Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Kaimiņi aicina uz izstādi “Paradīzes dārzos”

Māksliniece Dārta Dikmane – Stūriška. Foto: no personīgā albuma

Stāmerienas pils Gulbenes novadā ir iecienīts tūristu galamērķis un ar romantisko gaisotni vilināt vilina to apskatīt. Arī daudzi alūksnieši izmanto šo iespēju. Šopavasar, sākoties dabas atmodai, kad viss sazaļo un plaukst, vēl viens vilinājums doties turp ir mākslinieces Dārtas Dikmanes – Stūriškas gleznu izstāde “Paradīzes dārzos”, kas no sestdienas, 7. maija, būs skatāma Stāmerienas pilī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atjaunot emocionālo līdzsvaru

D. Dikmane – Stūriška ir māksliniece, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, ieguvusi maģistra grādu glezniecībā un bakalaura grādu restaurācijā, bakalaura grādu inovatīvu produktu attīstībā un vadībā Banku Augstskolā. Mākslinieces dzīve rit starp Rīgu un Ranku, kur abi ar vīru Aldi saimnieko zirgu stallī, kas ir viņa dāvana Dārtai, kurai zirgi ir bērnības mīlestība. Ģimenē aug meitiņa Elizabete un kopīga aizraušanās ir ceļošana.

“Ikdienas notikumu straujo ritmu, pienākumus un dzīves modeli nav iespējams pilnībā mainīt vai apturēt. Tā vietā katram no mums ir jārod veids, apstākļi, vieta, notikumi ar kuru palīdzību var atjaunot sevi, savu emocionālo līdzsvaru. Mans kā mākslinieces piedāvājums ir iespēja aizvērt acis un sapņot. Manuprāt, sapņu pasaule ir vienkāršākais veids, kā atpūtināt sevi, savu garu un dvēseli, turklāt sapņiem nav robežu, ierobežojumu, un noteikumu,” aicinot apskatīt izstādi “Paradīzes dārzos”, saka D. Dikmane – Stūriška.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sievietei jābūt kā universālajam kareivim

Viņa teic – sieviete savā būtībā ir intuitīva būtne, kurai nav konkrētu, nemainīgu īpašību, bet tikai emocionāli dvēseles stāvokļi, kas mainās kā hameleons. “Mūsdienu sievietei ir jābūt kā universālajam kareivim. Jāprot nopelnīt iztika, jāsargā ģimenes pavards, jāizaudzina bērni, jābūt mūžīgi jaunām, skaistām un sievišķīgām. Visas šīs lomas vienkopus sievietei mūsdienās rada papildus spriedzi, emocionālu nestabilitāti, depresiju, iekšēju haosu,” uzsver māksliniece.

Strādā daudzslāņu tehnikā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar izstādē eksponētajām gleznām viņa vēlas parādīt savu iedomāto sapņu pasauli, kurā sieviete enerģētiski saplūst ar dabu vienā veselumā, apkārt lidinās paradīzes dārza putni, skan burvīga dabas mūzika, ko veido ūdenskrituma čalošana, putni vītero sapņainu melodiju, daba burtiski ieskauj un papildina un līdzsvaro sievieti, sniedzot sievišķās enerģijas lādiņu, spēku un kaislību mīlēt dzīvi, un justies mīlētai.

Izstādes darbi veidoti daudzslāņu tehnikā, kas ir laikietilpīgs process. Gleznojot attēlu, krāsas tiek uzklātas viena virs otras, un tiek uzlikts nākamais slānis pēc pilnīgas iepriekšējā žāvēšanas. Šajā tehnikā tapusi lielākā daļa pasaules eļļas glezniecības šedevru.

“Ar kādu noskaņojumu strādājam, tas paliek gleznā un to nododam arī skatītājiem. Tādēļ cenšos strādāt, kad esmu neitrālā vai labā noskaņojumā,” saka māksliniece.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.