Tūrisms mūsdienās vairs nav tikai vietas un objektu apskate, bet ietver sevī arī sajūtas. Viena no tām ir garša. Alūksnes novadā kulināro mantojumu jau izmanto tūrismā - pirmie soļi ir sperti. Kā labāk popularizēt Alūksnei raksturīgās garšas, iesaka ēdiena kultūras pētniece un gastronomijas vēstniece Astra Spalvēna, kura šonedēļ viesojās Alūksnē un nobaudīja dažādus tai raksturīgus ēdienus.
A. Spalvēna stāsta, ka kulinārais tūrisms ir attīstījies tieši pēdējā desmitgadē un ir joma, kas turpina aug, tādēļ tajā ir vērts ieguldīt. “Cilvēkiem aizvien vairāk interesē pieredzēt ko jaunu, un tas kļūst par ceļojuma mērķi - aizbraukt pieredzēt. Nevis tikai apskatīt, būt malā stāvētājam un nofotografēties, bet doties turp, kur kaut kas notiek. Kulinārija ir visnepastarpinātākā tūrista pieredze, jo to uzņem ar ēdienu. Svešas vietas unikālais ēdiens ietekmē vistiešākajā veidā,” stāsta A. Spalvēna. Pirms doties iegūt jaunu pieredzi, tūristi iepriekš veic izpēti un tas ēdienu piedāvātājam jāņem vērā. “Pirmais iespaids par vietu veidojas, jau meklējot informāciju internetā. Nejaušības momenti ir ļoti reti. Visbiežāk cilvēks zina, kur ies un ko gribēs pagaršot. Līdztekus tam gribēs arī noskaidrot, kāda ir tradīcija un kas šajā ēdienā īpašs vai neparasts,” stāsta A. Spalvēna.
Abonē digitālo saturu pirmajām 4 nedēļām par 0.99€*
Digitālā satura abonementiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur tiks atspoguļoti notikumi un procesi vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs, kā arī par 90% mazāk reklāmas.