Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Grāmatu svētki veicina lasītprieku

Alūksnes novada bibliotēka septembrī ikvienu aicina uz Grāmatu svētkiem – tikšanos ar grāmatu autoriem un izdevniecībām. Programmā ietverti pasākumi kā skolēniem, tā arī pieaugušajiem. Šogad svētki pirmo reizi būs divas dienas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svarīgi veicināt grāmatu lasīšanu

Sabiedrībā aktualizēts jautājums par lasīšanu – tā ir ļoti svarīga ikviena cilvēka attīstībā un izaugsmē. “Laikā, kad notiek diskusijas par to, kā mainījušies mūsu lasīšanas paradumi, ka grāmatai atvēlam aizvien mazāk laika, ka dramatiski kritusies skolēnu lasītprasme, atbalstot Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrības iesaistes kustību “Restarts lasīšanai”, ikvienas bibliotēkas pienākums ir vēl aktīvāk turpināt darbu lasīšanas veicināšanā,” uzsver Alūksnes novada bibliotēkas direktore Iveta Ozoliņa.

Svētki atgriežas pēc četriem gadiem

Pirmie Grāmatu svētki notika 2002. gadā Alsviķos. Tie bija īpaši, jo akcijas “Atbalsts lauku bibliotēkām” ietvaros aizsākās vērienīga Grāmatu svētku kustība visā Latvijā. “Līdz 2015. gadam svētkus organizēja ciešā sadarbībā ar Lauku bibliotēku atbalsta biedrību, vēlāk, līdz 2020. gadam, kad sākās Covid, Grāmatu svētki notikuši gandrīz katru gadu, izņemot 2007. un 2016. gadu, ar Alūksnes novada pašvaldības un citu sadarbības partneru atbalstu,” stāsta I. Ozoliņa un piebilst, ka 2015. gadā Grāmatu svētki notika Apē, pārējie – Alūksnē, un tie vienmēr bijuši kupli apmeklēti. Nu, pēc četru gadu pauzes, šie svētki atgriežas. I. Ozoliņa uzsver, ka bez Alūksnes novada Kultūras centra darbinieku atbalsta tas nebūtu iespējams. “Arī šajos gados, kad plašāki pasākumi Alūksnē nenotika, ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, dažādu paaudžu lasītājiem esam devuši iespēju tikties ar 25 Latvijā zināmiem un atzītiem grāmatu autoriem,” uzsver bibliotēkas direktore.

Tikšanās ar zināmām autorēm

21. septembra piedāvājums būs dažādām gaumēm. “Sandra Kalniete sarakstījusi vairākus biogrāfiska, autobiogrāfiska rakstura darbus – gan par ģimenes piedzīvoto Sibīrijā, gan par Latvijas diplomātijas pārstāvjiem. Plašu atzinību guva viņas grāmata “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos”, kura tulkota 15 valodās,” pastāsta I. Ozoliņa. Tikšanās reizē Alūksnes novada Kultūras centrā S. Kalniete klātesošos iepazīstinās arī ar savām jaunākajām grāmatām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Grāmatas par Latvijas cilvēkiem

Apgāds “Jumava” jau daudzus gadus atpazīstams ar izdotajām grāmatām “Latvijas leģendas”. Kā izdevēji paši saka: “Tās ir grāmatas par cilvēkiem, kas dara Latviju lielāku.” “Svētkos uz sarunu esam aicinājuši apgāda “Jumava” vadītāju Juri Visocki, rakstnieku Pāvilu Raudoni, kuru abu kopdarbs ir grāmata “Finks un sargeņģelis. Zibsnis”. Solījusies būt arī grāmatas “Edgars Liepiņš. Ziemeļu zvaigzne” sastādītāja Anita Ausjuka, kura, veidojot grāmatu, izmantojusi arī Zeltiņu vēstures krātuvē esošos materiālus par mūsu novadnieku,” informē Alūksnes novada bibliotēkas direktore.

Tikšanās ar lasītājiem iedvesmo

Kopā ar astrologu Andri Raču būs iespēja ielūkoties astroloģijas pasaulē. Viņam pavisam nesen iznākusi jauna grāmata “Astroloģija dvēselei”. “Vairāk nekā trīsdesmit gadus astroloģija ir mana lielā mīlestība. Jo vairāk esmu tajā, jo dziļāk gribas ielūkoties lielajos dvēseles noslēpumos. No sirds gribas palīdzēt šajā ceļā arī citiem astroloģijas “skartajiem”,” saka A. Račs. I. Ozoliņa cer, ka klātienes tikšanās veicinās grāmatu autoru un lasītāju mijiedarbību. “Tā ir lieliska iespēja lasītājiem sarunāties ar autoriem, diskutēt, izteikt savu viedokli, savukārt, kā atzīst rakstnieki – viņi gūst iedvesmu jaunu darbu radīšanai, jo, tiekoties ar lasītājiem, redz, ka viņu darbus lasa,” viņa uzsver. Šādi pasākumi noteikti veicina interesi par grāmatām. “Viens no Grāmatu svētku organizēšanas mērķiem ir – veicināt lasītprieku. Kā arī popularizēt jaunāko oriģinālliteratūru un ieinteresēt arī “ne-lasītājus” paņemt rokās grāmatu,” saka bibliotēkas direktore, kura visus laipni aicina apmeklēt svētkus – lai vairojas lasītprieks!

20.septembrī 10.10 un 11.10 komiksu darbnīca “Raiņa ielas cirks” 2. – 4. klašu skolēniem kopā ar rakstnieci Luīzi Pastori. Alūksnes vidusskolā Kanaviņu ielā 12.50 literārā tikšanās un spēle “Mākslas detektīvi” kopā ar rakstnieci Luīzi Pastori. Alūksnes vidusskolā Glika ielā tikšanās ar rakstniecēm – 11.00 ar Lindu Nemieru (7. – 8. klasēm), 12.00 un 13.00 ar Ievu Melgalvi (9. – 11. klasēm).
21.septembrī svētki Alūksnes novada Kultūras centrā: 10.00 Grāmatu svētku atklāšana.
10.15 tikšanās ar Eiropas Parlamenta deputāti, grāmatu autori Sandru Kalnieti – saruna par jauno grāmatu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva” un citām grāmatām, piemēram, “Tev būs četri vīri”, “Cinītis”.
11.30 “Latvijas simboli. Latvijas leģendas”: saruna ar apgāda “Jumava” vadītāju Juri Visocki, rakstnieku Pāvilu Raudoni, grāmatas “Edgars Liepiņš. Ziemeļu zvaigzne” sastādītāju Anitu Ausjuku par Latvijas leģendām grāmatās – Edgaru Liepiņu, Eiženu Finku un citiem.
13.00 animācijas filma “Straume” – svētku apmeklētājiem ieeja bez maksas.
14.45 astrologs Andris Račs stāstīs par grāmatu “Astroloģija dvēselei” un ne tikai.
16.00 Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra “Slieksnis” izrāde – Mārtiņš Zīverts “Tvans”.
Svētku atbalstītāji: Alūksnes novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds
Informatīvais atbalstītājs: laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.