Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Aicina uz rotaļām un dančiem

28. janvārī pulksten 14.00 Viktora Ķirpa Ates muzejā “Vidzemes lauku sēta” notiks pasākums “Rotaļas un danči latviskā garā”. Viktora Ķirpa Ates muzeja “Vidzemes lauku sēta” vadītāja Janita Šolina uzsver, ka šādu pasākumu rīko, lai tā apmeklētājiem atgādinātu vai no jauna iemācītu tradicionālās latviešu rotaļas un dejas. “Jau no marta piedāvāsim skolām jaunu izglītojošo nodarbību “Rotaļas un danči”, lai arī skolas vecuma bērni apgūtu latviešu rotaļas un dančus. Ja būs interese, organizēsim vēl šādus pasākumus,” informē J. Šolina.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa ir pārliecināta, ka rotaļas un danči saliedē sabiedrību. “Ar rotaļu un danču palīdzību dalībnieki mācās, attīstās, izklaidējas un atpūšas. Nākot uz šo pasākumu, nav arī nepieciešama īpaša sagatavošanās, vien labs noskaņojums, vēlme mācīties, ērts apģērbs un apavi,” uzsver J. Šolina.

Dejoja līdz pat rīta gaismai

Danču entuziaste Daina Binde stāsta, ka ar latviskajām dejām aizraujas jau no augstskolas laikiem. “Esmu dejojusi arī Latvijas Universitātes folkloras kolektīvā “Dandari”. Atsāku, kad atgriezos no Anglijas 2016. gadā, bet aktīvāk dejoju kopš 2018. gada,” stāsta D. Binde.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Daina atzīst, ka danči ir fantastiska iespēja izkustēties, izdejoties vieglas latviešu un citu tautu dejas, kas radušās pirms gadu simtiem.

“Parasti tās ir pāris soļu kombinācijas, kas atkārtojas. Dančos man ļoti patīk tas, ka atšķirībā no tautas deju kolektīviem, te neviens neuztraucas par nostieptiem pikstgaliem vai obligāto smaidu – tas notiek pats no sevis, jo dančos valda demokrātija, visi dejo ar visiem, un enerģija kūsā,” uzsver D. Binde.

Pērn Daina pirmo reizi bijusi uz danču nometni Butku dzirnavās Skaistkalnē. “Tur dejojām trīs dienas līdz pat rīta gaismai! Ar lielu prieku gaidīju arī 14. Starptautisko Ģikšu danču nakti, kas notika sestdien,” teic D. Binde.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa uzskata, ka danči nesagādās grūtības tiem, kuri skolas laikā dejojuši, jo pamatsoļi ir vienkārši – polka, valsis, galops. “Iemācīties dančus var jebkurš. Īpaši gaidīti puiši, jo meitenēm dancošana parasti ir asinīs. Ir pāri, kas dejo jau gadiem un ir izaudzinājuši jau nākamo dancotāju paaudzi,” pauž D. Binde.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.