Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Alūksnē skanēs “Ārijas Elksnes dzīves melodijas”

Ārija Elksne ir visu laiku visvairāk mīlētā latviešu dzejniece, kuras dzīvesstāsts ir leģendām un pravietiskiem notikumiem apvīts. Āriju Elksni mēdz saukt arī par vispersoniskāko dzejnieci, jo savā dzejā viņa tieši atklāja savu dzīvi, mīlestību, sāpes un pārdomas. Viņas aiziešana mūžībā bija traģiska, taču viņas dzīve bija krāšņa un notikumiem bagāta. Koncertuzvedums “Ārijas Elksnes dzīves melodijas” ļauj vēlreiz izdzīvot to, kas dzejniecei bija svarīgs. Alūksnes Kultūras centrā tas skanēs 12. oktobrī pulksten 19.00.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Koncertuzvedums ir veidots kā emocionāls ceļojums cauri Ārijas Elksnes dzīvei. Tā ir iespēja ienirt dzejnieces pasaulē, kur katrs vārds ir rūpīgi izauklēts un katra dziesma nes līdzi daļiņu viņas sirds un dvēseles. Šis koncertuzvedums ļaus atdzīvoties Ārijas Elksnes dzīvesstāstam un saprast, kas viņai bija svarīgs – skaistā un vienotā dziesmu un dzejas simbiozē. “Es ļoti būtu gribējusi dzīvē satikt Āriju. Tādi harizmātiski cilvēki kā viņa dzimst reti. Viņa ir dzejniece ar smalki izkoptu dzejas valodu, ļoti skaidru vērtību sistēmu, lielu egregoru un lielu, lielu talantu,” saka uzveduma iedvesmotāja un komponiste Laila Ilze Purmaliete, kura ar cieņu un mīlestību radījusi šo īpašo muzikālo izrādi.

Nepelnīti aizmirsta

Vaicājot, kā radusies ideja veltīt koncertuzvedumu tieši dzejniecei Ārijai Elksnei, uzveduma veidotāja L. I. Purmaliete atklāj, ka visa sākums ir pavisam vienkāršs – tas noticis, lasot dzejnieces daiļradi. “Jāteic gan, ka pirmo dziesmu ar Ārijas Elksnes vārdiem uzrakstīju jau pirms 20 gadiem. Un arī šoreiz, lasot viņas dzeju, man radās dziesmas. Pie tam atskārtu, ka tobrīd tuvojas dzejnieces 95 gadu jubileja. Bija īstais laiks tapt koncertam, jo jāteic, ka pēdējos gados izcilā dzejniece bija nepelnīti aizmirsta. To teica arī pirmo koncertu apmeklētāji, kuri priecājās, ka viņu iemīļotās dzejnieces dzeja ir dziesmās un tapis pat koncertuzvedums, kas ļauj dzejnieci un viņas dzīvi iepazīt tuvāk. Cilvēku atsaucība bija milzīga,” stāsta L. I. Purmaliete.

Jaunas un nepelnīti piemirstas

Koncertuzvedumā Alūksnē skanēs jauni skaņdarbi un jau iemīļotas dziesmas, piemēram, “Lūgums”, “Kā caur pelniem”, “Par visu maksāju es dārgi”, “Mantojums”, “No vienas mūžības uz otru ejot”, “Jau atkal jubileju svētot”, “Šai gaismas mirklī”, arī L. I. Purmalietes pirms 20 gadiem uzrakstītā dziesma “Cik skaistas dekorācijas, šai spēlei, ko par dzīvi saucam mēs…”. “Šīs dziesmas cilvēkiem jau ir mīļas, skan ikdienā un svētkos. Vien daudziem ir pārsteigums, ka šo dziesmu vārdu autore ir Ārija Elksne. Dziesmas ir zināmas, bet cilvēki nezināja, kas ir vārdu autore. Ne visas dziesmas ir skumjas vien, Ārija Elksne ir ļoti dažāda savā dzejā,” stāsta L. I. Purmaliete. Speciāli šim koncertuzvedumam viņa sakomponējusi 14 jaunas dziesmas ar Ārijas Elksnes vārdiem, ko koncertā izpildīs viņa pati, Ieva Sutugova un Juris Hiršs. “Visās vietās, kur līdz šim esam viesojušies, klausītāji neslēpj aizkustinājumu, arī asaras, savukārt komiskajos brīžos skan smiekli. Jā, izrādē skanēs arī joki, jo uz daudz ko dzejniece paskatījusies ar smaidu un arī tādi dzejoļi būs. Kā jau dzīvē – smiekli mīsies ar asarām, tā arī uzvedums būs dažāds. Varētu pat teikt, ka koncertuzvedums ir pāremocionāls,” stāsta viņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izpēta dzīves līkločus

