakultātes un Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzējs, kurš izskolojis ne tikai vairākas Latvijas filologu, rakstnieku, dzejnieku un literatūrzinātnieku paaudzes, bet arī latviešu aktierus, teātra un kino režisorus, dramaturgus, horeogrāfus un kultūras producentus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Apbalvojumu pasniegšana kultūras personībām plānota pēc 15. novembra, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un “Covid-19” izplatības ierobežošanai noteiktajiem drošības pasākumiem.

Ministru kabineta balva ir Latvijas valdības augstākais apbalvojums – nākamais augstākais aiz Triju Zvaigžņu ordeņa.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.