Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Maskas pārtop spilgtos tēlos

Tuvojas ziemas saulgrieži un gada tumšākajās dienās gaidām gaismas atgriešanos. Alūksnes muzejs šajā laikā apmeklētājiem piedāvā izstādi “Maskošanās tradīcijas”, kurā skatāmas Jevgēņijas Kiļupes veidotās sejas maskas un Alūksnes mākslas skolas audzēkņu zīmējumi, kas tapuši, iedvesmojoties no latviešu tautas tradīcijām – maskotajiem gājieniem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā stāsta Alūksnes muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Linda Apšusala, J. Kiļupe ir rēzekniete, kura, nebūdama profesionāla māksliniece, ar masku veidošanu sākusi nodarboties jau krietnā vecumā 20. gadsimta 1990. gados, lai papildus nopelnītu pensijai. Krāsainās un daudzveidīgās maskas darinātas papjēmašē tehnikā.

“Jau kopš bērnības Jevgeņijai paticis zīmēt, taču dzīve pagājusi, strādājot vairākās Rēzeknes fabrikās un rūpējoties par ģimeni un bērniem.

Ikkatram no dabā noskatītajiem un vērīgi pētītajiem tik dažādo dzīvnieku atveidiem Jevgēņija piešķīrusi spilgtu tēlu. Zvēru masku klāstā izteiksmīgi iekļaujas arī pa kādai raganai, vecim vai pasaku varonim. Jevgēņija pārliecinoši darbojas ar formu un krāsu, gatavajā darbā atstājot vien dažas simpātiskas norādes, kas pasaka – katra maska ir vienreizējs un unikāls eksemplārs, absolūts roku darbs, darināts no sirds un dvēseles ar lielu mīlestību pret dabu, dzīvi un Dievu,” atklāj L. Apšusala.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

J. Kiļupe savas maskas sākotnēji tirgojusi dažādos Latgales tirdziņos, kur viņa pamanīta un uzaicināta veidot savu pirmo masku izstādi Rīgā, galerijā “Istaba”, kas notika 2010. gada decembrī.

Izstādi papildina 25 Alūksnes mākslas skolas audzēkņu darbi, kas tapuši guašas gleznojuma un kolāžas tehnikā. Pēc Alūksnes muzeja uzaicinājuma piedalīties izstādē, Alūksnes Mākslas skolas skolotājas sagatavoja informāciju un izstrādāja mācību uzdevumus par tēmu “Ķekatas un maskas”: Rita Balane – interešu izglītības jauniešu klasei, Anda Plauma – profesionālās ievirzes 1. – 3. klasei un Anita Vēliņa – profesionālās ievirzes 7. klasei. Mākslas skolas audzēkņi sadarbībā ar savām skolotājām veica šo uzdevumu attālinātā mācību procesa laikā – oktobrī un novembrī.

Kā atzīst skolotāja A. Vēliņa, tas ir veids, kā iepazīstināt audzēkņus ar latviskajām tradīcijām, rosinot arī domāt par to saglabāšanu globalizācijas laikmetā. “Mūsu ikdienā un svētkos arvien vairāk ienāk amerikāniskās tradīcijas, tādēļ latviešu tautas tradīcijas bērniem ir kas jauns,” saka A. Vēliņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izstāde “Maskošanās tradīcijas” Alūksnes muzejā būs skatāma līdz 29. janvārim.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.