Literāro materiālu koncertuzvedumam veidojusi Elizabete Trumpe – izpētījusi dzejnieces dzīvi, uzmeklējusi visus rakstus, intervijas un radio raidījumus, izzinājusi visus viņas dzīves notikumus. “Ārija Elksne dzīves laikā “kāpusi ļoti augstos kalnos, kam sekoja arī dziļas lejas”. Visa viņas dzīve ir kinofilmas vērta. Viņa bija izcils cilvēks, uz viņu varēja paļauties, un viņa pedantiski piegāja jebkurai lietai. Visu darīja maksimāli, cik labi vien spēja. Ir bijušas skumjas, vilšanās, sāpes, bet arī skaistu brīžu netrūka,” teic komponiste. Diemžēl to bija par maz, un dzejnieces depresijas posmi kļuva dziļāki un ilgāki, viņa ierāvās sevī un palēnām izdzisa. Lai vairs nebūtu tik ļoti jācieš, viņa nolēma izbeigt dzīvi– izdarīja pašnāvību, izlecot pa logu. “Tajā laikā medicīna vēl nebija tik attīstīta, kā tas ir mūsdienās. Tobrīd par mentālo veselību arī daudz nerunāja. Maniakālā depresija progresēja, bet palīdzības nebija. Mūsdienās ir zāles, iespēja apmeklēt psihologu. Vēl dienu pirms dzejniece izlēma beigt dzīvi, viņu izsauca uz skolu, lai norātu par dēla audzināšanu. Saruna bija nievājoša un viņas tā brīža situācijā noteikti nepalīdzēja, bet notika pretējais – rosināja pielikt visam punktu. Ja Ārija Elksne dzīvotu mūsdienās, tāds iznākums nebūtu. Tas nebūtu tā noticis,” prāto L. I. Purmaliete.

“Kā caur pelniem”

Laikabiedri atceras, ka Ārija bijusi izsmalcināta, skaista un kopta sieviete, viņai piemitusi atturīga elegance. Dzejniece vienmēr redzēta glīti sapucējusies un safrizējusies, ar izteikti rūpīgu attieksmi pret tērpiem. “Viņas dzeja bija pārsteidzoši tieša, atklāta, privāta un intīma, dzejoļi bija ļoti sievišķīgi. Dzejnieces pārsteidzošā atklātība daudzus šokēja. Tomēr interesanti, ka visas dziesmas, kuras esam dzirdējuši līdz šim, komponējuši tieši vīrieši, nevis sievietes. Tāpēc nevar teikt, ka viņas dzeja ir sievišķīga. Tā ir cilvēcīga dzeja,” teic komponiste. Vaicājot, kura dziesma ar Ārijas Elksnes vārdiem viņai pašai tuvākā, L. I. Purmaliete atklāj, ka kopš agras jaunības tā ir dziesma “Kā caur pelniem”, arī “Lūgums”. “Dziesma “Lūgums” ir īpaša, jo pirmo reizi radio atskanēja tieši dienā, kad dzejniece aizgāja no dzīves. Cilvēki pārdzīvoja par dzejnieci, tāpēc viņiem likās, ka šajā dziesmā skan Ārijas Elksnes balss. Viņa bija cilvēku mīlēta dzejniece. Nezinu citu dzejnieku, pēc kura grāmatām pie veikala stāvētu 100 metru gara rinda. Šo neviens nav pārspējis. Tik ļoti viņa bija mīlēta, tādēļ šī sakritība – dziesmas iznākšana un viņas traģēdija – daudzus sāpīgi ietekmēja,” teic komponiste. Savukārt no viņas pašas komponētajām dziesmām tuvākā ir “Cik viegli būt kopā ar tevi”.

Koncertuzvedums Alūksnē skanēs pirmo reizi. L. I. Purmaliete Alūksnē kā producente gan ir jau viesojusies, tādēļ zina, ka Alūksnē ir gudri klausītāji un kultūras centra zāle ir brīnišķīga. “Visus mīļi gaidu, īpaši dzejas mīļotājus un Ārijas Elksnes daiļrades cienītājus. Stāsts, kas caurvij šo koncertprogrammu, ir tā vērts, lai to dzirdētu. Ārija Elksne bija īpašs cilvēks, un viņas dzīve bija krāšņa, un koncertuzvedums ļaus to visu sajust vēlreiz,” aicina L. I. Purmaliete.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

KONCERTUZVEDUMĀ PIEDALĀS daudzi izcili mākslinieki, kuru talants apvienojas, lai radītu neaizmirstamu vakaru: īpašais viesis, komponists Uldis Marhilevičs, dziedātāja un komponiste Laila Ilze Purmaliete, aktrise Dace Bonāte, kas iejutīsies dzejnieces tēlā, aktieris un dziesminieks Juris Hiršs, dziedātāja Ieva Sutugova, vakara vadītājs Lauris Subatnieks un izcilu mūziķu grupa, kas nodrošinās muzikālo pavadījumu (A. Livča, A. Bahirs, J. Kalniņš, U. Krūskops).

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.