Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Dažādos muzeja piedāvājumu

Domājot par laiku, kad apmeklētāji atkal varēs baudīt kultūras piedāvājumu klātienē, Alūksnes muzejā norit divu nozīmīgu, jaunu projektu realizācija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Fortepiano istabas austrumu sienas dekoratīvās apdares restaurācija

Šogad pirmajā projektu konkursā kultūras mantojuma nozarē atbalstīts projekts “Alūksnes Jaunās pils Fortepiano istabas austrumu sienas dekoratīvās apdares restaurācija un daļēja rekonstrukcija”, kam piešķirti 3500 eiro. Savukārt muzeju nozares attīstības mērķprogrammā ar 18 000 eiro atbalstīts projekts “Livonijas ordeņa pils Alūksnē arheoloģijas ekspozīcija “Zemē apraktā sāls””, kam finansējumu piešķir Kultūrkapitāla fonds un Alūksnes novada pašvaldība.

Makets priekšmetu ekspozīcijas telpai/ Alūksnes muzejs

Arheoloģisko priekšmetu ekspozīcija

Muzeja direktore Diāna Pelaka vēsta – kādreizējās Livonijas ordeņa pils teritorijā Pilssalā arheoloģisko izrakumu laikā pēdējos gados atrasts bagātīgs priekšmetu klāsts. “Ņemot vērā lielo apjomu, teju 5000 priekšmetu, kas ir muzejā saņemts no arheoloģiskajiem izrakumiem, nolēmām veidot ekspozīciju. Šī gada izskaņā plānots iekārtot telpas, kas atradīsies ēkas otrajā stāvā (kur šobrīd atrodas Muižkunga istaba – red.). Tad Alūksnes muzejā būs aplūkojamas arheoloģijas ekspozīcijas, kurās varēs iegūt papildu informāciju par Livonijas ordeņa pils vēsturi un arheoloģiskajos izrakumos iegūtajām senlietām. Ekspozīciju plānots eksponēt turpmākos septiņus gadus,” stāsta D. Pelaka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atjaunos sienas gleznojumu

Jau 2014. gadā, arhitektoniski mākslinieciskās izpētes darbu laikā, konstatēja, ka Fortepiano istabas austrumu siena savulaik gandrīz pilnībā bijusi demontēta, saglabājot vien nelielu sienas fragmentu kakta stūrī pie dienvidu sienas un tāpat arī pie ziemeļu sienas. Kopš 2020. gada sākuma Alūksnes Jaunajā pilī pārrobežu sadarbības programmas ietvaros notiek pils divu pirmā stāva telpu – Fortepiano istabas un Ērģeļu istabas – griestu un sienu oriģinālās apdares atsegšana un konservācija. “Veicot apsekojumu restaurācijas procesā apzināts, ka gleznojumi ir zuduši, bet tie ir bijuši. Pārbūves laikā, iespējams, kad pilī mitinājās 7. Siguldas kājnieku pulks, šī siena tika pārbūvēta un iluzorie sienu gleznojumi tika zaudēti. Tā kā muzejā šobrīd notiek aktīva restaurācija, ar arhitekti Ināru Caunīti un restauratori Zinaidu Grīnfeldi nolēmām, ka arī šo sienas plakni nepieciešams padarīt vizuāli atbilstošu šai telpai un gleznojumu attēlot arī uz šīs sienas. Šo projektu uzsāks šopavasar un realizēs piecu mēnešu laikā. Mākslinieciskās apdares restaurāciju un rekonstrukciju veiks monumentālās glezniecības restauratore – vecmeistare Zinaida Grīnfelde,” stāsta D. Pelaka.

Top multimediāla ekspozīcija

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

D. Pelaka atklāj, ka šajā laikā muzejā darba netrūkst. “Protams, pietrūkst apmeklētāju, pietrūkst ciešā kontakta un arī ieņēmumi tāpēc cieš. Tomēr šobrīd aktīvi norit darbs pie esošo ekspozīciju sakārtošanas, pārveidošanas. Tiek ieviesti jauninājumi. Tāpat arī uzsākta iepriekšminēto projektu realizācija. Turpinās darbus pie multimediālās ekspozīcijas izveides, radot jaundarbu un konceptu šai ekspozīcijai. Vēsturiskā pētniecība joprojām notiek, vienīgais mīnuss, ka vēsturnieks nevar veikt arhīva darbu. Turpinās arī muzeja krājuma papildināšana un priekšmetu ievadīšana kopkatalogā,” saka direktore.

Apaļais tornītis

Vasaras jaunumi

Muzeja direktore atklāj arī jaunumus, kas sagaidīs alūksniešus vasaras sezonā. “Būs jauns pakalpojums. Vēlamies apaļo tornīti, kas ir Alūksnes muzeja pārvaldībā, nodot uzņēmējiem īslaicīgai nomai. Tur vietējie mājražotāji, amatnieki varēs tirgoties vasaras mēnešos, simpātiskajā apaļajā tornīti piedāvājot Alūksnes preci tūristiem. Tāpēc aicinām pieteikties interesentus, tā būs lieliska iespēja vietējiem mājražotājiem. Tāpat Alūksnes muzejs turpinās sniegt arī velorikšas pakalpojumus,” saka D. Pelaka

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.