Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pieaudzis ārpus sprostiem dēto olu apjoms

AS “APF Holdings” (APF) šī gada pirmajā pusgadā palielinājusi ārpus sprostiem kūtīs dēto olu apjomu par 51 %, salīdzinot ar tādu pašu periodu gadu iepriekš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat uzņēmuma ārpus sprostiem dēto olu īpatsvars kopējā ražošanas apjomā pieaudzis no 49 % 2023. gada pirmajā pusgadā līdz 80 % 2024. gada pirmajā pusgadā, kas ir stratēģiski svarīgi, ņemot vērā tirgus augošo pieprasījumu pēc ārpus sprostiem dētajām olām, norādīja uzņēmumā.

APF pārstāvji informē, ka sešos mēnešos pārdoti 48 miljoni olu, kas ir par 7 % procentiem mazāk nekā tajā pašā periodā gadu iepriekš, kad pārdoti 51,9 miljoni olu. Samazinājumu galvenokārt ietekmēja dējējvistu ganāmpulka nomaiņa vienā no novietnēm, kā arī nozīmīgs Ukrainā ražoto olu importa pieaugums.

Tāpat 2024. gada pirmajā pusgadā APF olu eksporta apjoms palielinājās par 11%, sasniedzot 43 % no pārdoto olu skaita. Pieaugums saistīts ar uzņēmuma mērķi attīstīt jaunus tirgus un paplašināt sadarbības partneru tīklu ārpus Latvijas, koncentrējoties uz Baltijas reģionu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka putnu ganāmpulka nomaiņas dēļ tika saražots nedaudz mazāk olu nekā pērn pirmajā pusgadā, tāpēc APF apgrozījums šī gada pirmajā pusgadā bija 5,907 miljoni eiro, kas ir par 18,3% mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Ņemot vērā augstās investīcijas un zemāku ražošanas apjomu, kā arī Eiropas Savienības (ES) standartiem neatbilstošu olu importa rekordlielu pieaugumu no trešajām valstīm, APF 2024. gada pirmajos sešos mēnešos cieta zaudējumus 476 000 eiro apmērā.

APF valdes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs atzīmē, ka pēc pagājušā gada sākotnējā akciju piedāvājuma (IPO), šī gada pirmajā pusē uzņēmums koncentrējās uz ražošanas pielāgošanu uzņēmuma stratēģijai un darbības paplašināšanas ātru īstenošanu.

Viņš min, ka uzņēmums vienlaicīgi strādāja dažādos virzienos – palielināja ārpus sprostiem dēto olu ražošanas apjomus, jo šajā jomā gaidāms pieprasījuma pieaugums, investēja jaunās putnu novietnēs, izstrādāja jaunus olu produktus, attīstīja videi draudzīgus un ilgtspējīgus principus un veidoja jaunas sadarbības ar tirdzniecības partneriem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat 2024. gada pirmajā pusē APF būtiski paplašināja tirgus klātbūtni, veidojot jaunas stratēģiskās partnerattiecības Baltijas valstīs. Uzņēmums veiksmīgi sācis sadarbību ar vairākiem jauniem mazumtirgotājiem, tostarp lielveikalu tīklu “Sky”, SIA “Maxima” Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, kā arī “Lidl Lietuva”. Papildus APF ir noslēdzis līgumu ar “Prisma” Igaunijā, kas stājās spēkā no 2024. gada 15.jūlija.

APF ir sākusi sadarbību arī ar Latvijas pārtikas ražotājiem, tostarp SIA “Lāči” un restorānu tīklu SIA “Ezītis miglā”, kā arī “Maxima Latvija” kulinārijas nodaļu pēc uzņēmuma izteiktā paziņojuma par pāreju no sprostos turētu vistu olu uz ārpus sprostiem, kūtī dētu olu izmantošanu.

Šī gada pirmajā pusgadā uzņēmums turpināja īstenot attīstības plānus. 2024. gada 22. maijā APF parakstīja sadarbības līgumu ar būvniecības uzņēmumu SIA “Aimasa” par divu jaunu putnu novietņu būvniecību, kuru kopējās celtniecības izmaksas plānots, ka veidos 2,728 miljonus eiro, kas ir 30 % no kopējā investīciju apjoma, kas atvēlēts šī projekta īstenošanai.

Ir noslēgušies projekta zemes sagatavošana un sākti būvniecības darbi. Pirmo novietni paredzēts nodot ekspluatācijā 2024. gada beigās, bet otru – 2025. gada aprīlī. Jauno novietņu kopējā platība būs aptuveni 4700 kvadrātmetri, palielinot APF olu ražošanas apjomus par 73 miljoniem, sasniedzot kopumā 180 miljonus olu gadā. Šīs dējējvistu novietnes ļaus uzņēmumam piedāvāt ārpus sprostiem turētu vistu olas gan Baltijā, gan eksporta tirgos, kā arī ievērojami palielinās ražošanas jaudu un nostiprinās APF pozīcijas tirgū.

Tāpat šī gada maijā APF noslēdza līgumu ar lauksaimniecības iekārtu ražotāju “Big Dutchman”, ar kura iekārtām paredzēts aprīkot abas jaunās dējējvistu novietnes. Investīcijas jaunajās iekārtās veidos četrus miljonus eiro. “Big Dutchman” nodrošinās APF ar modernām vistu ārpus sprostu turēšanas iekārtām, tostarp kūtsmēslu savākšanas sistēmām, automatizētām olu skaitīšanas risinājumiem un klimata kontroles tehnoloģijām, lai uzlabotu dējējvistu labturību.

Jau vēstījām, ka, sākot ar 1. jūliju, APF ir pilnībā pārgājusi uz atjaunojamās enerģijas izmantošanu uzņēmuma darbībai. Uzņēmums ir parakstījis elektroenerģijas piegāžu līgumu ar SIA “Ignitis Latvija”, kas paredz elektroenerģijas iegādi tikai no atjaunojamiem resursiem. Patlaban APF ir sākusi izmantot arī uzņēmuma saules parku, kura pilna nodošana ekspluatācijā plānota oktobrī, aptverot noliktavas ēkas un olu pārstrādes ražotni.

Saules parka jauda ir 250 kilovatstundas pīķa stundā (kWp), un to nodrošina 384 saules paneļi. Vasaras mēnešos parks nodrošinās visu APF vistu novietņu elektrības patēriņu, kas ir aptuveni 25 % no uzņēmuma kopējā elektrības patēriņa gada laikā. Kopējās investīcijas saules enerģijas parkā pārsniedz 240 000 eiro, un projekts īstenots sadarbībā ar “Ignitis Latvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.