Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Jaunumi Jāzepa Vītola muzejā

Latvijas mūzikas izglītības pamatlicēja, komponista Jāzepa Vītola iekļaušana Kultūras kanonā definē ne tikai viņa milzīgo ieguldījumu mūzikas jomā, bet arī valstisku apņemšanos to saglabāt un popularizēt nākošajās paaudzēs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Jāzepa Vītola memoriālais muzejs “Anniņas” / Foto: Agita Bērziņa

Uzlabojumi “Anniņās”

Gaujienas „Anniņās” jau ilgus gadus veicam kultūrizglītības darbu, organizējot Vītolsvētkus un iesaistot simtiem jauniešu ikgadējā nometnē Vītolēni. Latvijas/Krievijas pārrobežu projektu ietvaros šogad ir novērsta avārijas situācija pie muzeja, muižas dārza mūra nogruvuma vietā nostiprinot nogāzi, izveidojot pakāpienveida terases un parkā izvietojot dažādus āra mūzikas instrumentus.

Pirmais solis jau sperts

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā vēsta Jāzepa Vītola muzeja vadītāja Ineta Riepniece, paralēli tiek domāts par muzeja ēkas atjaunošanu, jo pašreizējais tehniskais stāvoklis apdraud muzeja turpmāku pastāvēšanu. 2019.gadā ar VKKF atbalstu tika sperts pirmais solis – Dizaina birojs H2E, sadarbībā ar Dr.art. Zani Prēdeli, izvērtēja muzeja potenciālu un definēja inovatīvu ekspozīcijas stratēģijas risinājumu. Tas paredz kardināli mainīt muzeja iekštelpu struktūru un plānojumu, lai, pa mērķtiecīgi veidotu apmeklētāju ceļu, sniegtu iespēju ikvienam piedzīvot emocionālu un iesaistošu pieredzi.

Pārveidot ekspozīcijas vajadzībām

Kā skaidro I. Riepniece, jaunajā ekspozīcijā galvenais pamatprincips ir stāsta emocionālā rezonanse, apmeklētāju iesaistīšanās ekspozīcijā kā sākums savstarpējai sarunai par mūziku. Ņemot vērā, ka ēkas iekšpusei nav arhitektoniskā kultūrvēsturiskā nozīme, to paredzēts pārveidot ekspozīcijas vajadzībām, domājot par apmeklētāju ērtībām, pirmajā stāvā veidot atvērtu apmeklētāju sagaidīšanu un ekspozīcijas ievadu. Otrais stāvs viss atvēlēts ekspozīcijas stāstījumam un komunikācijai. Koncepcija – astoņas satura tēmas, tulkotas astoņās audiovizuālās metaforās, izmantojot tos pašus kompozīcijas principus, kurus J. Vītols izmantojis savu skaņdarbu radīšanā. Bērniem – izspēlēt interaktīvas spēles, kas saistās ar mūziku, mūzikas kompozīciju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Paveikts jau otrais solis

Pirms uzsākt ēkas rekonstrukcijas tehnisko projektēšanu, nepieciešams skaidri un precīzi zināt plānojumu un dizaina risinājumus. Tāpēc šogad ar VKKF atbalstu ir sperts otrais solis – izstrādāts ekspozīcijas skiču projekts un vizualizēta dizaina koncepcija. Izstrādāts ekspozīcijas elementu izskats un novietojums, ekspozīcijas plāni, grafikas dizains, apgaismojuma elementi un to plāns, interaktīvās, multimediālās tehnoloģijas, to novietojums telpā, integrēšana ekspozīcijā un saturiski vizuālais risinājums.

“Ceru, ka soli pa solim izdosies saglabāt mūsu daudzveidīgo kultūrvēsturisko mantojumu un arī attīstīt to, padarot Gaujienu par skaistu un pievilcīgu vietu ikvienam apmeklētājam,” uzsver I. Riepniece.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.