Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Latvijas piļu un muižu Vēsturisko parku un dārzu dienas 2024

6. un 7. jūlijā Latvijas piļu un muižu Vēsturisko parku un dārzu dienas 2024 apmeklētājus aicina sajust vēsturiskas dvesmas un līdztekus baudīt brīnišķīgu arhitektūru, parkus ar krāšņiem ziediem, pastaigu takām un iesaistīties arī dažādās aktivitātēs. Alūksnē 6. jūlijā apmeklētāji iepazīs Muižas parka ziedošos augus un baudīs Rīgas Doma kora skolas audzēkņu koncertu “Jūtu – poēze”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vēsturisko parku un dārzu dienu ietvaros Alūksnes novada muzejs 6. jūlijā piedāvā divas aktivitātes:

  • plkst. 14:00 Alūksnes Muižas parkā ikviens aicināts uz tematisku ekskursiju “Ziedu pasaules valdzinājumā”, kad kopā ar dārznieci Ingrīdu Ribozolu būs iespēja iepazīt jūlijā ziedošos parka augus un nospiedumu tehnikā izveidot no tiem maisiņu aromātisko augu glabāšanai. Alūksnes Muižas parks ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un kopā ar Alūksnes Jauno pili tas veido nedalāmu ansambli. Parkā vērojamas skatu perspektīvas, saglabājot brīvas lauces, dekoratīvie stādījumi dēstīti dabiskās grupās un to lapotņu krāsas, cita citu papildinot, rada krāšņu ainavu. Atrašanās ezera krastā un nelīdzenais reljefs muižas parkam piešķir īpašu valdzinājumu. Tas papildināts ar dažādiem arhitektoniskiem veidojumiem- paviljoniem, tempļiem, strūklakām, statujām, obelisku. Pašreizējā parka platība ir 32 ha, taču tas šķiet daudz lielāks, jo robežojas ar Alūksnes ezeru, un pār to redzams skats uz Tempļakalna parku ar Rotondu un Saules tiltu.
  • plkst. 16:00 Alūksnes Jaunās pils Klavieru istabā ar L. van Bēthovena, R. Šūmaņa, F. Lista, K. Debisī, Ē. Ešenvalda, J. Jančevska, V. Veckaktiņa, D. Jonānes un citu komponistu solodziesmām, klaviermūziku, obojas solo darbiem, improvizatoriskām interlūdijām un dzeju iepriecinās Rīgas Doma kora skolas audzēkņi koncertā “Jūtu-poēze”.

Koncertā muzicēs Mariss Lakstīgala, kurš mācās Rīgas Doma kora skolā un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. Viņam ļoti patīk spēlēt oboju un klavieres, kas aizrauj, bet klavieres viņam šķiet lieliskas, jo uz tām var nospēlēt jebko.

Valters Veckaktiņš dziedāt mācās jau kopš bērnības, un tas vienmēr viņu ir aizrāvis. Mirklis, kad veido skaņu un mūziku, viņam šķiet aizraujošs, un pie tam, mūziķim nav vajadzīgs nekāds instruments, jo viņš PATS ir dabas veidots un sevis pilnveidots skaņas radītājs. Klavierspēli Valters mācās jau 9 gadus, bet papildus attīstīties kā mākslas veida – mūzikas, lietpratējam viņam palīdz filozofija, vēsture un dzeja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eduards Jansons klavierspēli sāka mācīties no četru gadu vecuma Emīla Dārziņa mūzikas skolā, vēlāk turpinot mācīties mūziku Rīgas Doma kora skolā. Viņam īpaši patīk romantisma laikmeta klaviermūzika. Ar mūziku Eduards nodarbojas visu laiku, piedaloties solo konkursos un koncertos, bet iestājoties Rīgas Doma kora skolā, viņu vēl vairāk aizrāva mūzika un sajūta, kas rodas muzicējot.

Dafne Jonāne savas gaitas mūzikā sāka klausoties mūziku un dziedot. Viņu vienmēr iedvesmoja spēja pašai caur mākslu paust vēstījumu. Tagad jau 10 gadus viņa spēlē klavieres. Mūzika Dafnei ir gan vieta, gan mirklis, kad viņa jūtas piepildīta kā maza daļiņa no lielās mākslas.

Kopā kā komanda jaunieši savienojušies vien šogad, kad kopīgi sāka ceļu Rīgas Doma kora skolā diriģentu nodaļā. Apzinoties sevi kā māksliniekus un personības, jaunieši radījuši šo ansambli, lai kopīgi augstvērtīgi muzicētu un dalītos ar citiem mūzikā ārpus diriģenta profesijas, sakot, ka mūzika ir māksla, kas liek mūsu sirdīm degt, kas paver jaunus ceļus un atklāsmes pasaulē un sevī. Lai dzīvo mūzika!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Aicinām pieteikties uz Vēsturisko parku un dārzu aktivitātēm Alūksnē pa mobilo tālruni 25665538 (Alūksnes novada muzejs). Pasākumā var apmeklēt arī tikai vienu no daļām, dalības maksa paliek nemainīga.

Informāciju sagatavoja: Jolanta Baldiņa, Alūksnes novada muzeja Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.