Sastāvdaļas:
4 kilogrami gurķu,
1 ķiploka galviņa,
2 – 3 ēdamkarotes sāls,
2 – 3 ēdamkarotes cukura,
5 ēdamkarotes 9% etiķa,
200 mililitru augu eļļas,
pētersīļu zaļumi,
malti melnie pipari.
Atradusi recepti, kādu līdz šim vēl nebiju izmēģinājusi, nodomāju – tas taču ir pavisam vienkārši, jo gurķi nav jāpasterizē, saliec tikai katlā, pavāri un gatavs! Tādēļ iegādājos gurķus un ķēros pie darba.
Gurķus labi nomazgāju un, nogriežot galiņus, sagriezu plānās ripiņās (vēlāk, jau salātus burciņās liekot, šķita, ka gabaliņi varēja būt arī biezāki). No vienas bļodas veselu gurķu sanāca divas sagrieztu, tādēļ tos uzreiz pārliku lielajā katlā. Notīrīju visu ķiploka galviņu, daiviņas sasmalcināju spiedē un pievienoju gurķiem. Klāt varētu likt arī sasmalcinātus svaigus pētersīļu zaļumus, taču šoreiz izlīdzējos ar kaltētajiem. Piekaisīju arī sāli, cukuru, piparus, pielēju augu eļļu un etiķi. Visu aromātisko saturu apmaisīju un atstāju istabas temperatūrā, lai gurķiem izdalās sula. Pēc tam katlu cēlu uz plīts, gurķus uzvārīju un tad uz mazākas uguns vārīju, reizēm apmaisot, minūtes 25. Varbūt, ja glabāšanai būtu iespējams nodrošināt vēsāku pagrabu, šim procesam pietiktu ar 20 minūtēm un gurķu ripiņas vēl neizšķīstu. Iznākums – gandrīz četri litri.
Reklāma