Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Mamma vēl smaida” – Alūksnē

Šoruden pirmizrādi piedzīvoja režisores Elzas Gaujas pirmā spēlfilma “Mamma vēl smaida”, kas jau ceturtdien, 20. oktobrī būs skatāma arī Alūksnes Kultūras centrā. Vienā no galvenajām lomām filmā – mūsu novadniece aktrise Anta Aizupe.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kļūst par scenārija līdzautorēm

A. Aizupe atklāj, ka filma tapusi kovida periodā nepilna mēneša laikā. Tajā satiekas traģiskais un komiskais, jo stāsts ir par trim māsām, kuras gadiem nesarunājas, bet ir spiestas vienā automobilī šķērsot pusi Eiropas ar tikko mirušās māmiņas ķermeni jumta bagāžniekā, cerot apiet repatriācijas izdevumus. Kaut arī darbība norisinās ārzemēs, filmēšana notikusi dažādās vietās Latvijā, vien atsevišķi ceļa skati –
Igaunijā. Filmas tapšanas gaitā aktieri kļuvuši arī par scenārija līdzautoriem. “Pandēmija mums nāca par labu tādā ziņā, ka bija laiks mēģināt. Baiba Broka ir no Jaunā Rīgas teātra, Daiga Kažociņa – no Latvijas Nacionālā teātra, bet es esmu neatkarīgā aktrise. Sākot mēģinājumus Elzas un Andra (režisore E. Gauja un filmas producents Andris Gauja – red.) dzīvoklī, mums bija iespēja saprast, ko Rasas Bugavičutes – Pēces scenārijā vajadzētu mainīt vai papildināt. Tāpat šajā procesā iesaistījās Matīss Budovskis, Jānis Skutelis, kuri arī piedalās filmā. Otrā plāna – mūsu mammas lomā ir Lidija Pupure,” stāsta aktrise.

Viss notika pa īstam

Kaut arī mammas nāve ir smaga tēma, Anta teic, ka filma rada gaišu noskaņu, jo tajā ir daudz humora un iespēja paskatīties uz māsu attiecībām no malas. Kā jau parasti dzīvē – viņas ir atšķirīgas, nav sen tikušās un šis notikums visas trīs satuvina. “Filmā ir vairāki slāņi. Tā nav tikai melnā komēdija, bet arī smeldzīga, aizkustinoša un neatstāj skatītāju vienaldzīgu. Daudz deva tas, ka filmēšanas laukumā viss notika pa īstam. Visu gribējām izdarīt pēc iespējas labāk. Gribas cerēt, ka skatītājs to pamanīs,” saka A. Aizupe un piebilst, ka līdz šim saņemtās skatītāju atsauksmes ir pozitīvas un sirsnīgas.

Anta filmā atveido jaunāko no trim māsām, kura izvēlējusies savu ceļu, dzīvo pēc sajūtām un gaida, ko nesīs katra jauna diena. “Māsas man pārmet, ka es esmu “iestrēgusi”, taču arī ar Elzu filmēšanas procesā runājām, ka stresa situācijās mana varone ir diezgan fokusēta un zina, kā rīkoties. Ir paruna “Neskati vīru no cepures”. Nedrīkst spriest par cilvēku vien pēc viņa izskata, pēc tā, kur viņš dzīvo, ko dara, ja tu viņu nepazīsti,” teic aktrise.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bija jāturas kopā

Viņa atzīst, ka filmēšanas gaitā radošā komanda ļoti satuvinājusies. Ar Elzu Gauju un Baibu Broku iepriekš nav bijušas pazīstamas, vienīgi nedaudz – ar Daigu Kažociņu. “Elzai patiešām ir ķēriens, ka viņa māsu lomām izvēlējās mūs trijas, jo bija spējusi ieraudzīt, ka dzīvē esam pietiekami dažādas, bet varam atrast kopīgu valodu. Nesen kopā ar Baibu aizgājām uz teātra izrādi, visi saka: “O, re, kur māsiņas!” Brīnišķīgi, ka tā notiek, bet ne bieži. Šajā gadījumā tas ir par mums, visi tie apstākļi, aukstums, ziema… Bija jāturas kopā, jo filmēšanas dienas bija ļoti garas. Mēs atbalstījām, uzjautrinājām cita citu,” stāsta A. Aizupe.

Ir svētku sajūta

Viņa augstu vērtē režisores E. Gaujas mērķtiecību uzņemšanas laukumā, jo bijis skaidrs, kādu rezultātu, strādājot ar aktieriem, viņa grib panākt darba procesā. “Klausoties Elzas norādījumus, uzreiz sapratām, kā pietrūkst un kādā virzienā iet,” saka aktrise.

Filma tagad jau sākusi savu dzīvi. Vaicāta, kāds Antai ir radošajā ziņā ir šis rudens, viņa atklāj, ka 18. oktobrī ir pirmizrāde iestudējumam “Stiklotā zvērnīca” Ģertrūdes ielas teātrī. Tā režisore ir Marta Elīna Martinsone, kura uzņēmusi filmu “Tizlenes”. Abas ar alūksnieti Sandiju Dovgāni spēlē izrādē pie režisora Andreja Jaravoja. A. Aizupe filmējas arī seriālā “Nemīlētie”. “Rudens ir darbīgs. Pēc kovida lielā klusuma viss atkal notiek. Rudenī gaidāma virkne filmu pirmizrāžu, mēs, aktieri, atbalstām cits citu un ejam skatīties. Ir svētku sajūta,” saka A. Aizupe. Jācer, ka līdzīgas sajūtas būs arī alūksniešiem, kuri ceturtdien apmeklēs filmas seansu, jo Anta solījusi šajā dienā būt Alūksnē un sarunā pirms filmas pastāstīt vairāk par tās tapšanu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.