Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Foto: Pēc vairāku gadu pārtraukuma Alūksnē Grāmatu svētki

Sestdien Alūksnes Kultūras centrā kuplā skaitā pulcējās iedzīvotāji, kuriem grāmata nav sveša, lai tiktos ar Sandru Kalnieti, izdevniecības “Jumava” pārstāvjiem – Juri Visocki, Pāvilu Raudoni, Anitu Ausjuku, kā arī astrologu Andri Raču.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmie Grāmatu svētki notika 2002. gadā Alsviķos. Līdz 2020. gadam, kad sākās Covid, Grāmatu svētki notikuši gandrīz katru gadu (izņemot 2007. un 2016. gadu) ar Alūksnes novada pašvaldības un citu sadarbības partneru atbalstu. Alūksnes novada bibliotēkas direktore Iveta Ozoliņa izsaka pateicību Alūksnes Kultūras centram – svētki nevarētu notikt bez šāda atbalsta. Pēc četru gadu pauzes Grāmatu svētki ir atgriezušies.

Lielu interesi izraisīja Sandra Kalniete, kura sarakstījusi vairākus biogrāfiska, autobiogrāfiska rakstura darbus – gan par ģimenes piedzīvoto Sibīrijā, gan par Latvijas diplomātijas pārstāvjiem. Plašu atzinību guva viņas grāmata “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos”. Tikšanās reizē S. Kalniete lasītājus iepazīstināja arī ar viņas jaunākajām grāmatām.

“Grāmatas par cilvēkiem, kas dara Latviju lielāku,” tā saka apgāda “Jumava” pārstāvji – viņi daudzus gadus atpazīstami ar izdotajām grāmatām “Latvijas leģendas”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētku noslēguma daļā par savu mīlestību pret astroloģiju un grāmatu “Astroloģija dvēselei” stāstīja Andris Račs – pirmais Latvijas Astrologu Asociācijas prezidents. Viņš specializējas cilvēku domu sakārtošanā, vērtību apzināšanās procesos, krīžu situāciju risinājumos, dvēseliskajos jautājumos un daudzās citās jomās.

Sandra Kalniete pēc svētkiem pauda: “Pēc vairāku gadu pārtraukuma Alūksnes novada bibliotēka atjaunojusi Grāmatu svētku tradīciju, kas, spriežot pēc kuplā apmeklējuma, ir gaidīta un alūksniešu apsveikta. Alūksnes novada svētku apmeklētāji, man bija patiess prieks būt ar Jums šajos svētkos! Paldies par sarunu, paldies par jautājumiem, tiekamies grāmatu lappusēs!”

Grāmatu svētku apmeklētājiem bija iespēja bez maksas apmeklēt Kannu kinofestivālā atzinīgi novērtēto animācijas filmu “Straume”. Uz to bija sapulcējusies pilna zāle interesentu. Apmeklētāji atzina, ka filma bijusi neparasta, un novērtēja, ka svētkos apmeklējums ir bezmaksas, kas ir liels atbalsts kuplākai ģimenei, kas visi kopā vēlas baudīt kultūras pasākumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jāatgādina ka Grāmatu svētki norisinājās divas dienas. Piektdien Alūksnes novada bibliotēka Grāmatu svētku ietvaros sadarbībā ar Alūksnes vidusskola organizēja skolēniem tikšanās ar trīs Latvijā un pat pasaulē atzītām latviešu bērnu un jauniešu rakstniecēm – Lindu Nemieru, Luīzi Pastori un Ievu Melgalvi.

Ieva Melgalve ar 9. un 11. klašu jauniešiem tikās Alūksnes vidusskolā, Glika ielā 10. Tikšanās tika organizēta sarunu formā.

Luīze Pastore organizēja radošās darbnīcas gan Alūksnes novada bibliotēkā, gan Alūksnes vidusskolas ēkā Kanaviņu ielā 14

Arī rakstniece Linda Nemiera devās pie skolēniem uz Glika ielu 10, lai iepazīstinātu jauniešus gan ar sevi un savu daiļradi, gan iesaistītos diskusijās par jauniešus interesējošām tēmām. 

Uz tikšanos nākamajos Grāmatu svētkos!

Foto: no Alūksnes novada bibliotēkas arhīva

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.