Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Tuvojas ēšanas sezona. Vairums cilvēku atzīst – vēsajā laikā ēd vairāk

Foto: Unsplash/ attēlam ilustratīva nozīme

Lai arī bieži izskan viedoklis, ka mūsdienās sezonalitāte vairs neietekmē cilvēku ikdienu un ēšanas paradumus, jo lielākā daļa produktu ir pieejami visu gadu, 85% aptaujāto atzīst, ka vēsajā sezonā ēd vairāk, un 64% apgalvo, ka, sākoties aukstam laikam, sevi ar gardu ēdienu iepriecina daudz biežāk nekā vasarā, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI veiktā aptauja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vērtējot savus ēšanas paradumus, 61% respondentu norāda, ka vasarā kopumā ēd veselīgāk nekā pārējā gada laikā. 29% aptaujāto vēsajā sezonā lieto mazāk augļu un dārzeņu, bet 25% dzer mazāk ūdens. “Lai arī mūsdienās daudzveidīga, veselīga pārtika ir nopērkama visu gadu, ELVI veiktās aptaujas dati apliecina, ka mūsu uztura veidošanā sezonalitātei tomēr ir liela nozīme. Siltajā sezonā cilvēki ēdienkartē iekļauj vairāk veselīgu ēdienu, biežāk izvēlas svaigus, Latvija augušus produktus. Turpretī, sākoties vēsam laikam, aptaujas dalībnieku uzturā iekļauj vairāk gaļas un biežāk izvēlas treknākus ēdienus” komentējot aptaujas rezultātus, stāsta SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Vairums aptaujas dalībnieku katru dienu ietur brokastis, pusdienas un vakariņas – 51% aptaujas dalībnieki ēd trīs reizes dienā, tomēr pietiekoši daudzi ēd tikai divreiz (32%) vai izvēlas četras maltītes (17%). Taujāti par paradumu našķēties starp ēdienreizēm, gandrīz visi respondenti atzīst, ka labprāt uzēd kaut ko papildus klasiskajām ēdienreizēm – 53% aptaujāto našķējas 2-3 reizes dienā, bet 37% – reizi dienā, turklāt vēsā laikā to dara biežāk, nekā vasarā.

Pārtikas sagādāšanai cilvēki vislabprātāk apmeklē lielveikalus, vairāk kā puse norāda, ka lielāko daļu pārtikas produktu pērk tieši lielveikalā, 18% izvēlas iepirkties tirgos un vēl tikpat (18%) aptaujāto vairumu produktu izaudzē paši savā piemājas saimniecībā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Plānojot savu ikdienu un veidojot pārtikas patēriņa paradumus, iedzīvotāji arvien vairāk domā par to, kā viņu rīcība ietekmē apkārtējo vidi – 10% aptaujāto pēdējā laikā ir samazinājuši izmestās pārtikas apjomus un 9% respondentu izvērtē, kādā iepakojumā ir pārtikas produkti, mērķtiecīgi izvēloties tādas preces, kuru iepakojums rada mazāk atkritumu.

Lūgti novērtēt savu uzturu kopumā, 28% atzīst, ka uzturs kopumā ir neveselīgs; 38% norāda, ka to grūti pateikt, bet tikai trešdaļa aptaujāto uzskata, ka ēd veselīgi. “Lai arī kopumā jau vairākus gadus pieaug cilvēku interese par veselīgu uzturu, aug pieprasījums pēc dārzeņiem, specializētiem produktiem, veģetāriem ēdieniem, mūsu ikdienā vēl arvien ir pietiekoši daudz paradumu, kas traucē ēst pilnvērtīgi un sabalansēti, tāpēc par veselīgu uzturu īpaši jādomā tieši rudens un ziemas sezonā, kad samazinās vietējo sezonas produktu piedāvājums un pakāpeniski sarūk arī organisma uzkrātās vitamīnu rezerves. Vēsajā laikā īpaši aicinu visus ēst vairāk dārzeņu, sakņaugu, izvēlēties kvalitatīvu un pārdomātu uzturu,” norāda L.Vārtukapteine.

Aptauja tika veikta interneta vidē, tajā piedalījās 284 dažāda vecuma abu dzimumu respondenti no visas Latvijas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.